Κτηνοτροφία υπό κατάρρευση: Τιμολόγια-φωτιά σε ζωοτροφές και αναλώσιµα

Πάνω από 30% οι αυξήσεις σε σόγια και καλαµπόκι µέσα σε λίγους µήνες

Τον Ιούνιο συμπληρώνονται πάνω από έξι μήνες πρωτοφανούς πίεσης της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων. Η πανδημία και η καταιγίδα ανατιμήσεων των πρώτων υλών μεταφέρθηκε και στην αγορά των γεωργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τα διαδοχικά άλματα στις τιμές των ζωοτροφών. Τα επίσημα στοιχεία αναδεικνύουν μια πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση πίεση στο κτηνοτροφικό εισόδημα, που όμοιά της είχαν χρόνια να βιώσουν οι παραγωγοί.

Δεν θα πρέπει να λησμονούνται, άλλωστε, οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, με τη μείωση στον κύκλο εργασιών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί η βίαιη αύξηση του κόστους παραγωγής, που ξεπερνά το 40% κατά το τελευταίο εξάμηνο. Την ίδια περίοδο, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βλέπουν τις τιμές παραγωγού των προϊόντων τους να παραμένουν στάσιμες ή και να μειώνονται. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η «ΥΧ» είναι αποκαλυπτικά.

Έκρηξη τιμών σε σόγια και καλαμπόκι

Μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες (Ioύνιος 2020 – Μάιος 2021) σημειώθηκαν ανατιμήσεις – «φωτιά» σε προϊόντα που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τα σιτηρέσια, όπως η σόγια και το καλαμπόκι. Όπως φαίνεται και από τα τιμολόγια αγελαδοτροφικής μονάδας της Θεσσαλονίκης, που προμηθεύτηκε τα εν λόγω προϊόντα από μεγάλη επιχείρηση που τα εισάγει και τα διακινεί, από τα 19 λεπτά που αγοραζόταν πέρσι το καλαμπόκι, ο εν λόγω κτηνοτρόφος το προμηθεύτηκε φέτος στα 26 λεπτά/κιλό.

Αντίστοιχα στη σόγια (χύμα σογιάλευρο), ο κτηνοτρόφος αγόρασε πρόσφατα στα 45,5 λεπτά/κιλό, τη στιγμή που πέρσι το είχε προμηθευτεί στα 35,5 λεπτά, όπως φαίνεται και στα σχετικά έγγραφα που παρατίθενται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω τιμές είναι ενδεικτικές, καθώς μονάδες μικρότερης δυναμικότητας και με περιορισμένη ρευστότητα, προμηθεύονται τις ζωοτροφές σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Ανατιμήσεις όπως οι ανωτέρω αποτελούν καθημερινή αφορμή για τους παραγωγούς να μας μεταφέρουν την απόγνωσή τους. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Χρήστος Τσομπάνος, «η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν μπορεί να περιγραφεί με κάποια άλλη λέξη. Οι εκμεταλλεύσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τις σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας.

Υπάρχουν μονάδες που μπαίνουν μέσα πάνω από 1.000 ευρώ την ημέρα και, αν δεν ληφθούν μέτρα, φοβάμαι ότι θα ξεπεραστεί η λεπτή γραμμή που θα σημάνει την παύση της λειτουργίας τους. Έχουμε επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το ζήτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής και έχουμε επίσης προτείνει μέτρα στήριξης και ανακούφισης των κτηνοτρόφων».

Επιβαρύνσεις και στα αναλώσιμα

Την καταιγίδα ανατιμήσεων σε όλα τα εφόδια και τα αναλώσιμα και όχι μόνο στις ζωοτροφές περιγράφει στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος από τις Σέρρες, Γιάννης Τσιτσιλίδης. «Από τα τέλη του περασμένου έτους μέχρι σήμερα, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει συνολικά 40%. Η ανατίμηση αγγίζει όλα τα καθημερινά προϊόντα και αναλώσιμα που μπορεί να χρειαστεί ένας αγελαδοτρόφος, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας. Δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία που με προμηθεύει με μαρμαρόσκονη μού έστειλε νέο τιμολόγιο με αυξήσεις. Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούμε στους στάβλους έχουν ακριβύνει. Η σκόνη γάλακτος που δίνουμε στα μοσχαράκια από 2 ευρώ/κιλό έχει σκαρφαλώσει στα 2,70 μέσα σε λίγους μήνες».

Ο ίδιος προσθέτει ότι τη στιγμή που όλα τα προϊόντα ανατιμώνται με πρόσχημα την πανδημία, οι τιμές στο αγελαδινό γάλα και στο μοσχαρίσιο κρέας παραμένουν κολλημένες στα επίπεδα του 2020, παρουσιάζοντας μάλιστα και πτωτικές τάσεις. «Ως αγελαδοτρόφος νιώθω ότι παράγω τα υποδεέστερα προϊόντα στον κόσμο. Τα κτηνοτροφικά είναι ίσως τα μοναδικά προϊόντα που η τιμή δεν αυξάνεται».

Ο αιγοτρόφος Μιχάλης Βέργος, από τα Ιωάννινα, μας μετέφερε τη δική του δύσκολη καθημερινότητα στη μονάδα που διατηρεί. «Από μόνες τους οι αυξήσεις στις ζωοτροφές είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις μονάδες μας. Σκεφτείτε ότι υπάρχει ένα φάσμα προϊόντων όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί, έστω και λίγο. Για παράδειγμα, το κουτί με τα φίλτρα που χρησιμοποιούμε στις αμέλξεις, κόστιζε πριν από μερικούς μήνες 35 ευρώ και τώρα κοστίζει 39 ευρώ. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο με τρία κουτιά το δωδεκάμηνο. Και θα πει κάποιος εντάξει, τι είναι μια αύξηση 12 ευρώ τον χρόνο; Όμως, αν σε δέκα διαφορετικά προϊόντα και αναλώσιμα επιβαρύνεσαι με μερικά ευρώ τον χρόνο, στα απολυμαντικά, στα αναλώσιμα της αμελκτικής μηχανής, σε όλα, η συνολική επιβάρυνση φτάνει να είναι χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση».

Ακριβές ζωοτροφές, «βαλτωμένες» τιμές σε κρέας και γάλα

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τη στιγμή που οι τιμές στις ζωοτροφές αυξάνονταν διαρκώς, οι τιμές παραγωγού στο κρέας (βόειο, πρόβειο, χοιρινό, πουλερικά) και στο αγελαδινό γάλα παρέμεναν στάσιμες ή και είχαν πτωτική εξέλιξη. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές αυξήθηκαν έστω και λιγότερο σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού στην πλειονότητά τους μειώθηκαν ή αυξήθηκαν πολύ πιο λίγο, σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Μοναδική εξαίρεση το αρνίσιο κρέας και το πρόβειο γάλα, για το οποίο ο ΕΛΓΟ κατέγραψε μέσα σε έναν χρόνο αύξηση από τα 83,29 στα 91,67 λεπτά (Μάρτιος 2020 vs Mάρτιος 2021).

Ενδεικτικά, για το διάστημα Ιουνίου 2020-Μαΐου 2021, οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα.

Tιμές παραγωγού Ελλάδας vs ΕΕ-27
(σε ευρώ, Ιούνιος 2020 vs Μάιος 2021)

 

Ιούνιος 2020

Μάιος 2021

Τιμή παραγωγού ανά προϊόν

Ελλάδα

ΕΕ-27

Ελλάδα

ΕΕ-27

Κρέας μόσχου
(σφάγιο 100 kg)

428

350

384

382

Κρέας αγελάδας
(σφάγιο 100 kg)

199

273

192

303

Αγελαδινό γάλα
(ανά 1 kg)

0,385

0,325

0,387

0,355

Αρνίσιο κρέας
(σφάγιο 100 kg)

464

551

603

617

Χοιρινό κρέας
(σφάγιο 100 kg)

176

165

176

169

Πουλερικά
(σφάγιο 100 kg)

192

181

199

203

Πηγή: Eurostat

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε τo Σάββατο 12 Ιουνίου 2021