Το 69% των ευρωπαϊκών καλλιεργειών αποτελείται από ξένα είδη

Το 69% των ευρωπαϊκών καλλιεργειών αποτελείται από ξένα είδη

Πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια, εσπεριδοειδή άρρηκτα συνδεδεμένα με την αγροτική καλλιέργεια της Ελλάδας αλλά και την παράδοση και την κουζίνα μας. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι οι αρχαίοι πρόγονοι μας δε γνώριζαν καν την ύπαρξη τους καθώς τα εσπεριδοειδή είναι μία κατηγορία αγροτικών προϊόντων που εισήχθησαν στην χώρα μας πριν μερικούς αιώνες από χώρες της Ασίας όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του CIAT (Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για την Τροπική Γεωργία) και του USDA, η συμβολή της χώρα μας (και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης) στην παγκόσμια γεωργία είναι σημαντική, αφού συνείσφερε στην «εξάπλωσης» ειδών όπως η ελιά, τα καρότα, ο σιναπόσπορος κ.α.

Ποιος θα  μπορούσε να φανταστεί ελληνικό καλοκαίρι χωρίς «χωριάτικη» σαλάτα; Και όμως τόσο οι ντομάτες όπως και τα αγγούρια αλλά και οι πιπεριές είναι κηπευτικά που δεν τα συναντούσες πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Οι μεν τομάτες και πιπεριές έχουν καταγωγή από την Νότια Αμερική, τα δε αγγούρια από την Ασία. Αυτά και άλλα πολλά που δε γνωρίζαμε για την καταγωγή πολλών αγαπημένων μας φρούτων (καρπούζια, πεπόνια κ.α.) και κηπευτικών (πατάτες, μελιτζάνες κ.α.), ήρθε να παρουσιάσει έρευνα του CIAT (Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για την Τροπική Γεωργία) και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο ερευνητής και επικεφαλής της μελέτης Colin Khoury, αναφέρει πως «όλο το διατροφικό μας σύστημα είναι παγκόσμιο» ενώ περισσότερα από τα δύο-τρίτα των αγροτικών προϊόντων που ταυτίζονται με την εθνική κουλτούρα και κουζίνα πολλών χωρών προέρχονται από άλλες μακρινές περιοχές.

Βασισμένος στη μελέτη του μεγάλου Ρώσου ερευνητή της δεκαετίας του 1920 Νικολάι Βαβίλοβ, ο Khouri επέκτεινε την έρευνα σε σύνολο 151 προϊόντων από 23 γεωγραφικές περιοχές. Η ερευνητική ομάδα του στη συνέχεια μελέτησε στατιστικά για την διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε 177 χώρες καλύπτοντας έτσι το 98.5% του παγκόσμιου πληθυσμού. «Έτσι μπορέσαμε να υπολογίσουμε για κάθε χώρα ποια αγροτικά προϊόντα συμβάλουν στη διατροφή των κατοίκων (θερμίδες, πρωτεΐνες, λιπαρά) και αν προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες ή από άλλες του εξωτερικού» επισημαίνει ο ερευνητής.

Επίσης, οι μελετητές εξέτασαν την γεωργικές παραγωγές και τα είδη των προϊόντων που καλλιεργούν οι παραγωγοί και κατέληξαν ότι το 69% των καλλιεργειών αποτελείτε από ξένα είδη. «Για παράδειγμα η καθημερινή διατροφή των κατοίκων των ΗΠΑ βασίζεται σε αγροτικά προϊόντα (σιτάρι, κριθάρι, αμύγδαλα κ.α.) που προήλθαν από την Μεσόγειο και την Δυτική Ασία, με τις ίδιες να αποτελούν την χώρα καταγωγής των ηλιοτρόπιων» αναφέρει ο C. Khouri.

Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη καταγωγής φρούτων και λαχανικών

  • Κυριάκος Λάμπρου