Το απόρρητο σημείωμα Αποστόλου στον Τσίπρα

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το απόρρητο σημείωμα Αποστόλου στον Τσίπρα
Θα κάνει εκτενείς αναφορές στον πρωτογενή τομέα, θέλοντας να τονίσει τη σημασία που δίνει στον αγροδιατροφικό κλάδο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα, το βλέμμα της κοινής γνώμης ήταν επικεντρωμένο στην Καλλιθέα και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στο Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκαν σε ρυθμούς ΔΕΘ, με το κυβερνητικό επιτελείο να προετοιμάζει πυρετωδώς την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από νωρίς συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, που βοηθήσουν στο «κέντημα» της ομιλίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ο πρωθυπουργός φέτος στην ομιλία του (το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου) θα κάνει εκτενείς αναφορές στον πρωτογενή τομέα.

Με την κίνηση αυτή, το Μαξίμου θέλει να τονίσει την σημασία που δίνει στον αγροδιατροφικό κλάδο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μαξίμου είναι σε απευθείας επικοινωνία, προκειμένου ο Αλ. Τσίπρας να είναι καθόλα προετοιμασμένος για αυτά που θα ανακοινώσει. Αν και της ΔΕΘ προηγήθηκε η συνέντευξη Τύπου στην Αχαρνών, με τον υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, και τον γενικό γραμματέα, Χαράλαμπο Κασίμη, να ανακοινώνουν τις εξελίξεις για το νέο ΠΑΑ με μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα προκηρυχθούν έως τις αρχές του 2017, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε επιπλέον σημαντικά θέματα του κλάδου που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες και τη στήριξη της κτηνοτροφίας, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, το εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης, την χρήση των ΑΠΕ για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγροτών κ.ά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», από το Μαξίμου ζητήθηκε ενημερωτικό σημείωμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου ο πρωθυπουργός να αναφερθεί αναλυτικά στα θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να αναφέρει ότι: «Υλοποιούμε αυτή την ώρα ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου.

Για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πρώτο απ’ όλα το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που ανασυντάξαμε εκ βάθρων και μέχρι το τέλος του έτους θα βγουν οι πρώτες προκηρύξεις μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 37% των πόρων του νέου ΠΑΑ θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες, στο πλαίσιο της αντίληψής μας για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί

Χρήστος Διαμαντόπουλος