Το γάλα Λευκάρων και η αλλαγή παραδείγματος μιας φάρμας

Το γάλα Λευκάρων και η αλλαγή παραδείγματος μιας φάρμας
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Τα Λεύκαρα είναι από τα χωριά του Νομού Κοζάνης, που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας και στην παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερβίων Βελβεντού, στην ευρύτερη περιοχή εδρεύουν περίπου 20 μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες μεγάλων, αλλά και μικρών ζώων.

Το γάλα της περιοχής προμηθεύονται εταιρείες εμπορίας, όπως και τοπικές επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος. Οι αλλαγές, ωστόσο, στο καθεστώς παρασκευής και εμπορίας του γάλακτος και η διεύρυνση της διάρκειας ζωής του είχε ως συνέπεια πολλοί αγελαδοτρόφοι να βρεθούν εκτός συνεργασιών.

Η κατάσταση αυτή ώθησε τον κτηνοτρόφο Τριαντάφυλλο Στότογλου να κάνει μια πετυχημένη αλλαγή παραδείγματος. Με μονάδα 100 αγελάδων και 500 τόνους γάλα ετησίως, αποφάσισε να προχωρήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής του. «Από την εκτροφή, το άρμεγμα έως τη διάθεση και την πώληση του γάλακτος είναι δική μου ευθύνη», τονίζει ο κ. Στότογλου. Εδώ και πέντε μήνες, διανέμει πόρτα – πόρτα το φρέσκο γάλα της οικογενειακής επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, φτάνοντας σήμερα τα 70 σημεία πώλησης. «Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν αναπάντεχη», λέει ο κ. Στότογλου, ο οποίος στο μέλλον σχεδιάζει να επεκτείνει τους κωδικούς του σε αριάνι, γιαούρτι και ρυζόγαλο.

  • Κύρια δραστηριότητα των κατοίκων των Λευκάρων είναι η κτηνοτροφία.
  • Στην ευρύτερη περιοχή, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 20 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.
  • Το γάλα διατίθεται σε μεγάλες εταιρείες εμπορίας και τοπικές επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος.
  • Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση του Τριαντάφυλλου Στότογλου κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της γραμμή παραγωγής.
  • Παράγει 500 τόνους γάλα ετησίως.
  • Εδώ και πέντε μήνες διανέμει το προϊόν του πόρτα-πόρτα σε σπίτια, φούρνους και συνοικιακά καταστήματα του Νομού Κοζάνης.
-Διαφήμιση-