Το καλύτερο μέλι είναι της… μέλισσας

Πρόβλημα τα εισαγόμενα προϊόντα από το εξωτερικό που πωλούνται ως ελληνικά

Το καλύτερο μέλι είναι της… μέλισσας

«Όταν με ρωτούν ποιο είναι το καλύτερο μέλι, απαντώ το μέλι της μέλισσας, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το καλύτερο μέλι είναι της… μέλισσας Τονίζει ότι η μέλισσα παράγει καλό μέλι σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση από τον μελισσοκόμο, τον τυποποιητή ή τον καταναλωτή επηρεάζει την ποιότητα. «Ο μελισσοκόμος μπορεί να επηρεάσει την άριστη ποιότητα, τροφοδοτώντας τα μελίσσια του την περίοδο της ανθοφορίας. Αυτό γίνεται σε ξερικές συνθήκες, όπου οι μέλισσες δεν μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα μελιού, ιδιαίτερα στα νησιά». Η ποιότητα του μελιού μπορεί να επηρεαστεί από τυχόν φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν στην κυψέλη για τη θεραπεία ασθενειών. «Από το 2000 απαγορεύτηκε η χρήση φαρμάκων στη μελισσοκομία και ουσιαστικά η θεραπεία των ασθενειών είναι αφάρμακος.

Η μόνη εξαίρεση είναι το τσιμπούρι βαρρόα, για το οποίο υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα. Συνήθως οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν βιολογικά». Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ ελέγχει περίπου 350 δείγματα ετησίως για υπολείμματα κι από αυτά εκτός ορίων είναι το 1%-2%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Η ποιότητα του μελιού μπορεί να επηρεαστεί από τον καταναλωτή που πετάει ένα μέλι που έχει κρυσταλλώσει ή λήξει, αν και το μέλι δεν λήγει.

Ο έμπορος ενδέχεται να παραπλανήσει πουλώντας νοθευμένο μέλι. «Ο τυποποιητής δεν θα ρίξει γλυκόζη ή γλυκαντική ουσία, γιατί ανιχνεύεται εύκολα, αλλά μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Φέρνουν μέλι από Κίνα, Αργεντινή, Μεξικό, Τουρκία και το πουλούν ως ελληνικό». Ο καθηγητής Μελισσοκομίας, σχολιάζοντας τις συνέπειες της πυρκαγιάς στα μελίσσια της Θάσου, αναφέρει: «Η Θάσος και η Χαλκιδική τροφοδοτούν το 1/3 των μελισσιών της χώρας. Εάν χάσουμε μέρος της Θάσου, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα». Για ν’ ανανεωθεί το πευκοδάσος που κάηκε, βασική προϋπόθεση είναι να μην προκληθεί πυρκαγιά τα επόμενα χρόνια, γιατί θα καταστραφούν τα πεύκα που θα βλαστήσουν.