Το συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ

γράφει ο Νίκος Λάππας

Το αγροτικό γεγονός της εβδομάδας ήταν αναμφισβήτητα το συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ). Σταχυολογούμε κάποια από όσα συζητήθηκαν ή δεν συζητήθηκαν εκεί.

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος

Με την εκδήλωση αυτή, ο Σύνδεσμος εδραιώνει περαιτέρω τη θέση του στον χώρο. Όπως, μάλιστα, υπενθύμισε και ο πρόεδρός του, τα 100 μέλη του Συνδέσμου έχουν κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ
Το συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ

Ο χαρακτήρας των βασικών αιτημάτων του Συνδέσμου που διατυπώθηκαν ωστόσο, δηλαδή η φορολόγηση και το ασφαλιστικό, οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, οι προκηρύξεις ΠΑΑ, οι ελληνοποιήσεις και το γεγονός ότι δεν αφορούν πάντα τον «πυρήνα» του συνεταιρίζεσθαι, δείχνουν και ένα από τα κενά του χώρου, σε ό,τι αφορά την επαγγελματική εκπροσώπηση των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΑΣΟΕΕ δεν θα κριθεί μόνο από το κατά πόσο θα διευρυνθεί και με άλλες υφιστάμενες οργανώσεις. Θα κριθεί στη σημερινή συγκυρία, πρωτίστως από το κατά πόσο θα εφαρμόσει μία από τις διεθνείς υποχρεώσεις αντίστοιχων δομών. Αυτή της διάδοσης της συνεργασίας και της δημιουργίας νέων συνεταιριστικών, βιώσιμων οργανώσεων. Και αυτή η αδήριτη ανάγκη ήταν ιδιαίτερα εμφανής, καθώς, αν μία αντίστοιχη εκδήλωση είχε διοργανωθεί πριν από μία εικοσαετία, η σύνθεσή της δεν θα διέφερε και πολύ από την προχθεσινή.

Η ΚΑΠ

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020 αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του συνεδρίου. Με τις βασικές θέσεις που παρουσίασε ο υπουργός ΑΑΤ, ενόψει της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά συμφώνησαν και τα άλλα δύο κόμματα που παρευρέθηκαν, η ΝΔ και η ΔΗΣΥ.

Θέσεις που αφορούσαν την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ, την αποτροπή της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και την αποτροπή της λεγόμενης εξωτερικής σύγκλισης με βάση τις ενισχύσεις ανά στρέμμα που λαμβάνουν οι αγρότες των διάφορων χωρών μελών. Ειδικά για το τελευταίο, η Ελλάδα οφείλει να βελτιώσει την εργαλειοθήκη των επιχειρημάτων της, καθώς, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης με βάση τις εισπράξεις ανά στρέμμα, καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις με βάση τις πληρωμές ανά εκμετάλλευση με 3.000 ευρώ. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βρετανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, ο μέσος δικαιούχος λαμβάνει από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι κεντρικοί εκφραστές των πολιτικών δυνάμεων δεν ασχολήθηκαν με τα ιδιαίτερα θέματα ενόψει ή μετά το 2020 που απασχολούν και για τα οποία προετοιμάζονται πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αυτή την περίοδο. Τα σπουδαία αυτά ζητήματα απασχόλησαν μόνο πρώην στελέχη του ΥΠΑΑΤ και 1 – 2 εμπειρογνώμονες.

Η φορολογία

Η φορολόγηση των αγροτών αποτέλεσε ένα από τα πεδία συζήτησης του συνεδρίου. Με το ποσοστό των μαύρων πληρωμών στη διακίνηση κάποιων προϊόντων να υπερβαίνει το 50%, η διαμόρφωση αποτελεσματικών κινήτρων διάθεσης των προϊόντων μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών αποτελεί επιλογή ύψιστης σπουδαιότητας.

Η τεχνολογία

Οι συχνές αναφορές στη σημασία της τεχνολογίας και το περιεχόμενο πολλών από τις τοποθετήσεις που έγιναν δείχνουν ότι πλέον περνάμε σε ένα νέο στάδιο: αυτό της διάδοσης της καινοτομίας και της αποδοχής της από τους αγρότες. Η ταχύτητα και η επέκταση της χρήσης καινοτομιών σε μεγάλο τμήμα των εκμεταλλεύσεων, καθώς και η επιλογή πρακτικών, ώστε να συμπεριληφθούν και οι σχετικά μικρότεροι παραγωγοί, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς ανάπτυξης και το εάν αυτή θα γίνει χωρίς αποκλεισμούς.

Και η αμίλητη πραγματικότητα

Υπήρξαν, τέλος, δύο αναφορές που κατέδειξαν πόσο αλληλένδετα είναι τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Η πρώτη από την ΕΒΟΛ, που ανέδειξε τη σημασία της διαδοχής και της ηλικιακής ανανέωσης. Η δεύτερη από την Ένωση Θεσπρωτίας, όπου η μείωση της τιμής του πρόβειου γάλακτος από τα 95 στα 75 λεπτά μέσα σε έναν χρόνο απειλεί να ακυρώσει πολλά από τα παραπάνω.