Ολοκληρώθηκε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Απριλίου, οι εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργανώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Καλαμάτα, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος».

Συνεχής ενημέρωση/ρεπορτάζ: Πόπη Θεοδωροπούλου, Νίκος Γαργαλάκος, Βάνα Αντωνοπούλου

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας ολοκληρώθηκε με Ολομέλεια λήξης στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και συζήτηση με υποψήφιους ευρωβουλευτές. Με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση;», συμμετείχαν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και πρώην Υπουργός, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα, Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Χαράλαμπος Κασίμης, Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑ&Τ και ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής, Ομάδα των Πρασίνων, Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και Γενικός Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ.

Την Ολομέλεια συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Θέμης Κανελλόπουλος, και Γιώργος Λυκουρέντζος.

Για την ανάγκη εθνικού δημόσιου διαλόγου και προσπάθεια αναθεώρησης του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου μίλησε ο καθηγητής κ. Κασίμης.

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης έθεσε στο τραπέζι το παράδοξο της αύξησης των επιδοτήσεων με την ταυτόχρονη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην πορεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από τη χάραξή της μέχρι σήμερα.

Με τη σειρά της, η κα Τελιγιορίδου τόνισε το ρόλο της γνώσης στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και μίλησε για αξιοποίηση ποσοστού της ΚΑΠ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε σωστά το ζήτημα της γεωργικής πολιτικής στη χώρα μας, θα πρέπει να το δούμε ενιαία, ολοκληρωμένα, υπολογίζοντας εκτός από το εισόδημα των αγροτών και το περιβάλλον.

Ο κ. Φράγκος έθιξε θέματα ελληνοποιήσεων, εισαγωγών και προστασίας των ελληνικών προϊόντων.

Νωρίτερα (17:30) το ypaithros.gr έγραφε:

Στο εργαστήριο «Νέοι αγρότες, νέοι συνεταιριστές: ευρωπαϊκές και εθνικές προσεγγίσεις και βέλτιστες πρακτικές για την ανανέωση των γενεών στη γεωργία», με κεντρικό εισηγητή τον Matteo Pagliarani, Αντιπρόεδρο του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA), συμμετέχουν οι Νίκος Παυλονάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Μενέλαος Γαρδικιώτης, Πρόεδρος στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς, Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Θωμάς Μόσχος, Φάρμα Μόσχου, Τεχνικός Σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Τη συζήτηση-πάνελ συντονίζει ο Διευθυντής της «Ύπαιθρος Χώρα», Νίκος Γαργαλάκος.

Νωρίτερα (15:30) το ypaithros.gr έγραφε:

Στο εργαστήριο «Κλιματικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις: οικοδομώντας έναν ανθεκτικό, βιώσιμο και αυτάρκη γεωργικό τομέα», την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε ο Γιάννης Μπαφές, Ανώτερος Οικονομολόγος στην Ομάδα Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο πάνελ συμμετείχαν ο καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο Υves Madre, Πρόεδρος της FARM EUROPE, ο Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γιάννης Μαυρουδής, Αντιπρόεδρος & Εντεταλμένος Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOCERT και ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Στην εισήγησή του, ο κ. Μπαφές παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αγορά πρώτων υλών (commodity market) και επεσήμανε τη σχετική σταθερότητα των γεωργικών τιμών σε όλο τον κόσμο για το διάστημα 2019-2024, παρά τα γεγονότα των τελευταίων ετών. Παράλληλα, μίλησε για τα αποθέματα τροφίμων, ενώ ανέφερε και τους τρεις βασικούς κινδύνους που εντοπίζονται στις αγορές τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο: τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό των τιμών τροφίμων και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τέλος, ανέφερε και έναν τέταρτο κίνδυνο, τα βιοκαύσιμα, λόγω των φιλόδοξων στόχων στην παραγωγή τους που έχουν τεθεί από εταιρείες και κράτη και πιέζουν την αγροτική παραγωγή που συρρικνώνεται.  

Ο κ. Madre, στη δική του εισήγηση επεσήμανε ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα είναι πιο κατακερματισμένο, ενώ σημείωσε τις πολιτικές τάσεις που διαμορφώνονται και τις πιθανές επιπτώσεις τους. Παράλληλα, έκανε την ερώτηση «που βρισκόμαστε ως προς την ευρωπαϊκή γεωργία;» και τόνισε ότι η FARM EUROPE παρακολουθεί στενά και αξιολογεί συνεχώς τις ευρωπαϊκές πολιτικές, τα δυνατά και αδύνατα σημεία των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ, καθώς και τη βιωσιμότητα των επισιτιστικών συστημάτων.

«Ποια θα είναι η μορφή και η κατεύθυνση της ΚΑΠ μετά το 2027;», αναρωτήθηκε ο κ. Madre, ενώ παρατήρησε ότι «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά κάθε φορά τα κράτη-μέλη ζητούν περισσότερη ευελιξία». Τέλος, σημείωσε ότι ήρθε η ώρα για μια πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή αγροτική συμφωνία.

«Η Ελλάδα είναι γεωργική χώρα. Αν πιάσουμε όλη την αλυσίδα αξίας που διαμορφώνει την αγροτική παραγωγή, αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη και από τον τουρισμό που θεωρείται η ‘βαριά’ βιομηχανία και από την καθαυτό βιομηχανική παραγωγή», υποστήριξε ο κ. Κίντζιος, ο οποίος μίλησε για τα μεγέθη, τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η μικρή κλίμακα, ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά και για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Μάλιστα, ο κ. Κίντζιος παρουσίασε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία «3×3» που το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιεί μαζί με την Ernst & Young και άλλους φορείς, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ποσοστό 30% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.  

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Διαμαντόπουλος μίλησε για την αναγεννητική και τη βιολογική γεωργία, καθώς και το ρόλο της αγροδιατροφικής βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή. «Ήρθε η ώρα για δράση», τόνισε.

«Έχουμε καταλάβει σε τι περιβάλλον καλούμε τον Έλληνα παραγωγό να παράξει;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιάννης Μαυρουδής, ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό του ενώπιον του πάνελ αλλά και των υπόλοιπων Συνέδρων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρουδής μίλησε για κάποιους παράγοντες που μπαίνουν εμπόδια στον Έλληνα αγρότη: γεωπολιτικές συνθήκες, κόστος παραγωγής αλλά και ανύπαρκτη αγροτική πολιτική, χωρίς κεντρική καθοδήγηση και όραμα.

Ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), μίλησε για τη διασύνδεση του τομέα της γεωργίας με τον τουρισμό και πώς θα ωφελήσει Περιφέρειες όπως αυτή της Μεσσηνίας. Παράλληλα, ο κ. Κατσούλης έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα της νέας ΚΑΠ και τις δυσκολίες που προκαλούν στους παραγωγούς.

«Δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμού. Η ελληνική γεωργία και σιγά σιγά, λόγω της έλευσης της κλιματικής αλλαγής, και η ευρωπαϊκή γεωργία θα σημάνουν καμπανάκι SOS», τόνισε.

Νωρίτερα (15:00) το ypaithros.gr έγραφε:

Στο θεματικό εργαστήριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στην Καλαμάτα, με θέμα «To μέλλον των άμεσων ενισχύσεων: ο ρόλος των οικολογικών προγραμμάτων και των ψηφιακών λύσεων» έδωσαν το «παρών» οι Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που έκανε και την κεντρική εισήγηση, Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας, ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία|πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κυριάκος Μπαμπασίδης, Πρόεδρος, ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Πάζιος, Διευθυντής, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κώστας Γιαννόπουλος, Διευθυντής, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, και Δημήτρης Καπνιάς, Senior Manager της NEUROPUBLIC.

Ο κ. Καπνιάς, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας στην υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. «Ζούμε μία ψηφιακή επανάσταση. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης, ζούμε μια κλιματική κρίση, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχει ψηφιακή επανάσταση ή αν υπάρχει κλιματική κρίση, αλλά με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσουμε και με ποιον τρόπο σα χώρα -κυρίως σε ό,τι αφορά την ψηφιακή επανάσταση».

Μάλιστα, ο κ. Σταμενίτης, στην κεντρική εισήγησή του, τοποθετήθηκε για τα προβλήματα των παραγωγών, την ΚΑΠ αλλά και την κλιματική αλλαγή.

«Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή μας δεν είναι να παρεκκλίνουμε των περιβαλλοντικών στόχων της ΚΑΠ, αλλά να στηρίξουμε το εισόδημα των παραγωγών, ιδίως σε περιόδους κρίσης ή ισχυρών διακυμάνσεων τιμών της αγοράς», δήλωσε.

Νωρίτερα (14:05) το ypaithros.gr έγραφε:

Για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά και το μέλλον της ΚΑΠ μίλησε ο Leonardo Pofferi, Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA). «Θέλουμε να προστατεύσουμε τις προσπάθειες των αγροτών. Σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τη γεωργία θα πρέπει να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση», είπε.

«Πολιτικές και καλές πρακτικές για έναν βιώσιμο και ανθεκτικό ελαιοκομικό τομέα: καινοτομία, συνεργασία, εξωστρέφεια».

Ένα εργαστήριο στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο οποίο συμμετέχουν οι Jaime Lillo Lopez, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), Γιώργος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Koen Dillen, Επικεφαλής της Μονάδα Αροτραίων Καλλιεργειών & Ελαιόλαδου, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gennaro Sicolo, Πρόεδρος, Ιtalia Olivicola και Αντιπρόεδρος, CIA-Agricoltori Italiani, Νίκος Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων «ΕΛΑΙΩΝΑΣ», Γεώργιος Κόκκινος, Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «ΝΗΛΕΑΣ», Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Παπαδήμας, Εμπορικός Διευθυντής της ΝEUROPUBLIC, Αντώνης Παρασκευόπουλος, Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Lopez, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκομία, είναι ο πρώτος εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας που επισκέπτεται την Ελλάδα.

«Πίσω από ένα μπουκάλι ελαιολάδου κρύβεται ένας ολόκληρος ελαιώνας που μπορεί να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Lopez.

Ο κ. Koen Dillen μίλησε για τις τάσεις παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι συνεταιρισμοι στην Ελλάδα είναι ισχυροί αλλά είναι επιβεβλημένη και η συνεργασία των αγροτών μεταξύ τους στα παραγωγικά κέντρα της χώρας αλλά και με τους ειδικούς-ερευνητές. «Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και οι προωθητικές πολιτικές. Είναι σημαντικό να γνωρίζει περισσότερος κόσμος την αξία του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής», δήλωσε.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγη, ο κ. Dillen είπε ότι στόχος είναι η προσαρμογή, αλλά και η συνειδητοποίηση του τι μπορεί να κάνει ο ελαιοκομικός τομέας για να συμβάλλει σε αυτό το πεδίο.

Νωρίτερα (13:00) το ypaithros.gr έγραφε:

Στο δημογραφικό πρόβλημα του αγροτικού τομέα λόγω έλλειψης κινήτρων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος στον δικό του χαιρετισμό.

«Οι προκλήσεις αλλά και προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας μας είναι πολλές και σύνθετες», είπε ο κ. Βασιλόπουλος, υπογραμμίζοντας πόσο αναγκαίες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια είναι το νερό και συγκεκριμένα η διαχείριση υδάτων, ενώ μίλησε και για τη δίκαιη μετάβαση. «Η ανάπτυξη και στον αγροτικό τομέα και σε όλα τα άλλα πρέπει να είναι πρωτίστως δίκαιη και μετά ανάπτυξη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», δήλωσε ενώ τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης που έχουμε όλοι για την αγροτική ανάπτυξη».

Για τον σημαντικό ρόλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σήμερα, μίλησε ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ & βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης χαιρέτισε τους συνέδρους, τονίζοντας ότι «Σήμερα διακυβεύεται η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, με υψηλό κόστος για τους παραγωγούς και τους κρατικούς μηχανισμούς».

 

Στον δικό του χαιρετισμό, ο βουλευτής Επικρατείας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος μίλησε για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, τη νέα ΚΑΠ και τα προβλήματα των αγροτών που τελικά δεν κατάφερε να επιλύσει. «Αυτή τη δυσπιστία των Ελλήνων αγροτών στην Ευρώπη και σστην εθνική πολιτική οφείλουμε να την ‘θεραπεύσουμε’ με περισσότερη δημοκρατία, με βαθύτερη διαβούλευση για μια νέα ΚΑΠ», είπε.

 

«Αναγκαίο ένα νέο εθνικό σχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών και την υποστήριξη της γεωργίας στην Ελλάδα, για προβλήματα όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής», υποστήριξε η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ & βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη στον δικό της χαιρετισμό.

«Θα έπρεπε να διασφαλίζεται ο διαχρονικός στόχος όλων μέχρι σήμερα των ΚΑΠ: Ένα δίκαιο και βιώσιμο γεωργικό εισόδημα», συνέχισε η κα Γεροβασίλη για να ολοκληρώσει λέγοντας ότι «Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην αγροτική έρευνα και καινοτομία. Στην ευφυή γεωργία. Να δοθεί έμφαση σε προϊόντα που έχουμε πλεονέκτημα και μπορούν να σταθούν αυτοδύναμα στις διεθνείς αγορές. Να στηριχθούν οι νέοι αγρότες με ένταξή όλων των αιτούντων στα αντίστοιχα προγράμματα. Χρειάζονται έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά».

Νωρίτερα (11:42) το ypaithros.gr έγραφε:

Η Ρόζα Γαργαλάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας NEUROPUBLIC, σχολίασε ότι «στη NEUROPUBLIC λειτουργούμε, σχεδιάζουμε, παράγουμε με την επίγνωση πως ό,τι σήμερα φαίνεται αμετακίνητο, έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει», ενώ συνέχισε με αναφορά στο μεγάλο και σημαντικό έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα, το οποίο υλοποιεί η NEUROPUBLIC.

Συγκεκριμένα, η κα Γαργαλάκου μίλησε για «πρόκληση για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους στην ελληνική γεωργία, αλλά συνολικά και για την ίδια τη χώρα μας και τον πρωτογενή της τομέα».

Μάλιστα, η κα Γαργαλάκου υποστήριξε ότι «έχουμε την πλήρη συναίσθηση του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος της μετάβασης της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή», για να καταλήξει, μιλώντας για την εντυπωσιακή υποδομή του έργου: «Αποτελεί την πιο σημαντική προσπάθεια σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας με τις καλλιεργητικές πρακτικές, προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη για τους Έλληνες αγρότες. Η δημιουργία της δεν αποτελεί παρά το πρώτο, μεγάλο, αλλά πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας».

Νωρίτερα (11:20) το ypaithros.gr έγραφε:

Στην κεντρική εισήγησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης απευθυνόμενος στους συνέδρους, υπογράμμισε πως «όπως και με την κλιματική κρίση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε όλοι μας αντιμέτωποι με δύσκολα διλλήματα και καταστάσεις, αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια ένα ζήτημα που πλέον απασχολεί Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας».

«Στο δίλλημα μεταξύ πράσινης μετάβασης και επισιτιστικής ασφάλειας, η απάντηση είναι ισορροπία. Ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης. Γιατί ναι, η πράσινη μετάβαση πρέπει να συντελεστεί. Αλλά με έναν τρόπο βιώσιμο και ορθό χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω ούτε η επισιτιστική ασφάλεια αλλά ούτε και η βιωσιμότητα των αγροτών μας. Δεν θα αφήσουμε το ‘πρασίνισμα’ του αγροτικού τομέα να γίνει εις βάρος τους», συνέχισε ο Υπουργός για να καταλήξει λέγοντας ότι «με τις αλλαγές που έχουμε καταφέρει αλλά και παλεύουμε να πετύχουμε, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζουμε ότι αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο που ονομάζεται Κοινή Αγροτική Πολιτική θα είναι πάντα επίκαιρη, πάντα αποτελεσματική, πάντα προς το συμφέρον του Έλληνα αγρότη, ένα δομικό εργαλείο για την ανταγωνιστική ανάπτυξη, την προκοπή αλλά και την ασφάλεια όλων όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».

Νωρίτερα (10:57) το ypaithros.gr έγραφε:

Για τον ρόλο της ΚΑΠ στη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός & βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από τη θέση του επίτιμου ομιλητή ξεκίνησε λέγοντας πως «δεν είναι άγνωστη η κυρίαρχη πια άποψη ότι η γέννηση του πολιτισμού στην γεωργία εδράζεται».

«Η αγροτική παραγωγή δεν είναι ένα ακόμα κομμάτι της ευρύτερης οικονομικής μας παραγωγής. Είναι κάτι μεγαλύτερο γιατί είναι τρόπος ζωής και υπ’ αυτή την έννοια το αγροτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά με αριθμούς και αφ’ υψηλού. Απαιτείται ένα όραμα, μια στόχευση, μια καινούργια σύλληψη για το παρόν και για το μέλλον, μια απόφαση σε ένα κρίσιμο ζήτημα ‘τι Ελλάδα θέλουμε’».

«Οι ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν σειρά αυξανόμενων προκλήσεων και περιορισμών που δυσχεραίνουν το έργο τους, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ αυξάνεται σημαντικά», κατέληξε.

 
Νωρίτερα (10:36) το ypaithros.gr έγραφε:

O Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 10ου Συνεδρίου λέγοντας πως «τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της κλιματικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή γεωργία με νωπό για εμάς παράδειγμα αυτό της θεομηνίας Ντάνιελ στη Θεσσαλία, αλλά και με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ όπως για παράδειγμα η εκτεταμένη, άνευ προηγουμένου ξηρασία στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ακραία καιρικά φαινόμενα, βίαιους κλιματικούς παράγοντες, όπως τα ονόμαζε ο δικό μου καθηγητής, είχαμε πάντα. Ποτέ όμως τόσο συχνά και με τόση ένταση και σφοδρότητα. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τη συγκροτημένη επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου στις Βρυξέλλες, αλλά και με τις μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, δικαίως οδήγησαν εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που λήφθηκαν με χρονική υστέρηση και όλοι μαζί ακολουθούμενοι από ένα πλήθος νομοθετημάτων που ποινικοποιούν τον πρωτογενή τομέα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές και κλιματικές του επιδόσεις έπρεπε να επανατοποθετηθούν σε ένα πλαίσιο ισορροπίας και ενεργητικής αφομοίωσης από την πλευρά των αγροτών».

Νωρίτερα (10:13) το ypaithros.gr έγραφε:

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της έγκριτης εκδήλωσης που φέτος φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, έδωσαν από νωρίς το απόγευμα δυναμικό «παρών» εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συνεταιρισμών, εκπροσώπων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, γεωτεχνικοί, παραγωγοί από όλη την Ελλάδα κ.ά.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας-μελέτης με θέμα «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών τομέων παραγωγής της ελληνικής γεωργίας» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από την ΚΑΠΑ Research, αλλά και τις παράλληλες θεματικές ενότητες που έλαβαν χώρα.

Σήμερα, στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τον ελαιοκομικό κλάδο.

Μάλιστα, σε λίγη ώρα, αναμένεται να περάσουν τις πόρτες του Μεγάρου πλήθος εκπροσώπων από όλο το πολιτικό φάσμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον επιχειρηματικό και αγροτικό κόσμο. Συγκεκριμένα, επίτιμος ομιλητής θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αντώνης Σαμαράς και κεντρικός εισηγητής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν για τα φλέγοντα θέματα του γεωργικού τομέα η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ και βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, o βουλευτής Επικρατείας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ & βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο ευρωβουλευτής της Ομάδας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και Γενικός Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ΕΔΩ