Το σουσάμι δημιουργεί ελπίδες: Η Ελλάδα από τους 40.000 τόνους εισαγωγών μπορεί να φτάσει σε εξαγωγές

Το σουσάμι δημιουργεί ελπίδες: Η Ελλάδα από τους 40.000 τόνους εισαγωγών μπορεί να φτάσει σε εξαγωγές

Μέχρι τη δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα καλλιεργούνταν 200.000 στρέμματα σουσάμι, αλλά σταδιακά η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε. «Εδώ και δύο χρόνια, καλλιεργούνται γύρω στα 6.000 στρέμματα λόγω των νέων πληθυσμών», μεταφέρει ο γεωπόνος, πρώην διευθυντής ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Αβραάμ Νικολαΐδης. «Η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε, γιατί η συγκομιδή γινόταν σε ποσοστό 95% χειρωνακτικά, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς οι τιμές του σουσαμιού από φτωχές αφρικανικές χώρες είναι χαμηλότερες».

Η συγκομιδή είναι πλέον μηχανική και οι τιμές ανέβηκαν ψηλά, διαμορφώνονται στα 2 ευρώ, με αποτέλεσμα ένας παραγωγός να μπορεί να αποκομίσει καλό εισόδημα. Σημειώνει ότι στις βόρειες χώρες δεν μπορεί να παραχθεί, άρα στην Ελλάδα η δυναμική επανεκκίνηση της καλλιέργειας θα επιτρέψει μέχρι και την εξαγωγή. «Η Ελλάδα εισάγει περίπου 40.000 τόνους ετησίως. Το εμπόριο κινείται παράξενα, γι’ αυτό ο παραγωγός, σε συνεργασία με άλλους καλλιεργητές, πρέπει να κλείσει συμφωνίες προώθησης του προϊόντος».

Ο κ. Νικολαΐδης συμβουλεύει τους εν δυνάμει καλλιεργητές να ξεκινήσουν δοκιμαστικά με 2-3 στρέμματα για να διαπιστώσουν αν αποδίδει. Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι ν’ αποκτήσει το σουσάμι προστιθέμενη αξία ως ελληνικό προϊόν. «Οι μεταποιητές γνωρίζουν ότι το ελληνικό σουσάμι υπερτερεί σε ποιοτικά και θρεπτικά συστατικά. Έχω δει φορτία που έρχονται από αφρικανικές χώρες να απορρίπτονται λόγω ασθενειών, γιατί δεν ικανοποιούν τους φυτοϋγειονομικούς κανόνες. Το ελληνικό σουσάμι έχει καλύτερη απόδοση σε σησαμέλαιο». Το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 80 ευρώ/στρέμμα.

«Το υπουργείο ενδιαφέρεται για το σουσάμι και υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπου αναζητούνται νέες ποικιλίες και τρόποι καλλιέργειας. Όλα αυτά συντελούν στο να δοθεί νέα ώθηση στην καλλιέργειά του».