Τομ Βίλσακ: Η υποστήριξη του farm bill στις μικρές εκμεταλλεύσεις δεν θα βλάψει τις μεγάλες

Ενόψει του επερχόμενου farm bill, το οποίο θα καθορίσει τις πολιτικές και τα προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, το κυρίαρχο ερώτημα είναι κατά πόσο θα ευνοηθούν οι μεγάλες ή οι μικρές εκμεταλλεύσεις. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αναφορές του Αμερικανού υπουργού Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, ο οποίος έχει σταθεί στην κομβική σημασία της υποστήριξης των πιεσμένων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, πολλοί από τους μεγάλους του κλάδου έχουν αρχίσει να ανησυχούν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελευταίας ακρόασης της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας, ο Βίλσακ παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της αμερικανικής γεωργίας, καθώς παρότι ο κλάδος έχει σημειώσει συναπτά έτη εισοδηματικών ρεκόρ, αυτά τα κέρδη έχουν κατανεμηθεί άνισα. «Σε μια χρoνιά ρεκόρ, το 89% των παραγωγών μας είτε δεν έχει θετικό ισοζύγιο είτε δεν έχει βγάλει τα χρήματα που χρειάζεται για να εκπροσωπήσει την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Αρκάνσας, Τζον Μπούζμαν, σημείωσε ότι το 53% των αμερικανικών κομητειών απώλεσε πληθυσμό κατά την τελευταία απογραφή. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτή την τάση, δεν θα πρέπει να υποστηρίζουμε μόνο «επιχειρήσεις μεγάλου εμπορικού μεγέθους», υπογράμμισε ο Βίλσακ. «Πρέπει να καταλάβουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ροές εσόδων για τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς».

Αυτός είναι ένας στόχος που υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, ακόμη και αν οι ίδιοι επικρίνουν την έμφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο κλίμα και στα αυστηρότερα μέτρα παροχής νερού. «Είναι σημαντικό να δοθεί υποστήριξη σε κάποιες μικρότερες εκμεταλλεύσεις», δήλωσε στην επιτροπή η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής της Αϊόβα, Τζόνι Ερνστ. Όπως ήταν αναμενόμενο, το δίλημμα «αγρότες μεγάλης ή μικρής κλίμακας» διατυπώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Σε αυτό, τόσο ο Βίλσακ όσο και η αγροτική ηγεσία της Γερουσίας είχαν ξεκάθαρη απάντηση: Αμφότεροι! «Δεν τέθηκε ποτέ ένα δίλημμα τύπου ή ο ένας ή ο άλλος. Χρειαζόμαστε και τους δύο», ξεκαθάρισε ο Βίλσακ. «Αυτή είναι μια κατάσταση όπου το 90% των αγροτών μας χρειάζεται βοήθεια».

Όπως εξήγησε ο Βίλσακ, «οι ΗΠΑ χρειάζονται πραγματικά την παραγωγή». Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε απίστευτα μεγάλες, αποτελεσματικές επιχειρήσεις». «Ωστόσο, αν κάποιοι ανησυχούν ειλικρινά, όπως και εγώ, για τη διάβρωση της αγροτικής Αμερικής, θα πρέπει να θέλετε να κρατήσετε τους αγρότες στο επάγγελμα. Είτε πρόκειται για 400 είτε για 4.000 στρέμματα, θέλουμε να διατηρήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου».