Τομ Βίλσακ, Υπουργός Γεωργίας ΗΠΑ: «Ελπίζω ότι οι εταιρείες λιπασμάτων δεν θα εκμεταλλευτούν αθέμιτα τη ρωσοουκρανική κρίση»

Την ελπίδα ότι οι εταιρείες λιπασμάτων και γεωργικών εισροών που επηρεάστηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν αθέμιτα από την κατάσταση, εν μέσω ήδη υψηλών τιμών λιπασμάτων και φυτικών προϊόντων, εξέφρασε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ.

Το κόστος των λιπασμάτων έχει εκτοξευθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της μικρής προσφοράς, καθώς οι τιμές ρεκόρ σε φυσικό αέριο και άνθρακα έχουν προκαλέσει περικοπές παραγωγής στον ενεργοβόρο τομέα των λιπασμάτων. Η Ρωσία αποτελεί σημαντική παραγωγό ποτάσας και εξαγωγέα φυσικού αερίου, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων.

Ο Βίλσακ εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της ρωσοουκρανικής κρίσης για τους αγρότες των ΗΠΑ. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις. Ελπίζω ότι καμία εταιρεία εκεί έξω, είτε πρόκειται για λιπάσματα είτε για οποιαδήποτε άλλη αγροτική προμήθεια που μπορεί να επηρεαστεί, δεν θα εκμεταλλευτεί αθέμιτα αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Tύπου. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη ανησυχία μου».