Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Toopi organics: Χρηματοδότηση 8,4 εκατ. ευρώ για βιολογικό λίπασμα με βάση τα ανθρώπινα ούρα

06/12/2023
3' διάβασμα
toopi-organics-chrimatodotisi-84-ekat-evro-gia-viologiko-lipasma-me-vasi-ta-anthropina-oura-308556

Μία γαλλική νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Toopi Organics, η οποία αναπτύσσει φυτικά βιοδιεγερτικά που προέρχονται από τη ζύμωση ανθρώπινων ούρων, βραβεύτηκε με 8,4 εκατ. ευρώ από το EIC Accelerator, το πρόγραμμα καινοτομίας της Ευρώπης για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει μια επιχορήγηση 2,4 εκατ. ευρώ, καθώς και μετοχικό κεφάλαιο 6 εκατ. ευρώ, που θα επενδυθούν το 2025. Η νεοφυής επιχείρηση χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα ούρα ως συστατικό για τη δημιουργία φυτικού βιοδιεγερτικού. Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε χρόνο, 200 δισ. λίτρα ούρων ξεπλένονται με πάνω από 6 τρισ. λίτρα πόσιμου νερού στις τουαλέτες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα και πιο συχνές και σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, συνεχίζοντας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές λιπασμάτων (>70% για τον φώσφορο). «Τα ούρα δεν περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για τη διατροφή των φυτών, αλλά είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την καλλιέργεια μικροοργανισμών αγρονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να διαλυτοποιήσουν τον φώσφορο του εδάφους, να δεσμεύσουν το ατμοσφαιρικό άζωτο ή να προστατεύσουν τις καλλιέργειες από το στρες της ξηρασίας. Η ανακύκλωση των ούρων είναι, επομένως, ευεργετική σε πολλά επίπεδα, όπως στη διατήρηση του νερού, στη χρήση λιπασμάτων και στην ποιότητα του εδάφους, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών», αναφέρει η Alexandra Carpentier, διευθύνουσα σύμβουλος της Toopi Organics.

Το 2023, η Toopi Organics συνέλεξε τα ούρα σχεδόν 2 εκατ. πολιτών της ΕΕ. Η εταιρεία εγκατέστησε ουρητήρια χωρίς νερό σε χώρους ανάπαυσης αυτοκινητόδρομων, θεματικά πάρκα και συνεργάστηκε με εταιρείες ενοικίασης τουαλετών για τη συλλογή ούρων σε μουσικά φεστιβάλ και γεωργικές εκδηλώσεις στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Ολλανδία. Η εταιρεία λάνσαρε, επίσης, το πρώτο της προϊόν, το Lactopi Start, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Αυτό το φυτικό βιοδιεγερτικό με βάση τα ούρα, που έχει στόχο την εξασφάλιση της πρώιμης ανάπτυξης και τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης του φωσφόρου του εδάφους, έχει εγκριθεί για χρήση στη βιολογική γεωργία σε πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία της πρώτης βιομηχανικής εγκατάστασης πλήρους κλίμακας το 2025, ενώ θα ακολουθήσει και μια δεύτερη την ίδια χρονιά στο Βέλγιο. «Θα διερευνήσουμε τις ανάγκες τόσο των χωρών της Βόρειας όσο και της Νότιας Ευρώπης, θα δοκιμάσουμε το προϊόν μας σε τοπικές καλλιέργειες, θα αρχίσουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας και θα σχεδιάσουμε την κατασκευή δύο επιπλέον εργοστασίων στην ΕΕ», καταλήγει η διευθύνουσα σύμβουλος.