Στρατηγικός σχεδιασμός για την τοπική ανάπτυξη της Ημαθίας από την ΑΝ.ΗΜΑ.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ 10.000.000 ΕΥΡΩ

Στρατηγικός σχεδιασμός για την τοπική ανάπτυξη της Ημαθίας από την ΑΝ.ΗΜΑ.

Καθόλα έτοιμη για την υλοποίηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader 2014-2020 βρίσκεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ημαθίας (ΑΝ.ΗΜΑ.).

Με συνολικά εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη 5.050.000 ευρώ, για επενδύσεις και αναπτυξιακές δράσεις στην περιοχή, στο τοπικό πρόγραμμά της περιλαμβάνονται έργα τόσο ειδικών επενδύσεων όσο και δημόσιες παρεμβάσεις, που σχετίζονται με τη βελτίωση ποιότητας ζωής, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Με τη μέχρι τώρα διάρθρωση του προϋπολογισμού, 2.345.000 ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ 1. 500.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης θα οδηγηθεί σε παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, έργα τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι ΟΤΑ της περιοχής. Άλλα 175.000 ευρώ θα κατευθυνθούν προς έργα συνεργασίας και δικτύωσης και τα υπόλοιπα για την εμψύχωση των ιδιωτών επενδυτών της περιοχής.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ., Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, μεγάλη βαρύτητα δίνεται για την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία αποτελεί και τον βασικότερο οικονομικό πόρο της Ημαθίας.

Θα ενισχυθούν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτουριστικό τομέα, καθώς η περιοχή έχει αρκετά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα υποστηριχθούν, επίσης, δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με οικοτεχνίες, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες διέξοδοι στους επαγγελματίες αγρότες για την αξιοποίηση της παραγωγής τους. «Ο σχεδιασμός του προγράμματος και η κατανομή του προϋπολογισμού έγινε μετά από διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο και με βάση τη διάρθρωση της τοπικής οικονομίας, σε έναν νομό που είναι φύσει και θέσει αγροτικός, γι’ αυτό και το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί στον πρωτογενή τομέα», σημειώνει ο Αθανάσιος Καραγιάννης, μέλος της Τοπικής Δράσης υλοποίησης του προγράμματος.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ μεγάλο και, σύμφωνα με τον Γεώργιο Δόρη, μέλος της ΑΝ.ΗΜΑ., το πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ. «Ευελπιστούμε, αν όλα πάνε καλά, να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα. Μας ενδιαφέρει η προστιθέμενη αξία και όχι τα προϊόντα να φεύγουν νωπά ή στο τελάρο, αλλά να μεταποιούνται», επισημαίνει. «Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται τόσο από νέους επενδυτές όσο και από παλαιότερους που επιθυμούν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους», δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Τεληγιαννίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο σχεδιάζεται η κάθοδος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στην Αθήνα, προκειμένου να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα και η σημαντική παραγωγή του νομού. «Οι ημερομηνίες έχουν συμφωνηθεί, αλλά ακόμη δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε αναλυτικά για το θέμα αυτό και να δώσουμε λεπτομέρειες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ.

Αν και στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με την ΑΝ.ΗΜΑ., όπως και σε άλλες Αναπτυξιακές, σήμερα, όπως τονίζει ο πρόεδρός της, είναι απαλλαγμένη από οικονομικά βάρη και προχωρά δυναμικά για την υλοποίηση του νέου προγράμματος. Η ΑΝ.ΗΜΑ., που ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία των ΟΤΑ του νομού, αποτελεί έναν πολυμετοχικό φορέα, στον οποίο συμμετέχουν η ΠΕ Ημαθίας, το τοπικό επιμελητήριο και οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας.