Η τοπική παράδοση της Πέλλας σε μία πρωτοπόρα έκθεση (φώτο)

«Βιτρίνα» για τα αγροτικά προϊόντα με πρωτοβουλία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»

ekthesi-proionta-pella
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ενα μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα εκθετήριο αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων κατάφερε να δημιουργήσει, μετά από προετοιμασία πολλών μηνών, το γεωτεχνικό προσωπικό του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Προϊόντα από 48 παραγωγούς και επιχειρήσεις του Νομού Πέλλας, όπως χειροποίητα ζυμαρικά, μελισσοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, σαλιγκάρια, σάλτσες, τουρσιά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χειροποίητοι χαλβάδες, κρασιά, τσίπουρα, κομπόστες και πολλά ακόμα, βρήκαν μόνιμη στέγη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, εξυπηρετώντας πρωτίστως τον στόχο της εκπαίδευσης των παραγωγών για τη δημιουργία αγαθών προστιθέμενης αξίας.

Οι υπεύθυνοι του εκθετηρίου των αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων φιλοδοξούν να έχει μόνιμη και σταθερή βάση και να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται συχνά.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της έκθεσης ανήκει στον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ», γεωπόνο Μιχάλη Σιδηρόπουλο. Όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησε από την ανάγκη όλου του προσωπικού να δημιουργηθεί κάτι ωραίο, οργανωμένο και πρωτοπόρο στην περιοχή. Έτσι, προέκυψε η ιδέα της έκθεσης με τα τοπικά προϊόντα, όπου θα προβάλλονταν οι παραγωγικές δυνατότητες του νομού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν από κοντά ό,τι παράγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τα προϊόντα μπορούν να προωθηθούν στα δίκτυα διανομής τόσο των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ όσο και σε μικρές επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά, ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί μπορούν να εκπαιδευτούν στο πώς να μεταποιούν τα προϊόντα τους και να δημιουργούν ένα δευτερογενές αγαθό προς όφελός τους.

Η αποδοχή και οι σκέψεις για επέκταση

«Σκεφτήκαμε ότι δεν υπάρχει κάποιος χώρος όπου συγκεντρώνονται τα τοπικά αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα που παράγει μια περιοχή, αφού δυνητικοί πελάτες, ενδιαφερόμενοι αγοραστές και εμπορικοί επισκέπτες αναζητούν προϊόντα είτε μέσα από κλαδικές εκθέσεις, είτε από επιτόπιες επισκέψεις σε επιχειρήσεις. Εμείς, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους αγρότες και τους παραγωγούς και τον ίδιο τον Οργανισμό, καταφέραμε να δημιουργήσουμε την έκθεση αυτή, στην οποία παρουσιάζεται η παραγωγική εικόνα της Πελλαίας Γης», εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος.

Η σχετική έκθεση άρχισε να προετοιμάζεται πριν από πέντε μήνες και πήρε μορφή στις αρχές Νοεμβρίου, με αρκετή δυσπιστία στην αρχή για το εγχείρημα, από πλευράς παραγωγών και επιχειρήσεων, και μεγάλη δόση ενθουσιασμού στη συνέχεια. «Ξεκινήσαμε με μια βιτρίνα, η μία έγιναν δύο και καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον η έκθεση μεγαλώνει συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Κέντρου και προσθέτει πως φιλοδοξούν η έκθεση αυτή να έχει τέτοια αποδοχή από την τοπική κοινωνία που θα την κάνει να φύγει από τα διοικητικά πλαίσια του νομού. «Φιλοδοξούμε ακόμη το παράδειγμά μας να το ακολουθήσουν και άλλοι», καταλήγει ο κ. Σιδηρόπουλος. Εκτός από τους δυνητικούς αγοραστές και τους εμπορικούς επισκέπτες την έκθεση, από τη νέα χρονιά, θα μπορούν να την επισκέπτονται και σχολεία, όπου οι μαθητές μέσα από την προβολή σχετικών βίντεο θα ενημερώνονται για τις γραμμές παραγωγής. Η έκθεση λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας, που εδρεύει στο 2ο χλμ. Μαυροβούνι – Έδεσσας, και είναι ανοιχτή και επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες από 9:00 π.μ. έως 12:00 π.μ.

Τα προϊόντα της Πελλαίας Γης

Το εκθετήριο είναι ένας χώρος όπου προβάλλονται και προωθούνται τα αγροτικά προϊόντα του Νομού Πέλλας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα τοπικά προϊόντα και να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις. Η έκθεση αριθμεί 48 εκθέτες και πλήθος προϊόντων από επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα και οικοτεχνίες. Συμμετέχουν, όμως, και επιχειρήσεις που έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό, με προϊόντα όπως κομπόστες, βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φρέσκων οργανικών αρωματικών φυτών και βιολογικών φρούτων και λαχανικών, καθώς και ελληνικά χειροποίητα πούρα. Εκτίθενται, επίσης, προϊόντα όπως λουκούμια, ταχίνι, λικέρ, αποξηραμένα φρούτα, φυσικοί χυμοί, αναψυκτικά, χειροποίητα καλλυντικά με γάλα γαϊδούρας κ.ά.

-Διαφήμιση-