Τουρκία: Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής

Workers collect onions during the harvest in a farm, in the Polatli district of Ankara on August 6, 2019. (Photo by Adem ALTAN / AFP) (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Σε μια άνιση μάχη με τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους παραγωγής βρίσκονται οι αγρότες στην Τουρκία. Καθώς οι δύσκολες συνθήκες μπορούν να επιφέρουν περαιτέρω πλήγματα στην αγροδιατροφή εν μέσω του ήδη καλπάζοντος πληθωρισμού, πολλοί αναγκάζονται να αφήσουν τα χωράφια άσπαρτα.

Στην Κεντρική Ανατολία, η περιοχή του Πόλατλι είναι εδώ και χρόνια μία από τις βασικές εστίες παραγωγής και εξαγωγής τουρκικών κρεμμυδιών. Φέτος, ενδέχεται να μη φανεί αντάξια των προσδοκιών.

Ο Μουράτ Μπιρτζάν, ντόπιος αγρότης, αναφέρει στο Al-Monitor ότι το κόστος παραγωγής του αυξήθηκε κατά περισσότερο από 300%, φτάνοντας τις 2,5 τουρκικές λίρες ανά κιλό κρεμμυδιού, από 0,6 λίρες πέρυσι. «Μείωσα τα λιπάσματα κατά το 1/4 σε σύγκριση με πέρυσι. Συνήθιζα να οργώνω τη γη δύο φορές. Τώρα το κάνω μία. Φυσικά, όλα αυτά θα επηρεάσουν την παραγωγή».

Τα παράπονα των αγροτών είναι διάχυτα σε όλη την Τουρκία, καθώς το εθνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει δραματικά από το 2018, ενισχύοντας το κόστος των εισαγωγών και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Οι ευθύνες βαραίνουν τις αμφιλεγόμενες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες ενοχοποιούνται κυρίως για την πτώση της λίρας που έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου μόνο το 2021.

Οι κραδασμοί στο εμπόριο λόγω της πανδημίας COVID-19 και τώρα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει την ήδη δεινή θέση της τουρκικής οικονομίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, ειδικά όσον αφορά την ενέργεια.

Τον Μάρτιο, ο ετήσιος καταναλωτικός πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε σε υψηλό δύο δεκαετιών (61,1%), με τον πληθωρισμό των τροφίμων να ξεπερνά το 70%. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης –που είναι απαραίτητο για τους αγρότες– αυξήθηκε κατά 32% μόνο για τον προηγούμενο μήνα.

Τα αυξανόμενα κόστη έρχονται σε μια συγκυρία μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων στον αγροτικό τομέα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της αυξανόμενης εξάρτησης από εισαγόμενα συστατικά για την παραγωγή ζωοτροφών και λιπασμάτων και μιας ελαττωματικής αλυσίδας εφοδιασμού, στην οποία οι μεσάζοντες αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη.

«Οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν από 233% έως 344% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο και οι τιμές των χορτονομών αυξήθηκαν κατά 130%», δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο Σεμσί Μπαϊρακτάρ, επικεφαλής της Ένωσης Αγροτικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας. «Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 249% την ίδια περίοδο και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την άρδευση κατά 103%», πρόσθεσε.