Τουρκία: Με γενικευμένη έμφαση στο συμβολαιακό μοντέλο το σχέδιο για το «αύριο» του αγροτικού τομέα

Τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το υπουργείο Γεωργίας και Δασών της χώρας έχει ανακοινώσει την υιοθέτηση ενός νέου στρατηγικού μοντέλου γεωργίας. Αυτό πρόκειται να εκτελεστεί ως μέρος του οράματος «Αιώνας της Τουρκίας», όπως βάφτισε το μελλοντικό του όραμα για τη χώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον εκείνος μετουσιώσει το προβάδισμά του σε νίκη στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας, Βαχίτ Κιρίστσι, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όσον αφορά το νερό και τα εδάφη, θα έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη νέα προγραμματική περίοδο, διαμορφώνοντας ανάλογα τον σχεδιασμό της παραγωγής. Επιπλέον, στο προσκήνιο θα βρεθεί και το συμβολαιακό μοντέλο.

«Η συμβολαιακή παραγωγή διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Ξεκινήσαμε αυτή την προσέγγιση στην κτηνοτροφία μέσω του Ινστιτούτου Κρέατος και Γάλακτος, διασφαλίζοντας ότι οι παραγωγοί θα βρίσκονται σε θέση να αγοράσουν τόσο κρέας όσο και γάλα. Δεσμευόμαστε σε αυτό το μοντέλο παραγωγής και σκοπεύουμε να το εφαρμόσουμε σε πολλές κατηγορίες προϊόντων», τόνισε ο Κιρίστσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah.

Επιπλέον, ο Κιρίστσι επεσήμανε ότι το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας και Δασών θα αναλάβει τον ρόλο της ανάπτυξης στρατηγικής και της εποπτείας. «Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε να εκχωρήσουμε ορισμένες από τις αρμοδιότητές μας, όπως συμβαίνει με την παροχή χρηματοοικονομικών συµβουλών. Οραματιζόμαστε την ίδρυση πιστοποιημένων συμβούλων τροφίμων, γεωπόνων, μηχανικών και ειδικών υδατοκαλλιέργειας. Πιστεύουμε στην αμοιβαιότητα, παρόμοια με αυτήν που υπάρχει στους πιστοποιημένους κτηνιάτρους».