Τουρκία: Κάλεσμα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού φουντουκιών

Τους καλοκαιρινούς μήνες, χιλιάδες εποχικοί εργάτες από τα φτωχότερα μέρη της Τουρκίας καταφθάνουν στις περιοχές όπου πραγματοποιείται η καλλιέργεια φουντουκιού για να συμμετάσχουν στη συλλογή της σοδειάς.

Η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη, ωστόσο η κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους συνιστά δυσεπίλυτο γρίφο, σε μια εφοδιαστική αλυσίδα που βαρύνεται από καταγγελίες για κακές εργασιακές συνθήκες, καταχρηστικές πρακτικές και κρούσματα παιδικής εργασίας.

Η Olam Food Ingredients (OFI) είναι μια αγροτική επιχείρηση με ηγετικό ρόλο στα βιώσιμα, φυσικά, προϊόντα και τα συστατικά τροφίμων προστιθέμενης αξίας. Στη δεκαετή περίοδο παρουσίας της στην Τουρκία, η εταιρεία, μαζί με τους συνεργάτες της, έχει υποστηρίξει πάνω από 20.000 αγρότες και εργάτες φουντουκιού με καλές γεωπονικές πρακτικές, πίεση για εργασιακά δικαιώματα και κοινοτικές υπηρεσίες.

Από την έναρξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ βιωσιμότητας, ήταν ξεκάθαρο ότι ο κλάδος αντιμετώπιζε σοβαρά ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Ashok Krishen, διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας της OFI για τους ξηρούς καρπούς, το 70% των φουντουκιών στον κόσμο καλλιεργείται στην Τουρκία, εκεί όπου οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας και η παιδική εργασία αποτελούν σαφείς προκλήσεις.

«Οι εργαζόμενοι συχνά μεταναστεύουν από τα νοτιοανατολικά της χώρας για τη συγκομιδή, ζουν σε προσωρινά καταλύματα και εργάζονται πολλές ώρες με πολύ χαμηλούς μισθούς. Το 72% αυτών των εργαζομένων δεν έχει υπογράψει κάποιο συμβόλαιο», τονίζει.

Μέχρι σήμερα, η OFI έχει κάνει σημαντικά άλματα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. «Το 2018 γίναμε η πρώτη επιχείρηση στον κλάδο που εισήγαγε συμβάσεις εργασίας», επισημαίνει ο Krishen.

«Ωστόσο, πρέπει να συντελεστούν περισσότερες αλλαγές στον τομέα, ώστε οι ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες εργασίας να γίνουν ο κανόνας και να διασφαλιστεί το μέλλον της αλυσίδας εφοδιασμού φουντουκιών».

Συνεχίζοντας την προσπάθεια, η OFI βρίσκεται σε αναζήτηση νέων συνεργατών για την περαιτέρω εξομάλυνση της κατάστασης. Παράλληλα, η νέα πρωτοβουλία της, με τίτλο Hazelnut Trail, θέλει να εκπληρώσει μια σειρά δεσμεύσεων σχετικά με την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, την εκπαίδευση, την ποικιλομορφία και τη δράση για το κλίμα έως το 2030.