Τουρκία: Μελέτη συνιστά επενδύσεις στην ελαιοκομία αντί στα ανθρακωρυχεία

Στον απόηχο του πρόσφατου κανονισμού της Τουρκίας που δίνει το ελεύθερο στην εκκαθάριση ελαιώνων για τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων εξόρυξης άνθρακα, μια νέα έκθεση που επικεντρώνεται στην περιοχή της Μίλας στα νοτιοδυτικά της χώρας διαπιστώνει ότι η επέκταση του ελαιοκομικού κλάδου αντιπροσωπεύει μια καλύτερη εναλλακτική λύση για την τοπική οικονομία από ό,τι η εξόρυξη άνθρακα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από το πανευρωπαϊκό δίκτυο κλιματικής δράσης CAN Europe, την περιβαλλοντική οργάνωση 350 Turkey και το δημοτικό συμβούλιο της Μίλας, υποστηρίζει επίσης ότι μια πιθανή ανάπτυξη της περιοχής, έχοντας τον ελαιοκομικό τομέα στο επίκεντρο, θα απαιτήσει μόνο ένα μικρό ποσοστό των οικονομικών πόρων που απορροφώνται για τη λειτουργία υποδομών παραγωγής ενέργειας.

«Δυστυχώς, τα τελευταία 40 χρόνια, η Μίλας έχει δηλητηριαστεί από δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι δραστηριότητες εξόρυξης άνθρακα έχουν καταστρέψει τα μέσα διαβίωσής της», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Efe Baysal, ακτιβιστής της 350 Turkey.

«Η έκθεση δείχνει ότι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας χωρίς να βασιζόμαστε στους ρυπαίνοντες είναι δυνατή. Επίσης, διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις στην ελαιοπαραγωγή μπορούν να επιταχυνθούν, εάν διοχετευθούν εκεί οι κρατικές επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν στους δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη Μίλας κατά τη διάρκεια μόλις ενός έτους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 20.000 από τους 100.000 τόνους ελιών που παράγει ετησίως η Μίλας μένουν ακατέργαστοι λόγω ανεπαρκών υποδομών παραγωγής ελαιολάδου. Ως αποτέλεσμα, εξάγονται από την περιοχή χωρίς να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην τοπική οικονομία.

Αντί να εξάγονται οι ελιές, η έκθεση προτείνει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την παραγωγή περισσότερου ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, κάτι το οποίο θα ωφελούσε την περιοχή δημιουργώντας 685 νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας το εισόδημα των τοπικών παραγωγών. «Εάν εφαρμοστούν οι απαραίτητες διαδικασίες προώθησης και πιστοποίησης, η αξία του ελαιολάδου μπορεί να αυξηθεί από 400.000 ευρώ σε 5,7 εκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2021», προσθέτει ο Baysal.