Τουρκία: Νέος κανονισμός επιτρέπει την απομάκρυνση ελαιοδέντρων για την εξόρυξη άνθρακα

Ένας νέος κανονισμός που εγκρίθηκε στην Τουρκία επιτρέπει στις εξορυκτικές εταιρείες να αποψιλώνουν ελαιόδεντρα, εάν κάτι τέτοιο επιτρέπει ευκολότερη πρόσβαση σε υπόγεια κοιτάσματα άνθρακα.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση ως μέσο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας υπό το φως της πρόσφατης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, η εθνική ένωση ελαιολάδου της χώρας ασκεί ήδη έφεση κατά της απόφασης. Ο Μουσταφά Ταν, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιολάδου (UZZK) της Τουρκίας, είπε στους Olive Oil Times ότι δεν έχουν αφαιρεθεί ακόμη δέντρα βάσει του κανονισμού, αλλά «ανησυχούμε ότι αυτό θα ξεκινήσει σύντομα».

Περίπου 500.000 οικογένειες ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή στην Τουρκία και περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελούνται από τον κλάδο άμεσα ή έμμεσα. «Ένα πολύ σημαντικό μέρος από τα 190 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που έχουμε θα επηρεαστεί αρνητικά από τις εξορυκτικές εργασίες», προειδοποίησε ο Ταν.