Τουρκία: Η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ υπόσχεται συνεργασίες για πλούσιες σοδειές

Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ τα τελευταία δέκα χρόνια, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει διατηρηθεί σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Τώρα, σύμφωνα με τον Gad Shoshan, πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ισραήλ-Τουρκίας, οι επερχόμενες συναντήσεις για την αποκατάσταση και την επαναφορά των εμπορικών συμφωνιών, προμηνύουν σημαντικές εξελίξεις για τον αγροτικό τομέα της Τουρκίας.

«Πιστεύω ότι το Ισραήλ μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα με τις εξαγωγές αγροτεχνολογίας του, βοηθώντας τον τουρκικό αγροτικό τομέα να γίνει πολύ πιο σύγχρονος και αναβαθμισμένος», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι αυτό το πεδίο έχει παραμεληθεί κάπως.

«Κάτι που βλέπω ότι ξεκινά τώρα και περιμένω πολλά από αυτό είναι η εξελιγμένη γεωργία υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η χρήση drone για ψεκασμό κατά των εντόμων, προκαλώντας πολύ λιγότερη βλάβη στο περιβάλλον».

Επιπλέον, ο Shoshan ανέφερε ότι υπάρχει μια εταιρεία στο Βόρειο Ισραήλ, η οποία έχει αναπτύξει μεθόδους με χρήση drone για την παραγωγή πολύ περισσότερης τροφής, επιτρέποντας στους αγρότες να παράγουν εξαιρετικά πλούσιες σοδειές.

«Αυτό είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την τουρκική αγορά. Φυσικά, η αξιοποίηση των έξυπνων θερμοκηπίων είναι επίσης πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλες τουρκικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην υψηλή τεχνολογία στο Ισραήλ, «όχι μόνο πουλώντας εξοπλισμό, αλλά επενδύοντας ουσιαστικά σε startups εδώ. Αυτό θα ωφελήσει άμεσα και την τουρκική αγορά», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα της επεξεργασίας και του καθαρισμού του νερού».