Ο Τραμπ υπέγραψε το νέο πακέτο στήριξης COVID-19 για τους αγρότες

✱ Αναλυτικά οι ωφελούμενοι των μέτρων για την αγροδιατροφή ✱ Ποιοι είχαν μείνει εκτός βοήθειας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας

Μετά από αρκετά εικοσιτετράωρα αβεβαιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο να υποβάλει βέτο, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τελικά ένα πολυπόθητο νομοσχέδιο δαπανών ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων. Σε αυτό περιλαμβάνεται το δεύτερο πακέτο στήριξης για τον κορωνοϊό, ύψους 900 δισ. δολαρίων, και ο προϋπολογισμός των 1,4 τρισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Γεωργίας, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) και όλων των άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το πακέτο στήριξης των 900 δισ. για την ανακούφιση από τον κορωνοϊό προορίζεται για επιχειρήσεις, αγρότες, υποσιτισμένες οικογένειες, ανέργους και άλλους ωφελούμενους. Θα παράσχει επιταγές ύψους 600 δολαρίων -κατά κεφαλήν- για την οικονομική τόνωση των πολιτών, 284 δισ. δολάρια για δάνεια μικρών επιχειρήσεων μέσω ομοσπονδιακού προγράμματος διαφύλαξης της μισθοδοσίας, 7 δισ. δολάρια για την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης και 13 δισ. δολάρια σε αυξημένα προνόμια σίτισης, συμπεριλαμβανομένης μιας εξάμηνης αύξησης 15% στις μηνιαίες παροχές για όλα τα νοικοκυριά που υπάγονται στους δικαιούχους του Προγράμματος Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής (σ.σ. «SNAP» δηλ. τα γνωστά «κουπόνια σίτισης»).

Η νέα νομοθεσία αποκλείει επίσης το ενισχυμένο εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων από την καταμέτρηση ως εισόδημα στην επιλεξιμότητα για το SNAP και διοχετεύει 400 εκατ. δολάρια στο Πρόγραμμα Επείγουσας Επισιτιστικής Βοήθειας, το οποίο θα βοηθήσει τις τράπεζες τροφίμων να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Προβλέπονται επίσης περίπου 13 δισ. δολάρια σε νέα αγροτική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένων 5 δισ. δολαρίων σε πρόσθετες πληρωμές 5 δολάρια ανά στρέμμα για καλλιεργητές και 3 δισ. δολαρίων για ομάδες όπως εκτροφείς βοοειδών, δραστηριοποιούμενους στην επεξεργασία βαμβακιού και βιοκαυσίμων, παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και συμβολαιακούς κτηνοτρόφους.

Πολλοί αγρότες που στο παρελθόν είχαν βρεθεί εκτός προβλεπόμενων ενισχύσεων, πλέον θα πληρούν τις προϋποθέσεις για βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που αναγκάστηκαν να υποβάλουν σε ευθανασία το ζωικό τους κεφάλαιο στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Στα μικρότερα προγράμματα βοήθειας υπάγονται πόροι που στοχεύουν σε τοπικές αγορές, απομονωμένους αγρότες, επεξεργαστές κρέατος μικρής κλίμακας και άλλες πτυχές της βιομηχανίας.