Η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει τον έλεγχο της ΕΒΖ

Θετικά αποφάνθηκε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την αίτηση εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Ως εκ τούτου, ο έλεγχος της επιχείρησης περνά και επίσημα στην τράπεζα. Το δικαστήριο απέρριψε τις παρεμβάσεις άλλων πλευρών κατά της αίτησης της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην εργαζόμενοι, τευτλοπαραγωγοί και ο επικεφαλής του επενδυτικού fund Innovation Brain Lukas Fecker, που εμφανιζόταν ως ενδιαφερόμενος να εξυγιάνει και να επενδύσει στην ΕΒΖ αλλά δεν κατέστη δυνατόν να προσκομίσει τα απαραίτητα εχέγγυα.

Το σχέδιο της Τράπεζας προβλέπει αναδιάρθρωση χρεών, δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού στις οποίες θα περιέλθουν οι μονάδες σε Ελλάδα και Σερβία καθώς και η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της ΕΒΖ. Επίσης προβλέπεται η διαγραφή υποχρεώσεων 149,3 εκατ. ευρώ μετά το πέρας τριετίας, δηλαδή το εκτιμώμενο διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Πάντως η πλευρά του επιχειρηματία Χρήστου Καραθανάση της Royal Sugar που έχει συμφωνήσει να μισθώσει τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, φέρεται να θεωρεί ως ιδιαίτερα ευνοϊκή την εξέλιξη αυτή και ότι δεν επηρεάζει τις ανωτέρω δραστηριότητές της.