Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη για βαμβάκι και καλαμπόκι, πιέσεις σε χυμό, σιτάρι και σόγια

Πτώση 1,62% στον δείκτη αγροτικών προϊόντων καταγράφει το Μηνιαίο Δελτίο Τιμών (Φεβρουάριος 2021) της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν το βαμβάκι, τα βοοειδή και το καλαμπόκι.

Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στο δελτίο, σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν ο χυμός πορτοκαλιού, το σιτάρι, η σόγια και η ζάχαρη. Στην τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (Ιαν. 2021), διαφαίνεται ότι οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ πιθανώς να λειτουργήσουν αρνητικά στην παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, σόγια), ενισχύοντας την τιμή τους.

Για το καλαμπόκι και το βαμβάκι, η ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα παραμένει ισχυρός καταλύτης, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει. Η ζάχαρη πιθανώς να έχει πτωτικές πιέσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν διεύρυνση του πλεονάσματος παραγωγής κατά 5 εκατ. τόνους, όπως και στον χυμό πορτοκαλιού, η τιμή του οποίου επιστρέφει σιγά σιγά στα προ πανδημίας επίπεδα. Για τα βοοειδή, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε πιθανή ενίσχυση των τιμών τους, λόγω αυξημένου κόστους ζωοτροφών, ενώ για το ρύζι αναμένεται να κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Πάντως, σύμφωνα με την τράπεζα, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, υποβοηθούμενες από την υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed. Παρ’ όλα αυτά, η ανοδική τάση είναι απότομη και η αγορά σε σχετικά υπεραγορασμένα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ενδυνάμωση του δολαρίου και η ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα προκάλεσαν τον προηγούμενο μήνα πιέσεις στις τιμές ορισμένων αγροτικών προϊόντων, όπως και στον εν λόγω δείκτη.