Τραπεζικά Δάνεια: Πάει πίσω η ρευστότητα των 400 εκατ. ευρώ

Ανησυχία για τα Σχέδια Βελτίωσης

Πλησιάζοντας στο τέλος Ιουνίου, καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει στο ζωτικής σημασίας θέμα της αγροτικής δανειοδότησης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Ο λόγος γίνεται για το Ταμείο Εγγυήσεων, συνολικής μόχλευσης ρευστότητας 400 εκατ. ευρώ.

Από τις εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ και της ΕΤΕπ, το φθινόπωρο του 2019 έχουν περάσει αρκετοί μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η όποια δανειοδότηση χορηγείται αυτή την περίοδο εγκρίνεται με τους γνωστούς όρους της αγοράς και με απαιτούμενες εξασφαλίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με αρκετούς αγρότες, τους αποκλείουν από την υλοποίηση των επενδύσεών τους στα Σχέδια Βελτίωσης.

Η ΕΤΕπ, οι τράπεζες και ο κορωνοϊός

Όπως είχε πρώτη μεταφέρει η «ΥΧ», η απρόσμενη εξέλιξη με τον κορωνοϊό επιβράδυνε το έργο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατέστησε πιο δύσκολες και πιο χρονοβόρες της επαφές των στελεχών της με τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, εκ των συστημικών τραπεζών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, εκκρεμότητες υπάρχουν με τη Eurobank. Ανεξαρτήτως του πότε αυτές θα κλείσουν, το επόμενο βήμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα είναι ότι η ΕΤΕπ θα αποστείλει νομικά κείμενα στις τράπεζες που έχουν ολοκληρώσει τις διεργασίες της πρώτης φάσης, ώστε εν συνεχεία να καθοριστεί το μέγιστο ποσό που θα μπορούν να χορηγήσουν σε δάνεια. Στο ερώτημα πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία, η απάντηση είναι αβέβαιη. Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να καθυστερήσουν περισσότερο από τις συνεταιριστικές τράπεζες και ίσως να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», επιπλέον εμπόδιο που επιβραδύνει τη διαδικασία είναι ότι μερίδα του προσωπικού της ΕΤΕπ που χειρίζεται το θέμα του Ταμείου Εγγυήσεων, απασχολείται με το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αν δεν υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να τηρηθούν οι αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για χορήγηση δανείων μέσα στον Ιούλιο και δεδομένου ότι ο Αύγουστος δεν λογίζεται ως παραγωγικός μήνας, στη διελκυστίνδα Λουξεμβούργου – Ελληνικών Τραπεζών χαμένοι κινδυνεύουν να βγουν οι επίδοξοι επενδυτές. Οι παραγωγοί δηλαδή, που βλέπουν ότι το ενδεχόμενο να περάσει το καλοκαίρι χωρίς ρευστότητα και χωρίς να είναι διαθέσιμο το «πολυδιαφημισμένο» χρηματοδοτικό εργαλείο φαντάζει όλο και πιο πιθανό.