Τι τρέχει με το ΟΣΔΕ;

Με τεχνικές και νοµικές ασάφειες, η νέα πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ καθιστά τη συλλογή των δηλώσεων δύσκολο εγχείρηµα

Μεγάλη αναστάτωση, ακόμα και στο εσωτερικό του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει προκαλέσει η επιλογή της διοίκησης του Οργανισμού να εκχωρήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη και τη διάθεση του λογισμικού του ΟΣΔΕ, μετά τη δημοσίευση της νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των Φορέων Υποβοήθησης ΟΣΔΕ για τα έτη 2021-2027.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», έχει αρχίσει να διατυπώνεται ανοιχτά η άποψη ότι την επιλογή αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ «φαίνεται πως γνώριζαν εκ των προτέρων μόνο η εταιρεία Cognitera και η ΕΑΣ Αγρινίου», που λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης είχαν ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια για το λογισμικό που ανέπτυξαν για την υποβολή των δηλώσεων. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη συλλογή των δηλώσεων, σημειώνοντας πως η πρόσκληση περιέχει αρκετές τεχνικές και νομικές ασάφειες.

Το χρονικό

Η διαφημιστική καμπάνια της Cognitera δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα, η «ΥΧ», αναζητώντας περισσότερες απαντήσεις, σε προηγούμενο ρεπορτάζ της, αποκάλυψε πως η εν λόγω νεοσύστατη εταιρεία καταχωρίστηκε στο μητρώο ΓΕΜΗ μόλις στις 23/1/2021, με μετόχους πέντε θυγατρικές εταιρείες της ΕΑΣ Αγρινίου και διακινούσε ηλεκτρονικά ένα εγχειρίδιο λογισμικού ΕΑΕ, διαφημίζοντας ότι το λογισμικό της έχει περάσει όλα τα τεστ με επιτυχία.

Τότε, κάποιοι εύλογα αναρωτήθηκαν εάν το νομικό και λειτουργικό πλαίσιο είχε αλλάξει, εάν δηλαδή η ευθύνη υποβολής των δηλώσεων είχε ήδη εκχωρηθεί ή επρόκειτο περί παραπλάνησης. Η απάντηση δεν άργησε να δοθεί, αφού λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύτηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα πρόσκληση, η νέα πιστοποίηση προβλέπει την αντικατάσταση του Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης με πολλαπλούς Φορείς Υποστήριξης & Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν δικό τους λογισμικό για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ. Όπως ακριβώς δηλαδή είχε προαναγγείλει νωρίτερα η νεοσύστατη εταιρεία Cognitera, η οποία και έχει ήδη αναγγείλει την υποψηφιότητά της.

Το σύνολο των εμπλεκομένων στο ΟΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ, έπεσαν από τα σύννεφα από την ξαφνική αυτή αλλαγή πλεύσης του Οργανισμού, την απόφασή του δηλαδή να εκχωρήσει την ανάπτυξη και τη διάθεση του λογισμικού του ΟΣΔΕ.

Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι η νέα πρόσκληση είναι τόσο πρόχειρα και βιαστικά διατυπωμένη και περιέχει τόσες τεχνικές και νομικές ασάφειες, ώστε, όπως εξηγούν, «η ομαλή συλλογή των δηλώσεων να καθίσταται μία άσκηση για πολύ δυνατούς λύτες φέτος».

Ποιος θα αποζημιώσει τον αγρότη όταν ένας νέος Ενδιάμεσος Φορέας αποδειχθεί ανεπαρκής;

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο έργου ΟΣΔΕ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δ. Καπνιά, για να σχολιάσει το νέο πλαίσιο. Όπως ο ίδιος εξηγεί, «πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο με σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο σε νομικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, το οποίο ανακοινώθηκε πολύ καθυστερημένα και αρκετά πρόχειρα, θα έλεγα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφήνει ανοιχτά σημαντικά τεχνικά θέματα, αλλά δημιουργεί και κάποια ερωτήματα. Για παράδειγμα, γιατί ζητείται η επίδειξη του λογισμικού της ΕΑΕ κατά την πιστοποίηση, αλλά όχι του λογισμικού της αποσφαλμάτωσης που είναι εξίσου σημαντικό; Δεν έπρεπε και αυτό να αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης κατά την πιστοποίηση; Τεχνικά είναι τουλάχιστον περίεργο, γιατί δεν ζητείται τίποτα απολύτως από τους υποψηφίους ΦΥΠΥ. Τι θα συμβεί εάν κάποιος από τους πιστοποιημένους ΦΥΠΥ αδυνατεί να διαθέσει αξιόπιστο λογισμικό αποσφαλμάτωσης στα ΚΥΔ με τα οποία έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας; Θα χάσει απλώς την εγγυητική επιστολή ύψους 10.000 ευρώ και θα φύγει; Επιπροσθέτως, η πρόσκληση αναφέρει ότι τα ΚΥΔ ‘‘[…] θα έχουν ευθύνη της όποιας απώλειας ενίσχυσης στους παραγωγούς-πελάτες τους στις περιπτώσεις σφαλμάτων ή αμελειών που οφείλονται αποκλειστικά στα ΚΥΔ […]’’. Ποιος θα βρεθεί νομικά εκτεθειμένος σε αυτή την περίπτωση; Πρόκειται για ένα μόνο από τα πολύ σημαντικά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καπνιάς, «εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία της τεχνικής λύσης που θα προτείνουμε τόσο σε επίπεδο λογισμικού, της ΕΑΕ και Αποσφαλμάτωσης, όσο και σε όλες τις υποδομές (cloud και τηλεπικοινωνιακές) που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συλλογή και επεξεργασία των δηλώσεων των ΚΥΔ που θα συνεργαστούν μαζί μας. Θέλω, πάντως, να είμαι σαφής και απολύτως ειλικρινής, λέγοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά σημεία που θα απαιτήσουν έξυπνες και συνεκτικές λύσεις για να μαζευτούν και να πληρωθούν οι δηλώσεις όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια. Το νέο αυτό πλαίσιο που επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πολύ απαιτητικό τεχνικά και από τη δική του πλευρά και πολύ περισσότερο για τους ΦΥΠΥ. Κατά τη γνώμη μου, όποιος βαδίζει αμέριμνος και αγέρωχος σε αχαρτογράφητα νερά θα βρεθεί σύντομα προ δυσάρεστων εκπλήξεων».