Με 5% ετησίως τρέχουν οι πωλήσεις τυριών τύπου φέτας

Νέες καλλιέργειες ρίχνουν στο τραπέζι οι ξένες βιομηχανίες για να καλύψουν τη ζήτηση

feta-europi

Την ώρα που στην Ελλάδα η φέτα και ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας γενικότερα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο για… όλους τους λάθος λόγους (έριδες γύρω από τη Διεπαγγελματική, παρ’ ολίγον απώλεια των προγραμμάτων προώθησης, μειωμένες τιμές παραγωγού), στην παγκόσμια αγορά η ζήτηση για το εμβληματικό ελληνικό προϊόν χτυπάει «κόκκινο». Σε τέτοιον βαθμό που, δεδομένων των περιορισμών στην παραγωγή που επιβάλλει ο χαρακτηρισμός της ως ΠΟΠ, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη αγορά γύρω από τα λευκά τυριά που προσπαθούν να την υποκαταστήσουν.

των Μαρίας Αντωνίου, Γιάννη Τσατσάκη

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η γνωστή εταιρεία βιοεπιστημών και παραγωγής συστατικών τροφίμων (όπως καλλιέργειες, ένζυμα κ.λπ.) Chr. Hansen, πρόκειται για την πλέον αναπτυσσόμενη κατηγορία τυροκομικών παγκοσμίως. Οι πωλήσεις της αυξάνονται με ρυθμούς 5% ετησίως κατά μέσο όρο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ σε απόλυτους αριθμούς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε μέγεθος.

Ανταποκρινόμενη σε αυτήν τη ζήτηση, η εν λόγω εταιρεία παρουσίασε μια νέα σειρά καλλιεργειών που έχει πατεντάρει με την εμπορική ονομασία DVS® White Flora και η οποία απευθύνεται στους κατασκευαστές λευκών τυριών τύπου φέτας υποσχόμενη, μεταξύ άλλων, ένα πιο πλούσιο γευστικό προφίλ και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην παραγωγή. Όπως ανέφερε στο foodnavigator.com η διευθύντρια Εμπορικής Ανάπτυξης του Τμήματος Καλλιεργειών και Ενζύμων για τυροκομικά της Chr. Hansen, Skytte Soerensen, «με τον κατάλληλο συνδυασμό συστατικών μπορεί να παραχθεί τυρί με θρεπτικά, αλλά και γευστικά συστατικά παρόμοια με αυτά της φέτας».

Η εταιρεία, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη, αλλά έχει παρουσία σε πολλές αγορές και συνεργάζεται με γνωστές βιομηχανίες, έχει ήδη δοκιμάσει την πατέντα στο αγελαδινό γάλα και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει» ότι οι νέες καλλιέργειες δεν μπορούν να συνδυαστούν με το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα.

Που οφείλεται η ταχύτατη ανάπτυξη των λευκών τυριών;

Σύμφωνα με την Chr. Hansen, οφείλεται:

  • Στις αναδυόμενες αγορές, στην αύξηση του πληθυσμού, στην αστικοποίηση και στην εντατικοποίηση των επενδύσεων.
  • Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στη στροφή των καταναλωτών προς τις υγιεινές σαλάτες, αλλά και στο γεγονός ότι η χρήση του λευκού τυριού στο μαγείρεμα προσφέρει έναν υγιεινό συνδυασμό πρωτεϊνών και νέων γευστικών εμπειριών, λειτουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ως εναλλακτική λύση στο κρέας.