Εξαιρετική χρονιά για τα τριαντάφυλλα Βοΐου, υψηλές τιμές για το αιθέριο έλαιο

triantafillo-voiou-fito

Με τους καλύτερους οιωνούς συνεχίζεται η συγκομιδή και η απόσταξη των ρόδων στο Βόιο Κοζάνης, αφού οι ενδείξεις για τη φετινή παραγωγή είναι παραπάνω από αισιόδοξες. Χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στο αποστακτήριο του Συνεταιρισμού Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης έχουν επεξεργαστεί, μέχρι στιγμής, πάνω από 35 τόνοι τριαντάφυλλων. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρσι, με τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην παραγωγή λόγω παγετού, είχαν συγκεντρωθεί και επεξεργαστεί μόνο 16 τόνοι.

Πάνω από 40 τόνους εκτιμάται η φετινή συγκομιδή

Έτσι, με τα καλλιεργήσιμα στρέμματα να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και την παραγωγή να ανεβαίνει με μαθηματική ακρίβεια, η εκτιμώμενη συγκομιδή ανθέων φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 τόνους, όπως τονίζει ο γεωπόνος του συνεταιρισμού και από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος στην καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης. «Κάθε χρόνο είναι πιο αυξημένη η παραγωγή, ενώ ήδη έχουν μπει σε παραγωγική ηλικία περισσότερα στρέμματα. Φέτος, αναμένουμε να πιάσουμε, εάν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες, τους 40 με 45 τόνους βιομηχανικού τριαντάφυλλου», σημειώνει.

Εκτιμούμε ότι θα βγάλουμε φέτος πάνω από 6 λίτρα αιθέριο έλαιο και ότι θα κρατήσουμε τις περσινές τιμέςΣτην κοιλάδα των ροδώνων, το Βόιο, υπάρχουν επίσημα εγκατεστημένα συνολικά 420 στρέμματα και άλλα 50 που είναι διάσπαρτα στην περιοχή. Από αυτά, τα μισά είναι παραγωγικά και τα υπόλοιπα αποτελούν νέες φυτείες. Το ενδιαφέρον των αγροτών είναι μεγάλο για την καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου.

Υψηλές τιμές για το αιθέριο έλαιο

Ο συνεταιρισμός, εδώ και τρία χρόνια, πληρώνει τον παραγωγό στα 1,70 λεπτά το κιλό ως τιμή βάσης, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή που θα καθοριστεί το αιθέριο έλαιο στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως επειδή υπήρχε μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών και στις ανταγωνίστριες χώρες Βουλγαρία και Τουρκία, αλλά και επειδή η ποιότητα του αιθέριου ελαίου από τον συνεταιρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλή, οι τιμές εκτοξεύτηκαν, φτάνοντας τα 14.000 ευρώ το λίτρο. «Εκτιμούμε ότι θα βγάλουμε φέτος πάνω από 6 λίτρα αιθέριο έλαιο και ότι θα κρατήσουμε τις περσινές τιμές. Παράλληλα, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε και να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μας αντίστοιχα, με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των φυσικών καλλυντικών», σημειώνει ο κ. Κασαπίδης και καταλήγει πως συνεχίζεται το ενδιαφέρον από την ασιατική αγορά. «Κάθε χρόνο, την περίοδο της ανθοφορίας, έρχονται πελάτες από την Ταϊβάν, οι οποίοι κάνουν οικοτουρισμό και, ταυτόχρονα, καταθέτουν σεβαστά ποσά για αγορές προϊόντων που παράγει ο συνεταιρισμός».