Τριγμοί στα θεµέλια της φέτας από το δείγµα µε αγελαδινό γάλα στη Γερµανία

Τι δηλώνει η εταιρεία που το έστειλε για έλεγχο, τι απαντά η τυροκοµική επιχείρηση που εµπλέκεται

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση διερευνούν εδώ και δύο εβδομάδες το ΥΠΑΑΤ και τα κλιμάκια του ΕΛΓΟ – «Δήμητρα». Σε αυτήν εμπλέκεται μεγάλη θεσσαλική τυροκομική επιχείρηση παραγωγής φέτας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και η εταιρεία Trienon, με έδρα τη Γερμανία, εκ των σημαντικών διακινητών φέτας ΠΟΠ και ελληνικού λευκού τυριού σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Trienon απέστειλε δείγμα συσκευασμένης φέτας σε γερμανικά εργαστήρια, απ’ όπου διαπιστώθηκε ότι το προϊόν που έφερε στη συσκευασία του τον χαρακτηρισμό «Φέτα ΠΟΠ» περιείχε σημαντική ποσότητα αγελαδινού γάλακτος. Όπως γίνεται αντιληπτό, το εν λόγω τυρί δεν μπορεί να πωλείται ως φέτα, από τη στιγμή που δεν παρασκευάστηκε αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα.

Όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξαγωγές του προϊόντος εξελίσσονται ιδιαίτερα θετικά και ενώ μαίνεται εντονότατος ο ανταγωνισμός μεταξύ των εγχώριων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων. Η «ΥΧ» συνομίλησε με όλους τους εμπλεκομένους της υπόθεσης.

 

Ελληνικός λευκός «χρυσός» αξίας μισού δισ. ευρώ

Η «ΥΧ» προσεγγίζει το θέμα με την ύψιστη δυνατή προσοχή για τρεις λόγους. Πρώτον, αναφερόμαστε στη «ναυαρχίδα» της ελληνικής αγροδιατροφής, σημαντικό στήριγμα του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Δεύτερον, ο κύκλος εργασιών της φέτας τα τελευταία χρόνια αγγίζει τα 400-500 εκατ. ευρώ, προκαλώντας έντονο ανταγωνισμό μεγάλων εγχώριων και διεθνών οικονομικών συμφερόντων. Τρίτον, η χώρα μας έδωσε μεγάλο δικαστικό αγώνα για να κατοχυρώσει την ελληνικότητα του προϊόντος, απέναντι σε βορειοευρωπαϊκές, ισχυρές οικονομικά χώρες.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει η «ΥΧ» και μετά από επικοινωνία με τον Έλληνα εκπρόσωπο της επιχείρησης Τrienon, Σάββα Τριανταφυλλίδη, πρόσφατα η εταιρεία έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων δειγματοληπτικών ελέγχων από γερμανικά εργαστήρια, στα οποία είχε στείλει δείγμα συσκευασμένης φέτας με επωνυμία ιδιωτικής ετικέτας για τη μεγάλη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο εκπρόσωπος της Trienon, «πρόκειται για παρτίδα που παρήγαγε συγκεκριμένη εταιρεία. Για την ίδια ιδιωτική ετικέτα που φέρει την επωνυμία “Lyttos Feta”, παράγουν φέτα ΠΟΠ τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις. Στη συσκευασία αναγράφεται η εταιρεία και το εργοστάσιο που παράγει το προϊόν». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Tη στιγμή που η τιμή του γάλακτος ανεβαίνει και δεν υπάρχουν αποθέματα, η συγκεκριμένη εταιρεία εμπορευόταν φέτα με τελική τιμή στα σούπερ μάρκετ 1,39 ευρώ/200 γραμμάρια, δηλαδή 6,95 ευρώ/κιλό. Η τιμή της φέτας στον τελικό καταναλωτή θα πρέπει να κυμαίνεται αυτήν τη στιγμή από 9 έως 10 ευρώ, ώστε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και όφελος για όλους τους εμπλεκομένους.

Αυτή η εξωπραγματικά χαμηλή τιμή μας ώθησε να πάρουμε από ράφια των σούπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα από τη φέτα που παράγει και εμπορεύεται η συγκεκριμένη εταιρεία και να τα στείλουμε με δικά μας έξοδα σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα εργαστήρια».

Γερμανικό εργαστήριο: «Φέτα από αγελαδινό γάλα σε ποσοστό έως 52%»

Σύμφωνα με έγγραφο από το γερμανικό εργαστήριο (BAVINSTITUT), το εν λόγω δείγμα τυποποιημένης φέτας ΠΟΠ ευρέθη να περιέχει σε ποσοστά από 48% έως 52% αγελαδινό γάλα. To έγγραφο του εργαστηρίου αναγράφει ημερομηνία παραλαβής δείγματος την Τρίτη 2 Μαρτίου και ημερομηνία κοινοποίησης την Τρίτη 9 Μαρτίου.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε τα αποτελέσματα, ενημερώσαμε το ελληνικό προξενείο στη Γερμανία και τον ΕΛΓΟ-‘‘Δήμητρα’’. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, που έχει ήδη γίνει γνωστή στη Γερμανία, αλλά και στη Δανία, με όποιους κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη φέτα μας. Aυτό συνέβη διότι η Aldi ανακοίνωσε το συμβάν γιατί δεν ήθελε να θεωρηθεί συνυπαίτια», μας είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Εμείς χάσαμε από το συμβάν αυτό και βεβαίως επωφελήθηκαν ανταγωνιστές της εν λόγω εταιρείας, καλύπτοντας τις ποσότητες που έχασε από την Aldi. Εφόσον οι συγκεκριμένοι είναι καθαροί και ανταγωνίζονται με υγιή και όχι αθέμιτο τρόπο, καλώς έκαναν και κέρδισαν. Δεν θέλουμε να καταστραφεί κανείς, ούτε να χάσουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι, ούτε να ζημιωθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Θέλουμε, όμως, να συμμορφωθεί ο παραβάτης για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Trienon.

Σε ερώτησή μας γιατί αποφάσισε να στείλει δείγματα, θεωρώντας ότι η τιμή της φέτας είναι πολύ χαμηλή, τη στιγμή που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για τιμές πολύ χαμηλότερες από την προαναφερόμενη, όπως στην περίπτωση φέτας στην Ιρλανδία με τιμή πώλησης 5 ευρώ/κιλό, ο ίδιος μας απάντησε: «Συμφωνώ, ωστόσο, δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρετε. Αν και έχουμε παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δυστυχώς δεν μπορούμε να εντοπίζουμε και να παρακολουθούμε όλες τις τιμές σε όλες τις αλυσίδες. Δεν είχαμε τότε αυτή την ενημέρωση, δεν μπορείς να ελέγξεις όλα τα σκάνδαλα». Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, μόλις πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα κοινοποίησε στον τοπικό γερμανικό ΕΦΕΤ.

«Ατύχημα και σκοπιμότητες από ανταγωνιστές μας», απαντά η επιχείρηση

Η «ΥΧ», ως όφειλε, επικοινώνησε με τη θεσσαλική τυροκομική επιχείρηση για να λάβει την εξής απάντηση: «Πριν από κάποιους μήνες, η εταιρεία μας είχε ένα βιομηχανικό ατύχημα. Επειδή παράγουμε και φέτα, αλλά και λευκά τυριά από αγελαδινό γάλα, κατά λάθος έγιναν προσμείξεις αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Δεν το αντιληφθήκαμε αρχικά, αφορά τυρί που είχε παραχθεί πέντε μήνες πριν (σ.σ. το δείγμα του τυποποιημένου τυριού αναφέρει ημερομηνία παραγωγής 2/08/2020). Κάποια ποσότητα του προϊόντος είχε μαρκαριστεί λανθασμένα ως φέτα. Προχώρησε στις αποθήκες μας και όταν ήρθε η ώρα, πριν από τρεις μήνες, συσκευάστηκε. Υπάρχουν κάποιες παρτίδες, οι οποίες είναι, ας πούμε, ‘‘μολυσμένες’’. Η εταιρεία μας πρώτη, όταν ενημερώθηκε από τον πελάτη μας, προέβη σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι πριν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των δειγμάτων που είχαν αποσταλεί από την εταιρεία διακίνησης Trienon: «Ενημερώσαμε τον φορέα που μας πιστοποιεί και ανακαλέσαμε μια πολύ μεγάλη παρτίδα αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ. Έχουμε προβεί σε ανακλήσεις παρτίδων, έχουν λάβει γνώση οι πελάτες και αναμένουμε την επιστροφή των προϊόντων. Όλη αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα. Ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές τη Δευτέρα (8 Μαρτίου) και κλιμάκιο του ΕΛΓΟ μας έλεγξε στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, όπου πιστοποιήθηκε ότι επρόκειτο για ατύχημα. Είναι ένα ατύχημα που συνέβη πρώτη φορά στα 30 χρόνια».

Σύμφωνα με την τυροκομική επιχείρηση, η τελευταία δεν ειδοποιήθηκε από την Trienon για τα αποτελέσματα του ελέγχου. «Η εν λόγω εταιρεία διακίνησης φέτας (σ.σ. Τrienon) έστειλε το δείγμα επειδή έχασε τη δουλειά. Μας είναι γνωστή και αυτή και οι σκοπιμότητες που πιθανόν να εξυπηρετεί. Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, έχουν γίνει ανακλήσεις προϊόντων κατά το παρελθόν αλλά τότε, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έδειξε το ίδιο ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.

Σε ερώτησή μας ποιες μπορεί να είναι αυτές οι σκοπιμότητες και αν υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα για την κίνηση αυτή του διακινητή, η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «Η καταγγελία έγινε αναμφίβολα για να μας κάνει ζημιά. Έχουμε πάει από τη Λακωνία έως τον Έβρο και στηρίζουμε με συνεπείς πληρωμές κάθε μήνα 1.800 Έλληνες κτηνοτρόφους. Εμείς πραγματοποιούμε επενδύσεις στην Ελλάδα, τη στιγμή που άλλοι φτιάχνουν εργοστάσια στο εξωτερικό. Είναι αυτοί για τους οποίους έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα καταγγελίες για προϊόντα τους. Προφανώς, η δραστηριότητά μας ενοχλεί κάποιους».

Ερευνά το συμβάν το ΥΠΑΑΤ

Για το σοβαρό αυτό συμβάν έλαβε γνώση το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία. Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον εμπορικό ακόλουθο, Θεόδωρο Ξυπολιά, ο οποίος έλαβε γνώση των επίμαχων εγγράφων, τα οποία, όπως μας είπε, προώθησε στις 10/3 χωρίς να προβεί σε αξιολόγηση στο ΥΠΑΑΤ. Το θέμα έχει φτάσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

Όπως μας είπαν κύκλοι του υπουργείου, «ο έλεγχος ξεκίνησε άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο. Μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τα αποτελέσματα του πορίσματος θα αποσταλούν στις αρμόδιες αρχές».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Παναγιώτης Χαντζηνικολάου, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Στις 9/3 ο Οργανισμός ενημερώθηκε γραπτώς από τον κ. Τριανταφυλλίδη, όπως επίσης και η ελληνική πρεσβεία στη Γερμανία. Το θέμα είναι σοβαρό και ευρύτατο με πολλές πτυχές, καθώς διακυβεύονται εγχώρια, αλλά και διεθνή συμφέροντα. Αφού έγιναν οι καταγγελίες, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΟ ενήργησαν άμεσα, προβαίνοντας σε ελέγχους. Οι διαδικασίες που ακολουθούν είναι αυτές που προβλέπονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη».