Τριήμερο μελισσοκομικό σεμινάριο στην Κομοτηνή

Τριήμερο μελισσοκομικό σεμινάριο στην Κομοτηνή

Τριήμερο μελισσοκομικό σεμινάριο πραγματοποιείται στην Κομοτηνή στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου από το ΥΠΑΑΤ με θέματα μεταξύ άλλων τους εχθρούς των μελισσών, την διατροφή της μέλισσας, τους μηχανισμούς άμυνας, την παραγωγή βασιλικού πολτού.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί» Νίκος Καρακωστίδης μετέφερε στο ypaithros.gr ότι ο Σύλλογος ενεργοποίησε τα μέλη του τόσο τους παλαιούς όσο και τους αρχάριους μελισσοκόμους να δώσουν το «παρών». «Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν παρόμοια σεμινάρια οι εκπαιδευόμενοι γιατί γίνονται δημοσιοϋπαλληλικά, πάντα το πρωί και μάλιστα σε εποχή που οι μελισσοκόμοι βρίσκονται στα μελίσσια τους. Αυτό το διάστημα ενισχύουμε τα μελίσσια μας με περισσότερα τελάρα γιατί μαζεύουμε μέλι. Βέβαια, λόγω καιρού χάσαμε κάποιες ανθοφορίες και περιμένουμε να βοηθήσει ο καιρός να μαζέψουμε από εδώ κι έπειτα».

Ο γεωπόνος, υποψήφιος διδάκτορας μελισσοκομίας στο Εργαστήρι Μελισσοκομίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κανέλλης μίλησε στους μελισσοκόμους για τις ασθένειες αλλά και για την διατροφή της μέλισσας, για την οποία όπως είπε στο ypaithros.gr είναι το μέλλον της μελισσοκομίας. «Όπως όλοι οι οργανισμοί έτσι και η μέλισσα έχει κάποιες ασθένειες. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να φροντίζει τα μελίσσια του και να ενισχύει τους μηχανισμούς άμυνας που έχει από μόνο του το μελίσσι καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε χημική καταπολέμηση της όποιας ασθένειας στα μελίσσια». Εξαίρεση αποτελεί ενός ακάρι, ένα είδος ψείρας που καταπολεμείται με εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα. «Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να διαγνώσει το πρόβλημα και ανάλογα να προχωρήσει στους απαραίτητους χειρισμούς, όπως είναι το να βοηθάει στη διατροφή της μέλισσας, να προσέχει σε ποιες ανθοφορίες πηγαίνει».

Είναι σημαντική η γνώση και έγκαιρη παρατήρηση των όποιων ασθενειών από την πλευρά του μελισσοκόμου γιατί η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνεται με τρόπο φιλικό για την μέλισσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια του σεμιναρίου ειδικά οι παλιοί μελισσοκόμοι μοιράστηκαν κάποια από τα μυστικά τους για την αντιμετώπιση κάποιων εχθρών της μέλισσας όπως η βαρρόα που στο παρελθόν είχε καταστρέψει πολλές αυτόχθονες φυλές μελισσών στην χώρα μας.

Μαρία Αμπατζή