Καρδίτσα: Ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Πρόκειται για καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, βιομηχανικής τομάτας και πιπεριάς, πεπονιών και καρπουζιών, καθώς και σε θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις, βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

Στο δήμο Σοφάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η αυτοψία ειδικού κλιμακίου, ανέδειξε την έκταση αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται στο 100%. Μεγάλες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή καταγράφονται στο Καρποχώρι, στην Αγία Παρασκευή, στην ‘Αμπελο, στο Δασοχώρι, στο Μελισσοχώρι, στους Σοφάδες και στο Λουτρό. Στην ΤΚ Καρποχωρίου ζημιές υπέστησαν σχεδόν το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μεγάλες καταστροφές μετρούν οι αγρότες των χωριών των δημοτικών ενοτήτων Πελινναίων και Οιχαλίας του Δήμου Φαρκαδόνας από την σφοδρότατη χαλαζόπτωση και το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε τις περιοχές αυτές το Σάββατο 20 Ιουνίου 2021.

Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει ολική καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καρπουζιών, πεπονιών, καλαμποκιού και σιτηρών. Τα στρέμματα που καταστράφηκαν είναι χιλιάδες. Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπυρίδωνας Αγναντής, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και είχε επί τόπου εικόνα της μεγάλης καταστροφής μαζί με τους αγρότες .

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην κυριολεξία καταστράφηκαν ολοσχερώς σε λίγα λεπτά της ώρας και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση ζητώντας άμεσα την βοήθεια της πολιτείας με εκτίμηση των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας ήλθε σε  επαφή για το ζήτημα με τον ΕΛΓΑ και από την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 θα προβεί στην επίσημη αναγγελία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, trikalavoice.gr, video: trikalaola.gr / Φωτογραφία αρχείου