Τρικλοποδιά από το γαλλικό ΣτΕ για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στα γαλακτοκομικά

Σημαντικό «χτύπημα» κατά των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε εθνικό επίπεδο για την αναγραφή στις συσκευασίες των τροφίμων της προέλευσης της πρώτης ύλης αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Conseil d’ Etat (σ.σ. το γαλλικό ΣτΕ), με την οποία αίρεται σχετική νομοθεσία που είχε θεσπίσει το Παρίσι για τα γαλακτοκομικά.

Βασιζόμενο και σε προηγούμενη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Conseil d’ Etat έκρινε ότι «δεν υπάρχει εγγενής σχέση μεταξύ των ιδιοτήτων των γαλακτοκομικών προϊόντων και της γεωγραφικής προέλευσης του γάλακτος», καλώντας ουσιαστικά τη γαλλική κυβέρνηση να καταργήσει το νομοθέτημα με το οποίο καθιστούσε υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως νίκη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γαλακτοβιομηχανιών (EDA), κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η προσφυγή προήλθε από τον γνωστό γαλακτοκομικό κολοσσό Lactalis, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης ήταν ενάντια στις αρχές της κοινής αγοράς.

Όμως, γαλλικές αγροτικές οργανώσεις, όπως η Εθνική Ομοσπονδία Γαλακτοπαραγωγών και η Ένωση Νέων Αγροτών, αλλά και εκπρόσωποι των καταναλωτών, κάνουν λόγο για πισωγύρισμα, τονίζοντας ότι η αναγραφή προέλευσης οδηγεί σε ενημερωμένες καταναλωτικές επιλογές, ενισχύει τη διαφάνεια και, επιπλέον, δημιουργεί σημαντική αξία για τους κτηνοτρόφους.

Το σκέφτεται ακόμα η Κομισιόν

Η συζήτηση για την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης της πρώτης ύλης έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια σε επίπεδο ΕΕ και η Κομισιόν εξετάζει (χωρίς να έχει καταλήξει έως τώρα σε κάποια οριστική απόφαση) τη θέσπιση μιας ενιαίας νομοθεσίας για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης σε όλα τα τρόφιμα μέχρι το τέλος του 2022.

Έως τώρα, η υποχρέωση αυτή αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά, μέλι, ελαιόλαδο, αβγά, κρασί, ψάρια κ.λπ. Αρκετές χώρες, ωστόσο, έχουν ήδη αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες και για τις κατηγορίες προϊόντων που οι Βρυξέλλες έχουν αφήσει… εκτός.

Η Γαλλία ήταν μία από τις πρώτες που πρωταγωνίστησαν στην κατεύθυνση αυτή, εισάγοντας το 2016 το σύστημα «COOL» για τα γαλακτοκομικά. Η νομοθεσία, που καθιστούσε υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης, είχε αρχικά «δοκιμαστικό» χαρακτήρα και διετή διάρκεια, όμως παρατάθηκε δύο φορές και, μάλιστα, με έγκριση της Κομισιόν.

Τις πρωτοβουλίες αυτές φαίνεται να υποστηρίζουν και οι καταναλωτές: Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών που ξεκίνησε το 2016 με την ονομασία Eat Origιnal και μέχρι το τέλος του 2019 είχε συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. υπογραφές, είχε ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης για όλα τα τρόφιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκοπήσεις που είχε επικαλεστεί σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας η Κροάτισσα ευρωβουλευτής Biljana Borzan, το 90% των Ευρωπαίων καταναλωτών τάσσεται υπέρ της αναγραφής προέλευσης στα επεξεργασμένα κρέατα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το γάλα είναι 80%.

Η ίδια επίσης είχε τονίσει ότι η προέλευση αποτελεί το πλέον βασικό κριτήριο με το οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τρόφιμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 53% στις σχετικές έρευνες αγοράς.