Τριπλασιασμός των ποσοτήτων που θα αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης για ροδάκινα και νεκταρίνια

Τον τριπλασιασμό των ποσοτήτων που πρόκειται να αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης για τα ελληνικά, τα ισπανικά και ιταλικά ροδάκινα και νεκταρίνια αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την απόφαση επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως «ανακουφίζει τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από το ρωσικό εμπάργκο και τη μείωση των εξαγωγών προς τη Λευκορωσία».

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Κομισιόν, αναφέρεται πως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία μπορούν να αποσύρουν από την αγορά ένα μερίδιο από τα αποθέματα ροδάκινου και νεκταρινιού. Μέτρο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή για να υποστηριχθούν οι παραγωγοί οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις τιμές της αγοράς που είναι κάτω από το κόστος παραγωγής.

Όπως εξηγεί η Επιτροπή, η μείωση των τιμών οφείλεται αφενός από την εξαιρετικά καλή συγκομιδή, αφετέρου λόγω του κλεισίματος σημαντικών αγορών. Εκτός από το ρωσικό εμπάργκο, από τον Ιούλιο του 2017 τα φυτοϋγειονομικά μέτρα περιορίζουν και την πρόσβαση στην αγορά της Λευκορωσίας.

Από την πλευρά του ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης  σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή τονίζει «Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από αίτημα από διάφορα κράτη μέλη (δηλαδή, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα),  ανακοίνωσε στα κράτη μέλη την αύξηση κατά  19.550 τόνους την απόσυρση για πυρηνόκαρπα φρούτα. Το μέτρο αυτό κατ’ εξαίρεση στήριξης πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Η εφαρμογή θα έχει αναδρομική ισχύ από την 3η Αυγούστου 2017. Εκτιμάται ότι για την χώρα μας οι επί πλέον των 5.355 τόνων αντιστοιχούν 9.610 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια».