Τρίπολη: Να μην πληρώσουν φόρους και ΟΓΑ ζητούν οι αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Αρκαδίας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Αρκαδίας που υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία του περασμένου Σαββάτου και ζητούν να βοηθηθούν προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των αγροτών πριν από λίγο, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν και μίλησαν για τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να ρυθμιστούν τα δημοτικά τέλη από το δημοτικό συμβούλιο και την παρέμβαση του δημάρχου, ώστε οι πληρωμές εισφορών του ΟΓΑ που λήγουν την προσεχή Παρασκευή να πάνε για λίγο χρονικό διάστημα πίσω και να υπάρξει αναστολή φόρων για τους πληγέντες, με τον δήμαρχο να τους δηλώνει πως το αίτημα αυτό υποβλήθηκε σήμερα στο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, που επισκέφθηκε την Αρκαδία.

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές καταστροφές και στην αγροτική παραγωγή και σε κατοικίες και σε άλλες υποδομές», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας για την θεομηνία στην Αρκαδία

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές καταστροφές και στην αγροτική παραγωγή και σε κατοικίες και σε άλλες υποδομές», υπογράμμισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, από το Ραψομμάτη Μεγαλόπολης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές από την θεομηνία στην Αρκαδία, όπου τον συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές.

Ο υφυπουργός, σημείωσε ότι από χθες η πολιτεία στις διάφορες εκφράσεις της έχει δραστηριοποιηθεί, για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τη θεομηνία.

Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ο Γιάννης Μπαλάφας τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, «θα δοθούν χρήματα αφού γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών, γιατί και στο παρελθόν όπως μου επεσήμαναν και κάτοικοι των περιοχών, δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα. Πλέον δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι, «δεν ήρθαμε, είδαμε και φεύγουμε, γιατί δεν συναντάμε τέτοια θεομηνία συχνά, άλλωστε όπως μου είπαν οι κάτοικοι ανάλογο φαινόμενο έχει να συμβεί πάρα πολλές δεκαετίες».

Ο υφυπουργός είπε ακόμη πως ήταν αδύνατο να πάει παντού, ζήτησε να τον συγχωρήσουν οι κάτοικοι άλλων περιοχών και υπογράμμισε ότι, «η προσπάθεια αρχίζει σήμερα για να επουλώσουμε τις μεγάλες πληγές που προκάλεσε η κακοκαιρία».

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα μετά την περιοχή της Τρίπολης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Μεγαλόπολης.

Αρχικά σε σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον δήμαρχο Διονύση Παπαδόπουλο και στη συνέχεια επισκέφθηκε πολλά από τα σημεία που υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία. Εκεί που εντυπωσιάστηκε ήταν στην γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας στη Θωκνία, όπου δόθηκαν οδηγίες για διευθέτηση της κοίτης και πρέπει είπε να συμβάλει στις εργασίες και η ΔΕΗ.

Ακόμη επισκέφθηκε το στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο της Μεγαλόπολης, δύο επιχειρήσεις που είχαν πάθει ζημιά από την πλημμύρα και τα χωριά Περιβόλια, Ραψομμάτη και Μαλλωτά.

 

Επί τόπου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

 

Την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης επισκέφτηκε χτες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, όπου διαπίστωσε τις ζημιές και τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοφανείς καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης, Διονύση Παπαδόπουλο, όπου ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση και τις ανάγκες, που έχουν ανακύψει μετά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ είχε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό ο κανονικός ρυθμός ζωής στις πόλεις, που επλήγησαν.

Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε πως πρωταρχικό μέλημα είναι η καταγραφή των ζημιών από τις επιτροπές που έχουν συστήσει οι δήμοι Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το έργο των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε οι αποζημιώσεις να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους δικαιούχους.