Τρίπολη: Ξεκίνησε το 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση (upd)

Τρίπολη: Ξεκίνησε το 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση (upd)
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξελίσσεται το 10ο περιφερειακό συνέδριο στην Τρίπολη όπου δίνει το παρόν ένα μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου. Στην πρώτη συνεδρία που έχει σαν θέμα την παραγωγική ανάπτυξη και εσωστρέφεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στη συνέχεια αναφερόμενος στις παθογένειες των συνεταιρισμών ανακοίνωσε ότι 20 χιλιάδες συνεταιρισμοί μετά το σχετικό Νόμο της Κυβέρνησης με αποφάσεις δικαστηρίων έβαλαν λουκέτο αφού ήταν απλά σφραγίδες.

«Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για τα 28 Κράτη – Μέλη, ξεπέρασε πλέον τον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων, παρότι  εγκρίθηκε ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών. Είναι μάλιστα δεύτερο μεταξύ των κοινοτικών προγραμμάτων ως προς το ρυθμό αύξησης πληρωμών για το έτος 2017». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή ομιλία του στην Τρίπολη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ξεπέρασαν τα 2,3 δις €, ενώ περισσότερα από 3,8 δις € έχουν δεσμευθεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, με τις επιδόσεις αυτές στα δύο μόλις πρώτα έτη εφαρμογής του νέου ΠΑΑ υπερκαλύφθηκε από το 2017 ο κανόνας ν+3 (υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένων χρηματοδοτικών στόχων που τίθενται από την Ε.Ε.) και για το έτος 2018, ενώ έχει ήδη καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της υποχρέωσης πληρωμών και για το έτος 2019.

Επιπλέον, το ΠΑΑ υπερκάλυψε για το 2017 το στόχο του ΕΣΠΑ, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό πληρωμών – απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μεταξύ των 20 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του ΕΣΠΑ και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα. Σημειώνεται τέλος ότι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο τρέχον ΠΑΑ είναι τριπλάσια σε σχέση με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα (δύο πρώτα έτη εφαρμογής).

Η σημαντική αυτή πρόοδος στη διετία εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020 επιβεβαιώνει την σοβαρή και συστηματική αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη που θέτει τον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η νέα ΚΑΠ

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ΚΑΠ μετά το 2020, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός προϋπολογισμός για την ΚΑΠ, προκειμένου να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στους στόχους και στις αυξημένες φιλοδοξίες της, στις τρέχουσες και νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια αλλά και η Ε.Ε.,  και να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση ενός ανθεκτικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές προκλήσεις.

Επιπλέον, η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική που θα εγγυάται τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, τη κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία των καταναλωτών.

Παρεμβάσεις για συνεταιρισμούς

Η στήριξη του συνεργατισμού περνά μέσα από την εξυγίανση των συνεταιρισμών και την ίδρυση νέων μορφών συνεργασίας, τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στο θέμα των συνεταιρισμών. Όπως είπε, μεταξύ άλλων:

Μετά την ψήφιση του νόμου 4384/16 που αφορούσε τους συνεταιρισμούς, ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεταιρισμών αταλάντευτη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νόμου με τέσσερες στόχους:

 • πρώτον να δοθεί οριστικό τέλος στους συνεταιρισμούς «σφραγίδες». 2.000 συνεταιρισμοί με απόφαση δικαστηρίου θα οδηγηθούν σε λύση.
 • δεύτερον όσοι ενεργοί συνεταιρισμοί απομείνουν να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο και τις συνεταιριστικές αρχές . 152 συνεταιρισμοί με 44.000 μέλη πραγματοποιούν 1.026.000 τζίρο.
 • τρίτον να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική τους μεγέθυνση
 • τέταρτον να δημιουργήσουν οργανώσεις παραγωγών για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων . Ήδη θα ξεπεράσουν σύντομα τις 250 οργανώσεις παραγωγών σε όλη την χώρα.

«Δε μπορούμε να αγνοούμε πορισματικούς ελέγχους ούτε να παρακολουθούμε ως θεατές παρανομίες. Πόσο μάλλον όταν το τελευταίο λόγο για όλα αυτά τον έχει η δικαιοσύνη και το λέω αυτό γιατί με την διαδικασία αξιολόγησης και εποπτείας των συνεταιρισμών από την αρμόδια αρχή του υπουργείου προκύπτουν αξιόλογα ευρήματα που όλα οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», τόνισε ο Υπουργός.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πρωτόγεννης τομέας πρέπει να στηριχθεί στην εξωστρέφεια στον οικολογικό προσανατολισμό και στην διατήρηση της ποιότητας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης δήλωσε πως «αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών προς συμφέρον των καταναλωτών, των παραγωγών και εν γένει της οικονομίας της χώρας μας. Η Πελοπόννησος αποτελεί μια Περιφέρεια κατ’ εξοχήν αγροτική, με σημαντική συμμετοχή στην τροφοδότηση της πρωτεύουσας με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ιδιαίτερα επισημαίνω:

 • τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια)
 • τα οινάμπελα και τα επιτραπέζια σταφύλια
 • το ελαιόλαδο και τις ελιές
 • τα οπωροκηπευτικά
 • το μέλι
 • τα γαλακτοκομικά
 • αλλά και μικρότερες καλλιέργειες όπως τα κάστανα ή οι αγκινάρες Ιρίων που σύντομα θα γίνουν Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)

Υπάρχουν λοιπόν οι δυναμικές καλλιέργειες ώστε με την αρωγή της πολιτείας να γνωρίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, απαλλαγμένη από τις αβελτηρίες του παρελθόντος και με όραμα να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους, σε σύγχρονες επιχειρήσεις αγροδιατροφής που θα ενσωματώνουν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και θα διεκδικούν με αξιώσεις ένα μερίδιο στις διεθνείς αγορές».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Με τον  χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ξεκίνησε το 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας Πελοποννήσου στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Αποστολοπουλειου Πνευματικού κέντρου Τρίπολης.

Τρίπολη: Ξεκίνησε το 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότησηΣτη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός οικονομίας Κος Παπαδημητρίου που επεσήμανε ότι το συνέδριο είναι μια ευκαιρία να ακουσθούν προτάσεις και απόψεις των φορέων.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress