Τροπολογία για μετακινήσεις καθηγητών ΑΕΙ φέρνει η Ένωση Κεντρώων

Τροπολογία για μετακινήσεις καθηγητών ΑΕΙ φέρνει η Ένωση Κεντρώων

Αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση φέρνει, αν γίνει δεκτή και ψηφιστεί η βουλευτική τροπολογία, που υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων, και στις Γεωπονικές και στις Κτηνιατρικές σχολές και έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη, Μάριο Γεωργιάδη, Δημήτρη Καβαδέλλα αλλά και τον αρμόδιο τομεάρχη Εκπαίδευσης κι Αγροτικής Ανάπτυξης, Τάσο Μεγαλομύστακα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ζητείται να μπορούν καθηγητές πρώτης βαθμίδας των ΑΕΙ να μετακινούνται εφόσον έχουν κλείσει 10 χρόνια θητείας σε επαρχιακό Πανεπιστήμιο, σε ΑΕΙ της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, στο ίδιο Τμήμα. 

Προϋπόθεση γι΄ αυτό, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι να διατηρείται η επαρκής στελέχωσης και η εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών ΑΕΙ και εφόσον εξακολουθούν να υπηρετούν σε αυτό τουλάχιστον 4 καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η τροπολογία αυτή, μπορούν να ενισχυθούν με έμπειρο προσωπικό και οι γεωπονικές και κτηνιατρικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και να υπάρξει ηλικιακή ανανέωση σε επαρχιακά ΑΕΙ.

Στην τροπολογία αυτή υπάρχει και ρύθμιση για τα ειδικά κονδύλια έρευνας (ΕΛΚΕ) και επιχειρείται να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα από ανείσπρακτα, αλλά και να απαλλαγούν από ευθύνες οι διοικήσεις των ΑΕΙ εξαιτίας της έλλειψης μηχανισμού πρόσβασης σε φορολογικά στοιχεία τα προηγούμενα χρόνια για τη βεβαίωση και αναγκαστική είσπραξή τους.