Οι κρεατοφάγοι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον θα πρέπει να επιλέγουν σουηδικό κρέας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Peter Kullgren. Ωστόσο, οι Σουηδοί ειδικοί πιστεύουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

«Νομίζω ότι το πρωταρχικό ζήτημα είναι, ως ένας καταναλωτής με περιβαλλοντική συνείδηση, να επιλέγεις σουηδικό κρέας όσο το δυνατόν συχνότερα. Είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Kullgren στο Sverige Radio, εξηγώντας ότι η κατανάλωση κρέατος τοπικής παραγωγής θα βοηθήσει το περιβάλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με Σουηδούς εμπειρογνώμονες, η επιλογή τοπικών προϊόντων έχει μόνο οριακά θετική επίδραση στο περιβάλλον, καθώς σχετίζεται αποκλειστικά με τις εκπομπές του κλάδου των μεταφορών, οι οποίες όμως δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο. «Η διαφορά στον αντίκτυπο στο κλίμα μεταξύ της σουηδικής κτηνοτροφικής παραγωγής και της παραγωγής στις χώρες από τις οποίες εισάγουμε είναι ελάχιστη ή και μηδαμινή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία, οπότε είναι πολύ ασαφές το κατά πόσο υπάρχει διαφορά», δήλωσε η Elin Rοοs από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πυρήνας του προβλήματος είναι η ίδια η κατανάλωση κρέατος.