Τροχοπέδη η έλλειψη εργατών σε μία καλή χρονιά για το φασόλι

Ολοκληρώνεται σχεδόν σε όλη τη χώρα η σπορά του ξερού φασολιού για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Στις περιοχές όπου παραδοσιακά αυτό καλλιεργείται, η μεταβολή των εκτάσεων είναι αμελητέα. Η ζήτηση όμως του προϊόντος δείχνει να κινείται σε καλύτερα επίπεδα και οι παραγωγοί ελπίζουν σε μία ανοδική χρονιά, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.

Στον αντίποδα, οι παραγωγοί νωπού φασολιού ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα τη συλλογή σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Οι πρώτες τιμές ξεπέρασαν τα 2 ευρώ, αλλά γρήγορα παρουσίασαν σημαντική πτώση. Η εξεύρεση εργατικών χεριών παραμένει δύσκολη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, τόσο στη συλλογή της τρέχουσας περιόδου, όσο και στον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

Στη Φλώρινα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι ίδιες με τις περσινές και οι σπορές, όπως μας εξηγεί η Σόνια Μιχαηλίδου, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλη τη ζώνη παραγωγής. «Καλλιεργούμε τρεις τύπους φασολιού, τους γνωστούς γίγαντες, τους ελέφαντες και τις ποικιλίες πλακέ και μεγαλόσπερμα. Πάνω από περίπου 10.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών καλλιεργούνται με αυτές και η συλλογή θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο».

Το κόστος λίπανσης κρατάει το Ασπρομύτικο

Για μία σταθερή καλλιέργεια κάνει λόγο και ο Μαυρουδής Παλαιολόγος, γεωπόνος από τη Λήμνο. Εκτιμά ότι η ποικιλία Ασπρομύτικο, που καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή, θα συνεχίσει και για το επόμενο διάστημα, καθώς συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των εδαφών. «Δεν χρησιμοποιούμε αζωτούχα λιπάσματα, λόγω της δέσμευσης του αζώτου από τα ίδια τα φυτά. Αυτή η πρακτική καθιστά την ποικιλία ως μία εναλλακτική παραγωγική λύση για τον τόπο μας. Σε συνδυασμό με τα σιτηρά, δίνει τη δυνατότητα παραγωγικής αξιοποίησης των χωραφιών, με μειωμένες εισροές και ειδικά στην παρούσα περίοδο, όπου το κόστος αγοράς των εφοδίων είναι ανεβασμένο».

Το αρνητικό για τον κ. Παλαιολόγο είναι ότι ένα προϊόν το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με την παράδοση και με τον τόπο δεν έχει ακόμα πιστοποιηθεί, ώστε να πάρει προστιθέμενη αξία. «Οι παραγωγοί πουλάνε το φασόλι σε μια μέση τιμή περίπου 3 ευρώ το κιλό. Για να παραχθεί αυτή η ποσότητα απαιτεί χειρωνακτική εργασία και οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στα 50 με 70 κιλά το στρέμμα. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν δημιουργεί μία προοπτική για τους παραγωγούς, ούτε αποτελεί πόλο έλξης για τους νέους. Για τον τόπο μας αποτελεί σημείο αναφοράς και θα πρέπει να το προστατεύσουμε και παράλληλα να το αναδείξουμε», καταλήγει.

Ζητάνε φασόλι οι έμποροι της Θήβας

Για μικρές τροποποιήσεις στις εκτάσεις των οσπρίων κάνει λόγο και ο Αριστοτέλης Πέππας, παραγωγός οσπρίων από τις Ερυθρές Αττικής. Εκτός από φασόλια, καλλιεργεί φακές, κουκιά και ρεβίθια, των οποίων η συλλογή θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Εκτιμά ότι υπάρχει ζήτηση για τα όσπρια γενικά, και ειδικά για τα φασόλια. «Πολλοί έμποροι ζητούν να μάθουν για τις τιμές και για τις εκτιμήσεις μας στις ποσότητες που θα συλλέξουμε κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο».

Μαντούδι: Οργανικά λιπάσματα και ολοκληρωμένη διαχείριση

Μία διαφορετική προσέγγιση στην καλλιέργεια μάς παρουσιάζει ο Γιώργος Αλεξανδρής, από την Κρύα Βρύση Εύβοιας. «Εμείς εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη διαχείριση κατά την οποία κάθε χρόνο κάνουμε εναλλαγή των καλλιεργειών μας με σιτηρά και όχι άλλες καλλιέργειες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, κρατάμε το έδαφος περισσότερο ζωντανό με την παρουσία των αζωτοβακτηρίων και δεν κάνουμε χρήση χημικών λιπασμάτων παρά μόνο οργανικών από την περιοχή μας».

Τονίζει ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά αυτού του τρόπου παραγωγής των φασολιών γιατί, όπως ο ίδιος εκτιμά, δίνουν καλύτερη γεύση και το βασικότερο από όλα δεν έχουν υπολείμματα από φυτοφάρμακα. Σε ερώτησή μας σχετικά με τις αποδόσεις, αλλά και τις τιμές πώλησης του προϊόντος, ο κ. Αλεξανδρής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος: «Παράγουμε δύο ποικιλίες φασολιών, το χορόζι και το μαυρομάτικο. Οι αποδόσεις τους κυμαίνονται από 200 έως 250 κιλά το στρέμμα και η μέση τιμή που πουλάμε χονδρική κυμαίνεται περίπου στα 2,5 ευρώ το κιλό».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση προσπαθεί να περάσει και το μήνυμα στους καταναλωτές ότι το προϊόν του έχει παραχθεί με ήπιες και φιλικές για το περιβάλλον μεθόδους.

Δυνατό, αλλά πρόσκαιρο το ξεκίνημα για το νωπό στη Στερεά

Πριν από μία εβδομάδα περίπου ξεκίνησε στις περιοχές της Στερεάς η συλλογή του νωπού φασολιού. Η διαδικασία θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αν δεν έχουν ξεκινήσει οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπαρτζουλιάνο, το πρώιμο νωπό φασολάκι πληρώθηκε από 2,20 έως 2,50 ευρώ, όμως αυτό «δεν θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, όπως συνηθίζεται, γιατί θα μπουν στην παραγωγή φασόλια και από άλλες περιοχές». Για δυσβάσταχο κόστος και άφαντους εργάτες γης κάνει λόγο ο Γιώργος Νίκου, παραγωγός από την περιοχή.

Υποστηρίζει ότι, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά αυξημένο, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα για το επόμενο διάστημα. Επισημαίνει, επίσης, ότι «αν η έλλειψη εργατών συνεχιστεί, σίγουρα θα έχουμε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή μας».