Τρύγος 2021: Χαμογελάει η Αρκαδία

Η φετινή σεζόν έχει και τιμές και ποιότητα

Με θετικό πρόσημο κλείνει ο τρύγος στην Αρκαδία για τους παραγωγούς, αφού σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή, ενώ οι τιμές κυμάνθηκαν κοντά στις προσδοκίες τους.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός και πρόεδρος της κοινότητας Ζευγολατιού, Κώστας Ντορόπουλος, «φτάσαμε στο τέλος του τρύγου χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα στην παραγωγή. Μοναδική εξαίρεση η περιοχή του Παλαιόπυργου, όπου καταγράφηκε χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σε σχέση με τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Ντορόπουλο, «φέτος έγινε στην ευρύτερη περιοχή ένας εκτεταμένος πράσινος τρύγος, που αφορούσε 1.000 στρέμματα. Όσοι τρύγησαν κανονικά πρέπει να σημειώσουμε ότι είχαν μία κανονική παραγωγή χωρίς προβλήματα ποσοτικά, ενώ από την πλευρά της ποιότητας πρέπει να αναφέρω ότι ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία».

Στα 45 λεπτά το Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο της περιοχής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας Ζευγολατιού, «η περσινή χαμηλή τιμή είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετοί οινοποιοί, αφού το ΠΟΠ την περασμένη χρονιά άρχισε με 35 λεπτά το κιλό και στο τέλος έπεσε μέχρι και στα 20 λεπτά το κιλό. Φέτος η τιμή ανέκαμψε, με το ΠΟΠ Μαντινείας να πωλείται στα 45 λεπτά, αν και θα μπορούσε να πάει και καλύτερα».

Η ζήτηση οδήγησε σε άμεση εξάντληση των ποσοτήτων που παρήγαγε η Αρκαδία. Ίσως αν δεν είχε προηγηθεί τόσο ο πράσινος τρύγος, όσο και η μείωση της παραγωγής στον Παλαιόπυργο, η αγορά να είχε διαφορετική συμπεριφορά. Κλείνοντας, ο Κώστας Ντορόπουλος υπογραμμίζει ότι «φέτος είχαμε πάλι έλλειψη εργατών, αλλά μπήκαν στη συγκομιδή οι Ρομά, ενώ τις άλλες χρονιές αδιαφορούσαν. Το μεροκάματο ανέβηκε από τα 30 στα 35 ευρώ».

Ικανοποιημένος από τη φετινή πορεία του τρύγου, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο ποσοτήτων, εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και οινοποιός, Γιάννης Τρουπής. «Οι ποσότητες Μοσχοφίλερου που παρήγαγε η Αρκαδία πωλήθηκαν όλες στην τιμή των 45 λεπτών, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα. Ακόμα και εάν υπήρχαν οι ποσότητες που χάθηκαν λόγω πράσινου τρύγου, πάλι θα είχαν γίνει ανάρπαστες, με δεδομένο ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές και υπήρχε έλλειμμα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας», τονίζει.