Τρύγος: Ακόμη και το 70% φτάνει η μείωση της παραγωγής Στη Νεμέα

Η πτώση της παραγωγής φτάνει έως και το 70% σε κάποιες περιοχές

Η παραγωγή του Αγιωργίτικου φέτος θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, ενώ, την ίδια στιγμή, η αύξηση των τιμών δεν είναι ανάλογη της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στην αγορά. Ειδικά στα πεδινά της ζώνης της Νεμέας, οι απώλειες φτάνουν το 70%, ενώ σε κάποια αγροτεμάχια η καταστροφή είναι ολική.

Ο περονόσπορος έφερε μεγάλες απώλειες, ενώ ο καύσωνας του Ιουλίου προκάλεσε εγκαύματα στο φύλλωμα που έπεσε, αφήνοντας εκτεθειμένα τα σταφύλια, τα οποία δεν κατάφεραν να ωριμάσουν σωστά. Η Νεμέα είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν περισσότερο από τις φετινές καιρικές συνθήκες και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που εκδηλώθηκαν.

Ο διευθυντής του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Παρασκευάς Κορδοπάτης, καταγγέλλει ότι, ειδικά φέτος, λόγω της χαμηλής παραγωγής, μεγάλες ποσότητες σουλτανίνας και κορινθιακής σταφίδας που δεν ήταν καν εμπορεύσιμες, έχουν προωθηθεί προς οινοποίηση. «Η τακτική αυτή χτυπάει ιδιαίτερα τους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ασκού. Βλέπουμε έναν 20λιτρο ασκό να πωλείται 12 ευρώ και οι συνεταιρισμοί, με βάση το κόστος τους, δεν μπορούν να πουλήσουν κάτω από 20 ευρώ το ίδιο προϊόν. Δεν φταίνε ούτε οι νόμοι, ούτε οι συνεταιρισμοί. Το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του στο θέμα των ελέγχων», τονίζει.

Αυξημένες οι τιμές, μειωμένη η παραγωγή

Οι τιμές στη Νεμέα έχουν ανέβει, εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής, όπως επισημαίνει, αλλά δεν έχουν προσαρμοστεί στους νόμους της αγοράς, αφού η αύξηση δεν είναι η αναμενόμενη. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα τιμές για τους παραγωγούς, οι οποίες θα είναι αρκετά αυξημένες, όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Ηλίας Μάζος.

«Σήμερα (Παρασκευή 6/10) ολοκληρώνεται ο τρύγος και θα δεχτούμε τις τελευταίες ποσότητες. Σε όλη τη ζώνη, η πτώση της παραγωγής είναι στο 60%-70%, ενώ υπάρχουν και αμπελοτεμάχια που οι παραγωγοί δεν θα μπουν καν να τρυγήσουν, αφού η καταστροφή φτάνει στο 100%», εξηγεί.

Την άνοιξη υπήρχαν πολλά προβλήματα στα αμπέλια, λόγω του περονόσπορου, και από την πλευρά των παραγωγών έγινε μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Στη συνέχεια, ο καύσωνας του Ιουλίου ταλαιπώρησε τα σταφύλια, ενώ οι βροχές που ακολούθησαν έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα. «Τα σταφύλια σταφίδιασαν πάνω στο κλήμα», προσθέτει ο κ. Μάζος. Η χαριστική βολή σε πολλά αμπελοτεμάχια δόθηκε από μια χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καταστρέφοντας την παραγωγή ελάχιστες ημέρες πριν από τον τρύγο. Πέρυσι η μέση τιμή που έδωσε ο συνεταιρισμός ήταν στα 40-42 λεπτά το κιλό, αλλά φέτος αναμένεται αυξημένη.

Έως και τα 70 λεπτά θα φτάσει το Αγιωργίτικο

Στα ιδιωτικά οινοποιεία, από την άλλη, υπήρξε αύξηση των τιμών λόγω χαμηλής ποσότητας, ωστόσο όσοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες δεν ανέβασαν την τιμή όσο αναμενόταν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Αγιωργίτικο που πηγαίνει για εμφιάλωση θα φτάσει έως και τα 70 λεπτά το κιλό, περίπου 5 λεπτά περισσότερο από ό,τι πέρυσι.

Οι ιδιώτες οινοποιοί αναφέρουν ότι, εκτός από την πτώση της παραγωγής, και η ποιότητα των σταφυλιών που συλλέχθηκαν δεν είναι η ιδανική φέτος, κυρίως λόγω των βροχών πριν από τον τρύγο. «Την εποχή που η Θεσσαλία πνίγηκε, έριξε και εδώ στη Νεμέα πολύ νερό. Τα αμπέλια ήταν ήδη πολύ ταλαιπωρημένα από την ξηρασία».

Άντεξε η Μαντίνεια, μικρό το πλήγμα για το Μοσχοφίλερο

Την ίδια στιγμή, η ζώνη της Μαντινείας με το Μοσχοφίλερο δέχθηκε τη μικρότερη σχετικά επίδραση από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Με τόσες δυσκολίες φέτος, η Μαντίνεια θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους», λέει στην «ΥΧ» ο οινοποιός Άρης Τσέλεπος. Και στη Μαντίνεια υπάρχει μείωση της παραγωγής, αλλά μικρή συγκριτικά με άλλες περιοχές, της τάξης του 10%-20%. Το Μοσχοφίλερο δεν επλήγη τόσο από τον περονόσπορο, εκτός από καταστροφές που συνέβησαν κατά τόπους, που σχετίζονται και με την πρόνοια των παραγωγών.

«Τα σταφύλια είναι μικρόραγα και έχουν πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Μοσχοφίλερο», προσθέτει. Ο τρύγος του Μοσχοφίλερου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη ζώνη, ενώ έχουν ήδη συλλεγεί οι ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή αφρωδών οίνων και ροζέ.