Τρύγος μέχρι τον Οκτώβρη στη Θράκη

Φυσιολογική ωρίμανση, ικανοποιητικές αποδόσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και καλή ποιότητα δείχνει ο τρύγος στη Θράκη που θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα περίπου. Οι γεωπόνοι φρόντισαν τα αμπέλια, ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα εχθρικός και τώρα είναι η ώρα που μιλάνε τα εργατικά χέρια.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις πρώιμες ποικιλίες Cabernet, Merlot, Syrah στον Έβρο, παρουσιάζοντας πολύ καλές αποδόσεις. Ο αμπελουργός-γεωπόνος Δημήτρης Ράπτης εξηγεί ότι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα με ασθένειες κι επιπλέον η χρονιά δεν ήταν τόσο όψιμη όσο φαινόταν. «Ακολουθούν το Μοσχάτο Αμβούργου στην περιοχή του Σουφλίου και το Μαυρούδι Θράκης, που είναι αρκετά όψιμο. Είναι η ποικιλία που ρίχνει την αυλαία».

Μάλιστα θυμάται να έχουν τρυγήσει Μαυρούδι μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου. Φέτος, εκτιμούν να ολοκληρώσουν μέχρι τις 20 Οκτώβρη.

«Όταν ξεκινάμε με καλό σταφύλι στη σταφυλοδόχο, το αποτέλεσμα θα είναι καλό»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα σταφύλια είναι καλά, δεν αντιμετώπισαν έντονες βροχές, με εξαίρεση κάποια τοπικού χαρακτήρα δραματικά φαινόμενα χαλαζόπτωσης. «Στο Σουφλί, που είναι ο κύριος όγκος των αμπελιών, δεν είχαμε χαλαζοπτώσεις. Όταν ξεκινάμε με καλό σταφύλι στη σταφυλοδόχο και όλα προχωρούν ευνοϊκά, το αποτέλεσμα θα είναι καλό».

Οι αποδόσεις στις γαλλικές ποικιλίες κυμαίνονται στα 800-1.000 κιλά το στρέμμα. Στο Μοσχάτο Αμβούργου είναι στα 1.000-1.200 κιλά και στο Μαυρούδι λίγο κάτω από τα 1.000 κιλά. Τέλος, εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί φέτος έχουν εργατικά χέρια από ντόπιο πληθυσμό.

Ο οινοποιός-γεωπόνος Οδυσσέας Βουρβουκέλης, του Κτήματος Βουρβουκέλη στα Άβδηρα Ξάνθης, αναφέρει ότι ειδικά η περιοχή Τοπείρου αντιμετώπισε ακραία καιρικά φαινόμενα το φετινό καλοκαίρι με έντονο χαλάζι, αλλά στα Άβδηρα δεν ήταν ανησυχητική η κατάσταση. Ο τρύγος αναμενόταν να ξεκινήσει τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά λόγω βροχοπτώσεων καθυστέρησε.

«Ήταν ευνοϊκές οι βροχές, βοήθησαν το αμπέλι να ξεπεράσει την ξηρασία του καλοκαιριού. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει πιο συνεπτυγμένος ο τρύγος, γιατί οι ποικιλίες ωριμάζουν γρηγορότερα. Συνήθως, προγραμματίζουμε οι ποικιλίες να κόβονται με κάποια σειρά και να έχουμε χρόνο να τις οινοποιήσουμε, ενώ τώρα κόβουμε καθημερινά σταφύλια, για να μην παρουσιαστούν προβλήματα ασθενειών, όπως ο βοτρύτης», περιγράφει. Ο ίδιος παρατηρεί ότι τα σταφύλια είναι υγιή και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Ο τρύγος ξεκίνησε με τις λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc και Chardonnay και οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 1.000 κιλά το στρέμμα.

«Συνεχίζουμε με τη Μαλαγουζιά, που κυμαίνεται στα 1.000-1.100 κιλά το στρέμμα και με τη θρακιώτικη ποικιλία Παμίδι, που είναι στα 1.000 κιλά. Θα ακολουθήσει το Ασύρτικο, το οποίο κυμαίνεται στα 700 κιλά το στρέμμα, καθώς επιλέγουμε να μείνει χαμηλά στις αποδόσεις λόγω της οινοποίησης, γιατί η μεγάλη ποσότητα έχει απώλειες σε αρώματα και γεύση. Κλείνουμε με τις κόκκινες ποικιλίες, κυρίως τις γαλλικές Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon, με αποδόσεις στα 800-900 κιλά το στρέμμα και τελειώνουμε με το Μαυρούδι Θράκης, που κόβεται μέχρι και τις 10 Οκτώβρη, με αποδόσεις περίπου 1.000 κιλά το στρέμμα. Μαζί του είναι το Λημνιό, με αποδόσεις γύρω στα 600-800 κιλά το στρέμμα». Στο Κτήμα Βουρβουκέλη, οι ανάγκες τους καλύπτονται σε ποσοστό 80%-90% από δικά τους σταφύλια και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από Αβδηρίτες αμπελουργούς.

Σε φυσιολογικά επίπεδα οι αποδόσεις, σχετική πτώση στη Μαλαγουζιά

Οι βροχοπτώσεις στα τέλη Αυγούστου επηρέασαν τον τρύγο, με την έννοια ότι δημιούργησαν μια παύση, χωρίς όμως να προκαλέσουν προβλήματα. Ο τρύγος βρίσκεται στο 40%-50%, μεταφέρει ο γεωπόνος Βασίλης Τάσσου, υπεύθυνος των αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας του κτήματος Κίκονες, που βρίσκεται στη Μαρώνεια Ροδόπης.

Ο τρύγος συνεχίζεται ομαλά και ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από το μέχρι τώρα ποιοτικό αποτέλεσμα. Ο τρύγος ξεκίνησε με Chardonnay, πριν αρχίσουν οι βροχές. Ακολούθως τρύγησαν το Merlot και στην επόμενη φάση θα τρυγήσουν Sangiovese και Μαλαγουζιά. «Εάν το Λημνιό είναι σωστό ποιοτικά μέχρι το τέλος, ο τρύγος θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου», εξηγεί.

Ο κ. Τάσσου αναφέρει πως το ποιοτικό αποτέλεσμα είναι καλό, οι αποδόσεις κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα με μια σχετική πτώση στη Μαλαγουζιά, «γιατί ως λεπτόφλουδη ποικιλία είναι ευαίσθητη μυκητολογικά και λόγω της βροχόπτωσης τα προβλήματα εντάθηκαν σχετικά. Τρυγήσαμε ορισμένα χαλασμένα σταφύλια, με αποτέλεσμα η ποσότητα να μειωθεί».

Στους Κίκονες συνεργάζονται χρόνια με εργάτες και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένων χεριών. «Κάνουμε διαλογή στο χέρι, οπότε καθημερινά 20 άτομα δουλεύουν. Είναι οι ίδιοι από το 2004 που ξεκινήσαμε», λέει. Οι αμπελώνες των Κικόνων καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες τους σε σταφύλι.