Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Τσατσιμπέλι: Τη γαστρονομική κληρονομιά της ποντιακής κουζίνας επαναφέρει εταιρεία από τα Γιαννιτσά

25.08.2023
3' διάβασμα
tsatsibeli-ti-gastronomiki-klironomia-tis-pontiakis-kouzinas-epanaferei-etaireia-apo-ta-giannitsa-299626

Επιμένει παραδοσιακά και γευστικά, ανατρέχει σε τοπικές κουζίνες άλλων εποχών, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών και αποτυπώνει τη γαστρονομική κληρονομιά τόπων που ανέδειξαν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Ταυτόχρονα, γίνεται ο καλύτερος φίλος της εργαζόμενης γυναίκας που τη διευκολύνει στην κουζίνα. Ο λόγος για μια οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας, στα Γιαννιτσά, και η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις παραδοσιακές γεύσεις, επαναφέροντας μνήμες από το παρελθόν.

Η επιχείρηση «Καζάκης-Παραδοσιακά Προϊόντα» παράγει ποιοτικά προϊόντα με βάση τη βιομηχανική ντομάτα και άλλες καλλιέργειες. Το σύνθημά της είναι «από το χωράφι στο ράφι», αφού όλα τα προϊόντα της είναι δική της παραγωγής.

Τσατσιμπέλι

Αυτό που ξεχωρίζει μέσα από τους δεκάδες κωδικούς της εταιρείας είναι μια ποντιακή κόκκινη σάλτσα, το λεγόμενο τσατσιμπέλι, που έχει βάση την ντομάτα και περιέχει διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα. «Η παραγωγή έχει λίγες ημέρες που ξεκίνησε, αφού αυτή η εποχή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι η κατάλληλη για τη συγκομιδή και για να παρασκευάσουμε τις σάλτσες.

Το τσατσιμπέλι είναι ένα προϊόν που μπαίνει παντού και σε όλα τα σπίτια. Είναι πικάντικη και με ένα μείγμα μπαχαρικών που λέγεται σουνέλι, δημοφιλές στη Γεωργία και στην περιοχή του Καύκασου» εξηγεί ο Απόστολος Καζάκης, ο οποίος είναι νέος αγρότης, αλλά και τρίτη γενιά διήμερων αποσταγματοποιών.

Αν και δεν είναι ποντιακής καταγωγής ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του, ωστόσο στην περιοχή του ζουν πολλοί Πόντιοι, που ζητούσαν να παρασκευάσει το τσατσιμπέλι. Αυτός ήταν και ο λόγος που πειραματίστηκαν με τη συνταγή και προχώρησαν στην παραγωγή του.

Το τσατσιμπέλι, λοιπόν, όπως αναφέρει ο κ. Καζάκης, επιλέγεται από τον καλύτερο σπόρο βιομηχανικής ντομάτας, καλλιεργείται στα ιδιόκτητα χωράφια και συλλέγεται με το χέρι. Για την παραγωγή της συγκεκριμένης σάλτσας εφαρμόζονται παλιές τεχνικές και συνταγές και δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, αρώματα, βελτιωτικά ή άλλα πρόσθετα. «Η διαδικασία για το τσατσιμπέλι και τις άλλες σάλτσες είναι μοναδική και τύπου vacuum (κενού αέρος). Η συμπύκνωση γίνεται στους 60 βαθμούς και στους 92 για παστερίωση και μετά πάει στη συσκευασία. Έτσι πετυχαίνουμε ένα προϊόν με όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, τα χρώματα και τα αρώματα», καταλήγει ο κ. Καζάκης.

Τα πρωτότυπα σε γεύση προϊόντα που παράγει η επιχείρηση του κ. Καζάκη έχουν τιμηθεί το 2022 με το χρυσό βραβείο της «Αυθεντικής Ελληνικής Γεύσης» από τον Οργανισμό Greek Taste Beyond Borders. Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες συνταγές, όπως μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη ή σάλτσα με φέτα και θυμάρι, με βασιλικό και σκόρδο κ.ά.