Τσίπρας: Μόνο η υπερκοστολόγηση φαρμάκων κόστισε πάνω από 23 δις ευρώ!

Τίποτα κρυφό στο σκάνδαλο Novartis –Άλλοι αναγνώρισαν τα Σκόπια με σύνθετη ονομασία «Μακεδονία»

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,  έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας, Προανακριτικής Επιτροπής, επιτέθηκε πολιτικά στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κυβερνά μια «μεταλλαγμένη ΝΔ», αντί για μια ιστορική παράταξη, σερνόμενος πίσω από ακροδεξιές πολιτικές.  Από τα πυρά του πρωθυπουργού, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής,  δεν γλίτωσαν οι Σαμαράς – Βενιζέλος και υποστήριξε ότι θα διεκδικήσει θεσμικά και αποζημιώσεις για το σκάνδαλο της Νοβάρτις, όπως δεν έκαναν εκείνοι γι΄ άλλο σκάνδαλο στο παρελθόν, που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Ανελέητο σφυροκόπημα σε ΝΔ – Κ.Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι, αντί να συμπράξει στο να φύγει το απόστημα από το σκάνδαλο της φαρμακευτικής Νοβάρτις, που τάραξε και οικονομικά και πολιτικά και ηθικά την ελληνική κοινωνία. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για κυνήγι μαγισσών, κινείται θεσμικά και δεν πρόκειται να πάει πίσω τη διαδικασία. «Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ.Μητσοτάκη να στρέφεται εναντίον Θεσμών;», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μεθόδους σπίλωσης και συκοφαντίας. «Δεν πρόκειται να τρομάξουμε, να σιωπήσουμε , να συγκαλύψουμε», τόνισε και φωτογράφισε πολλές φορές επιλογές του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, πίσω από τη συμπεριφορά του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημείωσε ότι η ιστορία αυτή έχει πίσω της, δικαστές, εισαγγελείς, μάρτυρες, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI. «Αν δεν έχει τις απαντήσεις, ας μην ξανατολμήσει να χαρακτηρίσει την κατηγορία για σκευωρία κι αν έχει ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει καλοδεχούμενη», τόνισε, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το θέμα της παραγραφής

Αναφερόμενος στο θέμα της παραγραφής αδικημάτων εξήγησε πως είναι ενδιαφέρουσα αλλά δεν βοηθάει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. «Εμείς δεν θα κουκουλώσουμε, δεν θα εμποδίσουμε το έργο της Δικαιοσύνης», ανέφερε κι έκανε λόγο για το γεγονός ότι επανέρχεται η ίδια γνωστή κασέτα για πολιτική δίωξη και σημείωσε ότι είναι βασικό ν΄ αποκατασταθεί η δικαιοσύνη των πολιτών, στο πολιτικό σύστημα.

Υποστήριξε ότι ένας πακτωλός χρημάτων χάθηκε λόγω της υπερτιμολόγησης, που κόστισε στη χώρα πάνω από 23 δις ευρώ, μόνο λόγω της υπερκοστολόγησης φαρμάκων την περίοδο 2000-2010, δηλαδή ένα μνημόνιο (πάνω από 10% του ΑΕΠ της χώρας) και σημείωσε πως αν δεν υπήρχε το εν λόγω σκάνδαλο ίσως να είχαμε αποφύγει ακόμη και τα μνημόνια. Τόνισε ότι η πολιτική χυδαιότητα δεν έγκειται σε αυτό, αλλά ότι ορισμένοι συνέχιζαν το πάρτι με τα φάρμακα και μετά το 2010, δηλαδή μετά την περίοδο του α΄ μνημονίου, όταν οι πολίτες είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταβαραθρώνονται.

Για το Μακεδονικό

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και άνοιξε και το θέμα του «Μακεδονικού»: «Δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη, που εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του` πόσο μάλλον μια μεγάλη εκδήλωση…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα και οικονομικά και διπλωματικά και χαρακτήρισε μεγάλο το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.  Επεσήμανε ωστόσο  ότι δεν ήταν η κυβέρνησή του εκείνη, που έχει υπογράψει συμφωνίες για την πρώην Σοσιαλιστική, Ομόσπονδη ή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά κυβερνήσεις άλλων εποχών. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φύγουν τα σύμβολα , που παραπέμπουν στο Μέγα Αλέξανδρο και στις αλυτρωτικές τάσεις  και οι Σκοπιανοί πρέπει να επιλύσουν το θέμα συνταγματικά. Ζήτησε έτσι οι Βαλκάνιοι γείτονές μας , να μη σφετερίζονται τα σύμβολα ενώ σημείωσε ότι «δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση» αλλά υποστήριξε πως «είναι ο μόνος δρόμος κι έχουμε κάνει πολλά βήματα». Σημείωσε ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε την πάγια πολιτική της και σύρεται σήμερα πίσω από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του κόμματος.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Ο πρωθυπουργός έδωσε κι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη μέρα μετά τον Αύγουστο του 2018 επισημαίνοντας ότι γίνεται σχεδιασμός και θα υπάρχει μια εποπτεία, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο αλλά βγήκαν. Εξήγησε πως μέλλει να γίνει και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους και μίλησε για σταδιακή επούλωση των πληγών της ελληνικής κοινωνίας ενώ τόνισε ότι την προηγούμενη Παρασκευή που η χώρα βγήκε στις αγορές, κατόρθωσε να κερδίσει επιτόκια δανεισμού, που είχε πολύ πριν την κρίση και ότι η αξιοπιστία της έχει αρχίσει να κερδίζεται. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μας, ανέφερε, είναι το αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, μετά τον Αύγουστο του 2018, το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι θα βασίζεται σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καινοτομία, αύξηση μισθών και δικαιωμάτων και στην αποκατάσταση στρεβλώσεων.