Τσιρώνης: Ξεκινά η απογραφή των ζημιών από ΕΛΓΑ, θέμα ημερών το αγροτικό πετρέλαιο

Τσιρώνης: Ξεκινά η απογραφή των ζημιών από ΕΛΓΑ, θέμα ημερών το αγροτικό πετρέλαιο

Από την Τρίτη 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών της πρόσφατης κακοκαιρίας από τα ειδικά συνεργεία του ΕΛΓΑ.

Αυτό ανακοίνωσε από τη Λαμία τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι θέμα ημερών να πραγματοποιηθούν πληρωμές για το αγροτικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν 130 εκατ. ευρώ που αφορούν επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου των ετών 2013 και 2014. Το σύνολο που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες είναι 240 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιρώνης επιχείρησε να καθησυχάσει τους αγρότες για τις επιπτώσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού, σημειώνοντας ότι το 85% των παραγωγών θα έχουν μειωμένες υποχρεώσεις. Έκανε επίσης λόγο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την μείωση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, που, όπως είπε, «αποτελούν το 70% του κόστους παραγωγής».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία, ανακοίνωσε ότι «από αύριο θα αρχίσει η καταγραφή από τα ειδικά συνεργεία του ΕΛΓΑ» και τόνισε ότι «ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στους αγρότες και οι αγρότες να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον ΕΛΓΑ».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε ότι «σεβόμαστε απολύτως όλες τις κινητοποιήσεις. Υπάρχουν όμως κάποιοι που βγαίνουν στο δρόμο για να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ. Είναι σεβαστή η άποψη σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και υπάρχουν και παραδείγματα χώρων στις οποίες επικρατούν καλύτερες συνθήκες έξω από την ΕΕ.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που βγαίνουν στους δρόμους για να ρίξουν την κυβέρνηση. Με αυτούς δεν μπορούμε ούτε να συζητάμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσιρώνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι «η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται» και η χώρα μας «αναδεικνύεται σε φάρο ασφαλείας της περιοχής».

Μιλώντας για την πορεία της αξιολόγησης, τόνισε με έμφαση ότι «η χώρα μας υπέγραψε μια συμφωνία με όλους τους θεσμούς» και προσέθεσε ότι «σε αυτή τη συμφωνία είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Ο κ. Τσιρώνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σενάρια τα οποία αναπαράγονται σε σχέση με την αξιολόγηση, λέγοντας πως «διαδίδουν κάποιοι ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, για να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυβέρνηση. Εάν οι εταίροι ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση…» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στα εκλογικά σενάρια τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόνισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες» για να συμπληρώσει πως «αυτά τα σενάρια στερούνται κάθε σοβαρότητας, αφού άλλωστε άρχισαν να διακινούνται αμέσως μετά τις προηγούμενες εκλογές».