Στα τυφλά για τη Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι οι παραγωγοί στην Ημαθία – αβεβαιότητα και στην Ηλεία

Των Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σε στάση αναμονής και… παγωμένοι ενόψει των νέων σπορών που ξεκινούν σε λίγες ημέρες βρίσκονται οι παραγωγοί καλαμποκιού στην Ημαθία μετά το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τη χορήγηση των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ και τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ∆ΛΑΠ).

Σύμφωνα με αυτά και με βάση τα ΣΔΛΑΠ που αφορούν όλη την Ελλάδα και την Ημαθία, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του νομού θα μείνουν εκτός Συνδεδεμένης, αφού οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα, από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς, θεωρούνται πως δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς της περιοχής που καθυστερούν στον προγραμματισμό τους, αναμένοντας κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων και να επανεξεταστούν οι εδαφολογικοί χάρτες ή να επικαιροποιηθεί το νέο ΣΔΛΑΠ στο οποίο δεν θα εξαιρούνται οι περιοχές της Ημαθίας.

Το σημαντικό αυτό θέμα τέθηκε σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Αρκετοί παραγωγοί, με εκπρόσωπο τον διευθυντή της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Στέφανο Νταούκα, ζήτησαν πολιτική παρέμβαση από τον συντοπίτη τους υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεζυρόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Νταούκα από την εξαίρεση που πιθανώς να προκύψει, επειδή θα προϋποθέτουν καλή χημική σύσταση των υδάτων, θα βρεθούν εκτός Συνδεδεμένης εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αραβόσιτου σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ημαθίας. Αυτήν τη στιγμή, η καλλιέργεια καλαμποκιού στον νομό κυμαίνεται μεταξύ 50.000 – 70.000 στρ. και του βαμβακιού σε 160.000 στρ.

Στο ίδιο κλίμα αβεβαιότητας και οι καλλιεργητές στην Ηλεία

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι καλλιεργητές καλαμποκιού στον κάμπο της Ηλείας, καθώς η λεκάνη απορροής του Πηνειού ανήκει στις ευπρόσβλητες περιοχές στα νιτρικά.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, Γιώργος Καγκελάρης και ο διευθυντής Παναγιώτης Κοτσέτας, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, ο αραβόσιτος θα λάβει Συνδεδεμένη Ενίσχυση, όπως λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια κάποια αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για τις επιδοτήσεις του 2023, διότι η λεκάνη απορροής του Πηνειού ανήκει στις ευπρόσβλητες περιοχές στα νιτρικά.

«Όμως, οι μετρήσεις των υδάτων από το 2013 και μετά δείχνουν καλής ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης ύδατα, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για να ληφθεί η Συνδεδεμένη στον αραβόσιτο. Στους αναρτημένους χάρτες του ΥΠΕΝ, μετά την πρώτη αναθεώρηση των υδάτων, η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως καλής ποιοτικής σύστασης, ενώ από μετρήσεις που έχουμε από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι τιμές είναι εξίσου καλές», αναφέρει το έγγραφο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεχαινών.

Για τον λόγο αυτόν, ζητούν να μάθουν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αν θα χορηγηθεί η Συνδεδεμένη στον αραβόσιτο για τους δήμους του Κάμπου (Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης), τονίζοντας ότι στον ηλειακό κάμπο καλλιεργούνται πάνω από 35.000 στρέμματα καλαμπόκι, το οποίο και αποτελεί την κύρια καλλιέργεια όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής.