Ο Τύρναβος επιμένει για την αναγνώριση του αχλαδιού του ως ΠΟΠ

Οι προσπάθειες του Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου «Γαία Φρούιτ» για τη διασφάλιση ποιότητας του προϊόντος

Δεν καταθέτουν τα όπλα οι συνεταιρισμοί της επαρχίας Τυρνάβου και συνεχίζουν την προσπάθειά τους να αναγνωριστεί το ξακουστό αχλάδι της περιοχής ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Οι προσπάθειες του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου χρονολογούνται από το 2021, όταν με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη (μαζί με τον συνεταιρισμό για το ακτινίδιο Πυργετού), ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή του σχετικού φακέλου στο ΥΠΑΑΤ, χωρίς όμως η προσπάθεια να ευοδωθεί.

Τον Ιούνιο του 2022, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε πρόγραμμα για την πιστοποίηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 140.000 ευρώ και τον απερχόμενο περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, να απευθύνει κάλεσμα σε συνεταιρισμούς να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Η σχετική προθεσμία έληξε προ ημερών και, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν δεκατρείς φάκελοι από όλη την περιφέρεια, εκ των οποίων οι δώδεκα αφορούν προϊόντα φυτικής προέλευσης και ο ένας ζωικής. Από τα φυτικής προέλευσης, οι πέντε φάκελοι αφορούν το κάστανο Μελιβοίας, το βοσκοτύρι, τα όσπρια και ένας το αχλάδι ποικιλίας Κρυστάλλι Τυρνάβου.

Ωστόσο, σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο νέος περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ο αρχικός φάκελος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνηθίζει να εγκρίνει ως ΠΟΠ ποικιλίες προϊόντων, αλλά μόνο ονομασίες. Έτσι, αποφασίστηκε να υποβληθεί νέος φάκελος στο υπουργείο που θα αφορά το αχλάδι Τυρνάβου.

Όπως είναι γνωστό, οι διαδικασίες προβλέπουν την υποβολή του σχετικού φακέλου για έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο και εξετάζει τις προϋποθέσεις. Εάν αυτές πληρούνται, ακολούθως δημοσιεύει την αρχική έγκριση για δύο μήνες και στο διάστημα αυτό όποιος συνεταιρισμός θεωρεί ότι προσβάλλεται μπορεί να υποβάλει ένσταση. Αν όλα πάνε καλά εντός συνόρων, τότε ο φάκελος προωθείται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν δεν χρειαστούν διευκρινιστικά στοιχεία ή δεν απορριφθεί, τότε ο φάκελος εγκρίνεται αρχικά και ακολουθεί αντίστοιχη δημοσιοποίηση της απόφασης, ώστε μέσα σε τρεις μήνες να υποβληθεί –αν υπάρξει– ένσταση.

Οι προσπάθειες του «Γαία Φρούιτ»

O πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Δέντρων Τυρνάβου «Γαία Φρούιτ», Χρήστος Τασιούλας

«Τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με προβλήματα που είτε σχετίζονται με την κλιματική κρίση (μικροκαρπία, καρπόπτωση, ζημιές την άνοιξη από παγετό, βακτηριακό κάψιμο), είτε με προβλήματα της αγοράς, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το εισόδημά μας.

Το αχλάδι στην επαρχία Τυρνάβου αποτελεί βασικό προϊόν και συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομία. Εάν δεν στηριχθεί γενναία από την πολιτεία, η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί, μια και η υπομονή μας εξαντλείται και η περιοχή θα έρθει αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα».

Αυτά δηλώνει, εμφανώς προβληματισμένος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου «Γαία Φρούιτ», Χρήστος Τασιούλας, με αφορμή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, που ήταν αφιερωμένη στο αχλάδι. «Στις τάξεις των παραγωγών δεν υπάρχει εορταστική διάθεση, καθώς κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Ως συνεταιρισμός, επενδύουμε σε εξοπλισμό και μένουμε πιστοί σε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που διασφαλίζουν την ξακουστή ποιότητα του προϊόντος. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να έχουν απήχηση και στο πορτοφόλι μας», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Τασιούλα, «όλα τα προϊόντα του συνεταιρισμού καλλιεργούνται μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τα πρότυπα AGRO 2-1, AGRO 2-2, που προδιαγράφουν τις γενικές απαιτήσεις για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, με στόχο την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων και την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων παραγωγής, καθώς και με το πλαίσιο ορθής γεωργικής πρακτικής, σύμφωνα με το πρότυπο GLOBALG.A.P., το οποίο είναι απαραίτητο για τις εξαγωγές των αχλαδιών σε όλο τον κόσμο».

Όπως εξηγεί, «γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε όλα τα στάδια του αχλαδιού, από το φθινόπωρο με τη φυλλοδιαγνωστική και αργότερα τον χειμώνα με τις αναλύσεις εδαφών, την άνοιξη με τις αναλύσεις των νερών που ποτίζονται τα αγροτεμάχια, καθώς και το καλοκαίρι με τις δειγματοληψίες των φρούτων, θέλοντας να επιτύχουμε ένα άρτιο προϊόν, πάντα φιλικό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή, μειώνοντας όσο μπορούμε το αποτύπωμα του άνθρακα. Τέλος, η συγκομιδή του προϊόντος γίνεται πριν ωριμάσουν καλά, αλλά σε τέτοιο στάδιο, ώστε στη συνέχεια η ωρίμανσή τους να γίνει χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και το χρώμα τους».

Υπενθυμίζεται πως η περιοχή του Τυρνάβου έχει σχεδόν την αποκλειστική παραγωγή της ποικιλίας Κρυστάλλι εδώ και πολλά χρόνια ως αυτόχθονης ποικιλίας. Στον Δήμο Τυρνάβου καλλιεργούνται 18.000 στρέμματα και στον Δήμο Λάρισας 2.000 στρέμματα, από τα οποία τα 3.500 στρέμματα είναι αχλάδια μεταποίησης και τα υπόλοιπα είναι επιτραπέζια.