Χρήστος Τσιτσιρίγκος: «Αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά, παρά τον φόρο στο κρασί»

Πολλές οι φετινές διακρίσεις για τα προϊόντα του συνεταιρισμού

oinopoios-tyrnavos
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
-Διαφήμιση-

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Ησταθερή ποιότητα των προϊόντων μας και το βαρύ όνομα και η ιστορία που έχει ο συνεταιρισμός μας αποτελούν εφόδια για μια επιτυχημένη πορεία στο παρόν και στο μέλλον. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι πολυάριθμες διακρίσεις των προϊόντων μας σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς», αναφέρει, με συνέντευξή του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγκος. Ο ίδιος εκτιμά ότι «η ποιότητα των σταφυλιών μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή, ενώ η έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2018 παρουσίασε πρωιμότητα». Αναφορικά με τα προβλήματα του συνεταιρισμού, όπως άλλωστε ισχύει και για άλλους, το βασικό είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί (ΕΦΚ), καθώς και το παραεμπόριο για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι και ουσιαστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση εμφιάλωσης στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης σε άλλες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, η συζήτησή μας με τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου ολοκληρώνεται με αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς οι διακρίσεις για τα ποιοτικά του προϊόντα είναι πολλές και χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρες.

«η ποιότητα των σταφυλιών μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή, ενώ η έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2018 παρουσίασε πρωιμότητα»

  • Κύριε Τσιτσιρίγκο, πώς διαμορφώνεται η αμπελοκαλλιέργεια στην επαρχία Τυρνάβου λίγο πριν τον τρύγο και ποια είναι η εκτίμησή σας για τις τιμές που θα κυριαρχήσουν στην αγορά;

Προς τα τέλη του μήνα, θα ξεκινήσει ο φετινός τρύγος. Η παραγωγή πιστεύω ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ η ποιότητα αναμένεται ότι θα έχει εξαίρετα αποτελέσματα. H έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το 2018 παρουσίασε πρωιμότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, ο τρύγος θα είναι αυτός που θα χαρακτηρίσει τη χρονιά. Όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες (κλάδεμα, βλαστολόγημα, ξεβλαστάρισμα) πραγματοποιήθηκαν, ως είθισται, χωρίς να έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα που να καθυστερήσουν τις διαδικασίες και να αποτελέσουν κίνδυνο για την εισαγωγή μυκητολογικών ασθενειών από πληγές στο αμπέλι. Η ποιότητα των σταφυλιών μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή. Όσον αφορά την τιμή τους, θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί στη γενική συνέλευση των συνεταίρων.

«Η φορολογία στο σύνολό της, αλλά κυρίως ο ΕΦΚ στο κρασί, μας εξοντώνΕΙ»

  • Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου;

Σίγουρα η φορολογία στο σύνολό της, που είναι πραγματικά εξοντωτική και αποθαρρυντική. Μας εξοντώνουν οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κυρίως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί (ΕΦΚ). Ταυτόχρονα, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τη διάτρητη ελληνική νομοθεσία, προσθέτει περαιτέρω εμπόδια στην ευημερία των συνεταιρισμών, καθώς νέοι νόμοι νομοθετούνται συνεχώς, όπως και οι αμέτρητες τροπολογίες με τα ψιλά γράμματα. Ακόμη, τα προϊόντα μας βλάπτονται από το παραεμπόριο και, φυσικά, από την ύπαρξη πολυάριθμων εταιρειών που ασχολούνται με τον κλάδο, όχι πάντα με το ήθος που θα έπρεπε. Φυσικά, λόγος γίνεται για τις παράνομες εισαγωγές οινοπνευματωδών και αποσταγμάτων από τρίτες χώρες, ενώ προϊόντα αμφίβολης ποιότητας δυσφημίζουν τον κλάδο μας και κατ’ επέκταση τους συνεταιρισμούς. Εδώ η πολιτεία οφείλει να δώσει εγγυήσεις για την ομαλότερη κατάσταση στον κλάδο με περισσότερο έλεγχο και ουσιαστικά μέτρα. Ειδικά, απαιτούμε τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης να απαγορεύεται να εμφιαλώνονται σε άλλες χώρες.

  • Βλέπετε στο μέλλον κάποια αχτίδα φωτός;

Η σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας και το βαρύ όνομα και η ιστορία που έχει ο συνεταιρισμός μας αποτελούν εφόδια για μια επιτυχημένη πορεία στο παρόν και στο μέλλον. Για παράδειγμα, οι διακρίσεις μας είναι αμέτρητες και αυτές μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και να μην κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια θέματα. Είναι ευρέως διαδεδομένο πως το τσίπουρο Τυρνάβου χαίρει μεγάλης εκτίμησης ανά την ελληνική επικράτεια, με το κρασί και το ούζο μας να συμπληρώνουν την παλέτα της επιτυχημένης πορείας του συνεταιρισμού. Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι πολυάριθμες διακρίσεις των προϊόντων μας σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Η φήμη των προϊόντων μας έχει περάσει τα σύνορα και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές σε νέες αγορές και κράτη. Επιπλέον, οι παγκόσμιες αγορές φαίνονται να είναι το επόμενο στοίχημα των οινοποιητικών προϊόντων, αγορές με μεγάλη δυναμική και ικανή ζήτηση για να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις και τα έσοδα.

τρύγος στον Τύρναβο

  • Ποια προϊόντα σας που διακρίθηκαν;

Από πλευράς διακρίσεων, τα προϊόντα μας για το 2018 που κέρδισαν είναι τα εξής: Το Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου (Old Spirit), το οποίο κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Αποστάγματος του Διεθνούς Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης 2018, καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στα χρυσά στον διαγωνισμό. Στον ίδιο διαγωνισμό, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συν/σμός Τυρνάβου βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο για το Evosmon ροζέ από το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου και χάλκινο για το Evosmon λευκό. Στον Διεθνή Διαγωνισμό Par Wine Award International 2018, βραβεύτηκαν με χρυσό μετάλλιο το Evosmon ροζέ, το Evosmon λευκό από την ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου και η ΚΡΥΠΤΗ 2015, οίνος παλαιωμένος σε βαρέλι από την ποικιλία Merlot, ενώ ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο ΡΟΔΟΙΝΟΣ, ημίγλυκος ροζέ από την ποικιλία Μοσχάτο. Στον Διεθνή Διαγωνισμό Challenge International Du Vin 2018, το Evosmon λευκό βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο, ενώ το Evosmon ροζέ με ασημένιο μετάλλιο. Στον Διεθνή Διαγωνισμό IWSC 2018, το Τσίπουρο Τυρνάβου «Το Συνεταιριστικό» χωρίς γλυκάνισο, όπως και το ΣΤΙΓΜΑ (Τσίπουρο Τυρνάβου με κρόκο-σαφράν) απέσπασαν χάλκινα μετάλλια.

Ποιος είναι ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από αγρότες αμπελοκαλλιεργητές, με σκοπό τη διασφάλιση και την αξιοποίηση της πλούσιας παραγωγής σταφυλιού τους και κατάφερε να αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους συνεταιρισμούς της Ελλάδας με σταθερά ανοδική πορεία και δυναμική παρουσία στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Σήμερα, μετρώντας περίπου 500 μέλη, παράγει και εμφιαλώνει στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου – αποσταγματοποιείου του μία πλούσια σειρά από εκλεκτά κρασιά όλων των ειδών, αναγνωρισμένα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Τύρναβος, καθώς και ΠΓΕ Θεσσαλία, αρωματική ελληνική ρετσίνα, vin de liqueur συμπυκνωμένο και ανακαθαρισμένο συμπυκνωμένο γλεύκος, αλλά και το φημισμένο τσίπουρο και ούζο Τυρνάβου, παλαιωμένο τσίπουρο, και τσίπουρο με στίγματα κρόκου, που κυκλοφορούν σε περισσότερες από 60 ετικέτες.

 

-Διαφήμιση-