Ο Τζο Μπάιντεν ισχυροποιεί τη θέση των αγροτών έναντι των μεταποιητών κρέατος και των κατασκευαστών τρακτέρ

Μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στα χέρια των Αμερικανών αγροτών που συζητούν την πώληση του ζωικού τους κεφαλαίου σε μεγάλους μεταποιητές, αλλά και ευχέρεια να αποφασίζουν ποιος θα επισκευάζει τα μηχανήματά τους, θέλει να δώσει ο Τζο Μπάιντεν.

Μετά την υπογραφή του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος, το υπουργείο Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ προανήγγειλε νέα χρηματοδότηση και κανονισμούς για τη μείωση της συγκέντρωσης στον τομέα του κρέατος.

Το USDA θα προσφέρει 500 εκατ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, δάνεια και λοιπή βοήθεια για να στηρίξει τους νέους μεταποιητές κρέατος και πουλερικών να εισέλθουν στην αγορά, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ. Το υπουργείο θα προωθήσει, επίσης, μια σειρά κανονισμών για την προστασία των γεωργών και των κτηνοτρόφων που συνεργάζονται με μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Το USDA κινείται, επίσης, για να ενισχύσει τον παλαιότερο νόμο που παρακολουθεί τις αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού στον τομέα του κρέατος και των πουλερικών και να ενδυναμώσει την πολιτική προστασίας των ατόμων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά.

Η διοίκηση Μπάιντεν στοχεύει ακόμη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη βιομηχανία αγροτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ, πιέζοντας τις κατασκευάστριες εταιρείες τρακτέρ να διευκολύνουν τους αγρότες –και τους ανεξάρτητους μηχανικούς– να επιδιορθώνουν τα μηχανήματά τους.

Το εν λόγω εκτελεστικό διάταγμα απευθύνει εντολή στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να βάλει όριο στους περιορισμούς που έχουν θέσει οι κατασκευαστές αγροτικού εξοπλισμού στις επισκευές που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους μηχανικούς ή από τους ίδιους τους αγρότες.

Η κίνηση μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη βιομηχανία αγροτικών μηχανημάτων, ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων ετησίως, η οποία κατά την τελευταία δεκαετία έχει εξοπλίσει τα τρακτέρ με αισθητήρες και πολύπλοκο λογισμικό που στοχεύει στην επιτάχυνση της φύτευσης και στην ενίσχυση των συγκομιδών.

Να σημειωθεί ότι η επιδιόρθωση και η συντήρηση σύγχρονων ελκυστήρων μπορεί να κοστίσει 500.000 δολάρια ή περισσότερο, δίνοντας βάση στις αναφορές αρκετών αγροτών που έχουν τονίσει ότι ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί ολοένα και περισσότερο από τους αγρότες να καλούν τεχνικούς από αντιπροσώπους, προκειμένου να προβούν σε επισκευές, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να χειριστούν μόνοι τους, εάν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το λογισμικό και τα διαγνωστικά εργαλεία που απαιτούνται από τους κατασκευαστές.