Υπό την απειλή της βοτρυοσφαίριας οι φιστικοπαραγωγοί

Υπό την απειλή της βοτρυοσφαίριας οι φιστικοπαραγωγοί

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της μυκητολογικής ασθένειας της βοτρυοσφαίριας συστήνουν στους φιστικοπαραγωγούς οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Οι ιδανικές για την ανάπτυξη της ασθένειας θερμοκρασίες (υψηλή σχετική υγρασία >90%, θερμοκρασία από 27-30ο C) που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τις υψηλές θερμοκρασίες που επακολούθησαν, ευνοούν τόσο την εμφάνιση όσο και την εξάπλωση της ασθένειας, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό προσβολών.

Όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, οι καλλιεργητές πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα ψεκασμούς με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, ενώ ουσιαστικής σημασίας είναι ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, με σκοπό την απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

Επίσης, οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Βόλου εφιστούν την προσοχή στους φιστικοπαραγωγούς της Μαγνησίας, καθώς εάν την καλοκαιρινή περίοδο παρουσιαστούν βροχές, η ασθένεια θα διαδοθεί ταχύτατα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ψεκασμοί Ιουνίου και Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας των φιστικόδεντρων.

Τέλος, εκτός από τις φιστικιές, το παθογόνο μπορεί να προσβάλει και άλλα καρποφόρα, καλλωπιστικά και δασικά φυτά, συνεπώς, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η μόλυνση μπορεί να προέλθει όχι μόνο από τα φιστικόδεντρα αλλά και από άλλους ξενιστές.

Πλήγμα για τη παραγωγή

Άμεσες επεμβάσεις για την ασθένεια της βοτρυοσφαίριας στις φιστικιές της Μαγνησίας που προσβάλλουν τους οφθαλμούς και τα φύλλα των δέντρων συστήνουν οι γεωπόνοι. Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί ξεραίνονται και μειώνεται η παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Αν προσβληθούν μερικώς, τότε εκπτύσσονται, αλλά τα άνθη ή οι βλαστοί που προκύπτουν απ’ αυτούς τελικά νεκρώνονται. Στα φύλλα, η προσβολή αρχίζει από κάποιο νεύρο και σταδιακά οδηγεί στη νέκρωση όλου του φύλλου. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή μικρών, στρογγυλών ή ακανόνιστων κηλίδων, οι οποίες αργότερα συνενώνονται.

  • Κυριάκος Λάμπρου