USDA: Οι ανάγκες της Κίνας δίνουν τον τόνο στις παγκόσμιες εξαγωγές ζωικών πρωτεϊνών

Διευρύνεται μέσα στο 2020 το μερίδιο της χώρας στις παγκόσμιες εισαγωγές κρέατος

Καθοριστική για το παγκόσμιο εμπόριο ζωικής πρωτεΐνης είναι η ζήτηση που διαμορφώνεται από την Κίνα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η ζήτηση του κοιμώμενου γίγαντα για εισαγωγές κρέατος παραμένει ισχυρή εξαιτίας της μείωσης ζωικής πρωτεΐνης λόγω της αφρικανικής πανώλης. Έτσι, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και την αναστάτωση που προκάλεσε στην οικονομία και στον κλάδο των υπηρεσιών τροφίμων, η διεύρυνση της ζήτησης στη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου ξεπέρασε τις προσδοκίες, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι εκτιμήσεις για εισαγωγές εκ μέρους της Κίνας σε χοίρειο, βόειο και κοτόπουλο αναθεωρούνται προς τα πάνω, με την ίδια να εξακολουθεί να διευρύνει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά, αντιπροσωπεύοντας πλέον περισσότερο από το 43% των παγκόσμιων εισαγωγών χοίρειου και το 29% βόειου. Παρά, όμως, τις αυξανόμενες εξαγωγές και παραγωγή κοτόπουλου και βόειου, η συνολική κατανάλωση κρέατος αναμένεται ότι φέτος θα καταγράψει μείωση κατά 4%, διαπιστώνει το USDA.

Μοσχάρι
Σε ιστορικά υψηλά οι εξαγωγές της Βραζιλίας, ενισχύονται και της Αργεντινής

Η μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη μείωση των σφαγών στη Βραζιλία, στην Κίνα και στη Β. Αμερική, οδηγεί σε αναθεώρηση των πρώτων εκτιμήσεων και έτσι φαίνεται ότι η παγκόσμια παραγωγή βόειου κρέατος θα είναι μικρότερη κατά 1% από τις εκτιμήσεις του Απριλίου. Ειδικότερα, δυσκολίες που έχουν ανακύψει στον κλάδο των σφαγείων λόγω της πανδημίας τοποθετούν χαμηλότερα την πρόβλεψη για την παραγωγή του Καναδά και των ΗΠΑ, ενώ αναθεωρείται προς τα κάτω και η εκτιμώμενη ανάπτυξη από χρόνο σε χρόνο για την κινεζική παραγωγή. Την ίδια στιγμή, μπροστά στην πιεσμένη ζήτηση για μοσχάρι και στις χαμηλές τιμές στα σφάγια στη Βραζιλία, υποχωρούν οι ρυθμοί παραγωγής από τα σφαγεία.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες εξαγωγές βόειου, η προηγούμενη πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στους 10,7 εκατ. τόνους. Οι εκτιμήσεις για την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την ΕΕ και το Μεξικό αναθεωρούνται προς τα πάνω, αντίθετα προς εκείνες για τον Καναδά και τις ΗΠΑ, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στη δραστηριότητα των σφαγείων και η υποχώρηση των παραγγελιών από μεγάλους αγοραστές.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου στην Αργεντινή και στη Βραζιλία αντικατοπτρίζουν τα υποτιμημένα νομίσματα των δύο χωρών και τη μεγάλη ζήτηση από την Κίνα ενώ, ταυτόχρονα, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει περιορίσει στην Αργεντινή και στην Βραζιλία την εγχώρια κατανάλωση κρέατος, αυξάνοντας τα αποθέματα που προορίζονται για εξαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα στο 2020, η Αργεντινή και η Βραζιλία υπολογίζουν ότι θα εξάγουν το 25% και 26% αντίστοιχα της παραγωγής τους σε βόειο. Για τη Βραζιλία αυτό είναι ιστορικά υψηλό, ενώ για την Αργεντινή είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 1970.

Χοίρινο
Ξαναχτίζει το ζωικό της κεφάλαιο η Κίνα, αλλά παραμένει χαμηλά η παραγωγή της

Η παγκόσμια παραγωγή χοίρειου υπολογίζεται σε 96 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, λόγω της μεγαλύτερης τελικώς αναμενόμενης παραγωγής από την Κίνα, η οποία ξαναχτίζει το ζωικό της κεφάλαιο, ανακάμπτοντας από την αφρικανική πανώλη, με τους παραγωγούς να εκμεταλλεύονται τις τιμές ρεκόρ. Ωστόσο, η προσφορά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 15% σε σύγκριση με πέρσι.

Στις ΗΠΑ, το κλείσιμο σφαγείων λόγω Covid-19 μειώνει περαιτέρω τις εκτιμήσεις του προηγούμενου Απριλίου, το ίδιο και στη Βραζιλία, όπου αναμένονται λιγότερες σφαγές. Οριακά μειωμένη υπολογίζεται ότι θα είναι η παραγωγή της ΕΕ, καθώς επηρεάστηκε πολύ λιγότερο ο κλάδος των σφαγείων, ενώ η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές ενισχύει την παραγωγή του Καναδά.

Οι εξαγωγές χοίρειου θα είναι αυξημένες στο τέλος του 2020 σε 10,9 εκατ. τόνους, εκτιμά το USDA, με τις εισαγωγές της Κίνας να φτάνουν σε 4,4 εκατ. τόνους, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3,9 εκατ. τόνους. Η Κίνα, άλλωστε, είναι εκείνη που κρατάει ψηλά τις παγκόσμιες εξαγωγές, γιατί, κατά τα άλλα, οι χώρες που δυσκολεύονται να πληρώσουν φαίνεται να περνούν στο περιθώριο.

Κοτόπουλο
Διατηρεί το ατού της φθηνότερης πρωτεΐνης

Η αύξηση της παραγωγής κοτόπουλου στη Βραζιλία και στην ΕΕ θα αντισταθμίσει τις μειώσεις που αναμένονται στις ΗΠΑ και στην Κίνα και έτσι οι προηγούμενες εκτιμήσεις αναθεωρούνται ελαφρώς προς τα κάτω, σε 100 εκατ. τόνους, σχεδόν κατά 1% αυξημένη σε σύγκριση με το 2019. Παράλληλα, η ζήτηση για κοτόπουλο θα παραμείνει σχετικά ισχυρή, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν χαμηλότερου κόστους ζωικές πρωτεΐνες, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια οικονομική ύφεση.

Οι εξαγωγές επίσης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και υπολογίζονται σε 11,8 εκατ. τόνους, καθώς η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα ενισχύει τις εξαγωγές της Βραζιλίας, της Ταϊλάνδης και των ΗΠΑ. Παραδοσιακοί παγκόσμιοι προμηθευτές, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, αναμένεται ότι θα αντισταθούν καλύτερα στις αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο σε σχέση με αναδυόμενους εξαγωγείς.

Έτσι, αναμένεται ότι οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς θα δουν συνολικά το μερίδιό τους στις παγκόσμιες εξαγωγές να διαμορφώνεται στο 63%. Από την άλλη μεριά, τα εκτεταμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ καθιστούν δύσκολο για τις χώρες-μέλη της να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες εισαγωγές της Κίνας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πεσμένες εξαγωγές σε σημαντικούς για την ΕΕ προορισμούς, όπως η Ουκρανία, η Ν. Αφρική, το Βιετνάμ και το Μπενίν, οδηγεί σε αναθεώρηση προς τα κάτω για τις εξαγωγές της Ένωσης.