USDA: Προτεινόμενο σχέδιο για τη μείωση των κινδύνων προσβολής από σαλμονέλα στα πουλερικά

Νέους κανόνες για τον έλεγχο της εξάπλωσης της σαλμονέλας στα πουλερικά και στην αποτροπή της μόλυνσης των καταναλωτών εισηγήθηκε η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Το προτεινόμενο πλαίσιο, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες, παρουσιάζει μια νέα στρατηγική για τη μείωση των 1,35 εκατ. μολύνσεων και των 26.500 νοσηλειών που προκαλούνται ετησίως στη χώρα από το βακτήριο σαλμονέλας.

Σύμφωνα με στοιχεία του USDA, οι μολύνσεις από σαλμονέλα κοστίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα από 4 δισ. δολάρια ετησίως και προκαλούν απώλεια 88 εκατ. δολαρίων στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Με την ελπίδα να ψαλιδίσει το υψηλό αυτό κόστος, το USDA –με τη βοήθεια επιστημόνων, ενδιαφερόμενων μερών και ερευνητών– εκπόνησε ένα σχέδιο που βασίζεται σε τρία κύρια στοιχεία για τον μετριασμό της εξάπλωσης των λοιμώξεων από σαλμονέλα, στοχεύοντας συγκεκριμένα στα βακτήρια που προσβάλλουν τους καταναλωτές μέσω των πουλερικών.

Η πρώτη συνιστώσα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, είναι «η απαίτηση να ελέγχονται τα εισερχόμενα σμήνη για σαλμονέλα πριν εισέλθουν σε μια εγκατάσταση». Δεύτερον, το τμήμα θα επικεντρωθεί στην «ενίσχυση της παρακολούθησης των λειτουργιών ελέγχου», κάτι που σημαίνει υψηλότερα επίπεδα παρακολούθησης στις εγκαταστάσεις και συχνότερους ελέγχους από την υπηρεσία FSIS. Τέλος, το τρίτο μέτρο θα περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός προτύπου τελικού προϊόντος.