Β. Αποστόλου: Συνδεδεμένες και βοσκήσιμες γαίες ενισχύουν την αγελαδοτροφία

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μέτρα για την αναχαίτιση της φθίνουσας πορείας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και στρατηγική για την ανάπτυξή της, καθώς είναι κλάδος με μεγάλη δυναμική, υψηλή αποδοτικότητα, συνδυάζει έρευνα και καινοτομία, ζήτησαν Έλληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος. Τόσο οι παραγωγοί όσο και επιστήμονες, που ασχολούνται με το χώρο της Αγελαδοτροφίας υποστήριξαν πως υπάρχουν οι δυνατότητες, ώστε ο κλάδος ν΄ ανακάμψει και να φέρει επενδύσεις, δημόσια έσοδα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Την ημερίδα για την αγελαδοτροφία, διοργάνωσε η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε) με επικεφαλής τον Ηλία Κοτόπουλο με τίτλο: «Γαλακτοπαραγωγός Αγελαδοτροφία – Η συμβολή της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» την περασμένη Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παραγωγοί, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και  του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη,  ζήτησαν να δείξει η ελληνική πολιτεία τη δέουσα προσοχή, στον κτηνοτροφικό κλάδο, που  συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής κι εθνικής οικονομίας αλλά υποφέρει λόγω των μύθων, που συνοδεύουν την ελληνική αγελαδοτροφία, ότι δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική. Εξήγησαν πως μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων, επιδεινώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, με την αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών, την αδυναμία τραπεζικής ρευστότητας και  ένταξης σε επενδυτικά προγράμματα, λόγω των βαθμολογικών κριτηρίων.  

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο Βαγγέλης  Αποστόλου αναφέρθηκε στα βήματα, που έχουν γίνει για τη βελτίωση της αναλογίας Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 7 προς 3, μέσω του νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες και των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις ζωοτροφές. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για συνεργατισμό και οργάνωση των παραγωγών γάλακτος για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Κτηνοτροφίας και στο νέο νόμο για την έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών.

Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έρχεται ο νόμος για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και υποστήριξε ότι οι παραγωγοί γάλακτος πρέπει να εκμεταλλευθούν το νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, που μπορεί να μειώσει το κόστος ρεύματος και να υπάρξει αξιοποίηση των αποβλήτων.

Αμφότεροι ξεκαθάρισαν ότι θα δουν τα προβλήματα  στο πλαίσιο του ενωσιακού Δικαίου και των κανόνων που ισχύουν λόγω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος δεν επιτρέπει προώθηση ενός προϊόντος. Εξήγησαν πως υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα, το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι σφιχτό εξαιτίας των μνημονίων, αλλά εξήγησαν πως σε πρώτη φάση θα βελτιωθεί, αν μη τι άλλο, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των μονάδων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Porto Palace  μίλησαν επίσης η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, ο τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Τζελέπης, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνης Παππάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος. Τόσο η Φωτεινή Αραμπατζή, όσο και ο Μιχάλης Τζελέπης αναφέρθηκαν στα νέα προβλήματα που έχει φέρει το Γ΄ μνημόνιο, με τη διασύνδεση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στη νέα ΚΑΠ, η οποία αναμένεται να έχει μειωμένους πόρους και ζήτησαν ο κοινοτικός προϋπολογισμός να μη μειωθεί. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, η νυν αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπινά  ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και πλήθος κόσμου. ».

Την εκδήλωση παρουσίασε  η κοινοβουλευτική συντάκτρια της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΦΧΕ, Άννα Στεργίου, ενώ το πρώτο στρογγυλό τραπέζι συντόνισε ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Λιάμης από την εφημερίδα «Agrenda».

«Τη θέλουμε την γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία;»

Οι παραγωγοί ζήτησαν, δια του προέδρου τους, Ηλία Κοτόπουλου και του επίτιμου προέδρου τους, Θανάση Βασιλέκα να ξεκαθαρίσει η ελληνική πολιτεία αν θέλει την αγελαδοτροφία, κι αν θα υπάρξει μέριμνα για την ανάπτυξη του κλάδου,  που δημιουργεί αγροτικές θέσεις εργασίας και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, προστασία από τις ελληνοποιήσεις. «Λέμε πως δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τα λιβάδια της Ευρώπης; Εδώ ασχολούνται με την αγελαδοτροφία, το Ισραήλ και το Κατάρ», ανέφερε ο κ.Βασιλέκας. Κυρίως όμως ζήτησαν μέτρα ώστε το γιαούρτι, να παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα κι όχι από ξένο. Ο κ.Βασιλέκας σημείωσε πως σήμερα το ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδας σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής έχει μειωθεί δραματικά κι έχουν απομείνει περί τις 85.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, που παράγουν περίπου 602 χιλιάδες τόνους γάλακτος, όταν στη δεκαετία του ΄90, ο αριθμός τους ήταν περίπου 150.000. Η χώρα καλύπτει μόλις το 35%-40% των εγχώριων αναγκών της σε αγελαδινό γάλα, ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μέχρι σήμερα με τις αδειοδοτήσεις των μονάδων, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό ράφι για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό.

Τους μύθους, που συνοδεύουν την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, απέδειξε εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας για το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο Δρ. Γιώργος Βαλεργάκης, επίκουρος καθηγητής Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ κι επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΦΧΕ. Σημείωσε  ότι οι ελληνικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής, έχουν ξεφύγει από το παραδοσιακό μοντέλο του κτηνοτρόφου και παρουσιάζουν υψηλή καινοτομία κι επιχειρηματική λειτουργία ακόμη και ρομποτικά συστήματα παραγωγής γάλακτος.  Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα για να καλύψει τις δικές της διατροφικές ανάγκες σε αγελαδινό γάλα πρέπει να παραγάγει περί το 1,5 εκ. τόνους γάλακτος και να διαθέτει ζωικό κεφάλαιο περίπου 150.000-170.000 αγελάδες.

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας αναφέρθηκε στη δυναμική του χώρου της ελληνικής αγελαδοτροφίας κι έδωσε στοιχεία για το ελληνικό αγελαδινό γάλα και το γιαούρτι επισημαίνοντας πως παράγουμε περίπου 125.000 τόνους γιαούρτι και σημείωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι στρέβλωση να πωλείται ακριβότερο το γάλα μακράς διαρκείας από το νωπό, που έχει καλύτερα διατροφικά χαρακτηριστικά, λόγω του τρόπου παρασκευής του.  

Οι αγελαδοτρόφοι υποστήριξαν πως υπάρχουν μονάδες που κάνουν δυο, τρία ή και τέσσερα χρόνια να αδειοδοτηθούν, δείχνοντας τους ίδιους τους παραγωγούς. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης έδειξαν τη διάθεση ν΄ αλλάξει η ολισθηρή κατάσταση στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία ενώ θετικό ήταν το κλίμα κι από πλευράς της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης, δια της Φωτεινής Αραμπατζή (ΝΔ) και του Μιχάλη Τζελέπη (ΔΗΣΥ).

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress